Inför Surahammars IF – SIK

Nog för att serien fortfarande är ung och det kommer dröja ytterligare omgångar innan vi kan dra några långtgående slutsatser men den som inte blir imponerad av Surahammars seriestart måste vara särdeles svårflörtad. Laget som de senaste sex säsongerna prenumererat på sistaplatsen i den västra grundserien ståtar såhär långt i ensam majestät i serieledning. Kommer Suras imponerande segersvit hålla i sig även under omgång 4 eller skall Skövde IK bli första lag att besegra Tommy Salos moderklubb denna säsong?

Idag är jag förberedd med en lapp med frågor!

-Ja men det är bra, haha, skrattar Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren som naturligtvis fattar att jag syftar på förra gången när jag var oförberedd.

  Längst upp står det grattis!

-Jag trodde nästan du skulle glömma det nu, haha.

Det hade varit för jävligt men det är nästan så jag kan greppa den ur minnet.

-Ja men tack så mycket, det var härliga tre poäng.

Vi kör på som vi brukar med en summering av senaste matchen?

-Jag tycker egentligen att det är en bra hockeymatch. Jag tycker Borlänge är bra och jag tycker vi är med och gör så att det blir en bra match. Det går i vågor, en hyfsat jämn förstaperiod, andra perioden går till Borlänge tycker jag och sedan växlar vi upp i tredje och har en bra fart i grejerna. Två snabba och sedan tycker jag vi har väldigt bra koll på det fram till vi åker på en utvisning. Jag kommer inte ihåg vad det är kvar då men efter det så blir det lite mer tillbakatryckt. Kanske som vanligt när man leder med ett men jag tycker ändå att utvisningen var någon form av brytpunkt till att det svängde över lite till dem. Men en bra arbetsinsats och starkt att kliva in och göra en så bra tredjeperiod.

Länk till senaste matchstatistiken hittar du här. http://skovdeik.se/gamefacts.php?game=4&round=3&series=2&season=44

Lite spelarkritik och även om de sägs i påståendeform så ta dem som frågor. Samuel Gustavsson gjorde i mina ögon sin bästa insats hittills?

-Jag tycker att han har gjort väldigt mycket stabila insatser och har tagit stora kliv sedan förra säsongen så jag håller med om att han var bra.

Hugo Fagerblom i kassen studsade tillbaka rätt ordentligt efter förlusten i Kumla, viktigt?

-Ja han är med och räddar oss när det brinner som mest i slutet så en stabil insats.

Jesper Emanuelsson bjuder återigen på sådana där helt fantastiskt underhållande individuella prestationer?

-Ja, (tankepaus) haha, ja. Han gör det jättebra och han har en jättestyrka i det kreativa spelet och i offensiven och jag tycker också att han jobbar hockey på ett väldigt väldigt bra sätt och får han ihop det med kreativiteten så är han riktigt vass.

Och så några ord om Anton Sundins debutmatch i Skövde IK?

-Jag tycker att han gör det man kan förvänta sig i en första match. Han går in och spelar enkelt och stabilt och jag tycker han visar prov på sina styrkor i det defensiva spelet och att han är stark i närkampsspelet och det kommer vi ha jättemycket nytta av. Skitkul att se honom i matchsituation.

Det är en utpräglad defensiv back?

-Ja det är hans styrka.

Jag hör från flera av oss läktarcoacher att man efterfrågar lite mer rejäla tag och tackla mer, håller du med och hur hanterar ni i så fall det problemet?

-Jag tycker inte att det är ett problem. Jag tycker att vi inleder matchen mot Borlänge på ett fysiskt sätt. Tacklingar är ett bra inslag i hockeyn men man ska inte tackla för tacklandets skull utan vi måste få ut något av det också. Det handlar om att vinna närkamper, ibland handlar det om att göra det så hårt det går med kraft och ibland så måste man vara smart och gå in för att vinna puckar också. Jag tycker att våran start mot Borlänge var fysisk på ett sätt som vi vill ha det och jag ser inte det som ett problem så som läsaren gör.

Det var något som jag hörde pratas om flera gånger och som även jag funderade över!

-Jag tycker inte att vi är ofysiska om man säger så. Jag tycker att vi svarar upp bra och i rätt läge.

På läktaren har Coronarestriktionerna släppts, hur ser det ut på lagnivå, har de luckrats upp något och i så fall hur?

-Skillnaden om man jämför med förra året så är det inte samma typ av restriktioner vad det gäller antal omklädningsrum och liknande med att glesa ut sig vid ombyten och så. Annars är det inget annorlunda egentligen utan vi bedriver en daglig verksamhet och följer som alla folkhälsomyndighetens riktlinjer vad det gäller symptom och testningar och liknande, vi är som alla andra.

Hur ser det ut med statusen på Adam ”Thilly” Thelander?

-Han är kanske tio till fjorton dagar bort. Positivt om man jämför med vad vi trodde direkt efter matchen och det är klart att vi vill ha igång honom så fort som möjligt men det är inget allvarligt så det var positiva besked för oss.

Äntligen får Alexander Henriksson kliva in i handlingarna efter sin avstängning som har sin grund i förra säsongens sista match, några ord om det?

-Han är superladdad såklart, det är en viktig spelare för oss så det ska bli kul att se honom in action och hoppas hans energi visar sig direkt och att han smittar av sig på hela laget nu när han är otroligt spelsugen.

I övrigt gällande frånvaro till onsdagens match?

-Som förut plus att Jesper Emanuelsson missar matchen så man kan väl säga att Henriksson är tillbaka i spel och Emanuelsson utgår.

Det blir lite nollsummespel där även om de inte har riktigt samma roller?

-Ja det blir ju så. Det är synd, han har varit väldigt pigg och vi vill ju ha alla spelare tillgängliga så klart. Det är alltid tråkigt när vi tappar folk på det viset men vi hoppas att det är kortvarigt.

Surahammar har prenumererat på sistaplatsen i grundserien de sex senaste säsongerna men till denna säsong har de verkligen växlat upp några pinnhål och har startat serien med tre raka segrar och ligger därmed som tabelletta. Vad säger du om säsongens Surahammar och hur ska ni gripa er ann den utmaningen?

-Ja för det första så har de väl bestämt sig för att inte vara cementerade i botten som de har varit ett tag och har väl från jul förra året och framåt jobbat på det sättet. De vill framåt, det är ett ungt och fartfyllt lag och det gäller att anta den utmaningen på rätt sätt. Det ska bli skitkul och det ska bli spännande att se hur det ser ut och vi ska ta oss ann utmaningen med ödmjukhet och riktigt hårt arbete.

Det är ingen risk för att man åker dit och underskattar dem?

-Nej absolut inte!

Och jag antar att vår långe och ståtliga Hugo Fagerblom är den som fortsatt vaktar målet?

-Hugo fortsätter!

Då får jag önska lycka till!

-Tack så mycket!

Länk till webbsändningen hos ATG hockeyettan hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-surahammars-if-skovde-ik-m9heyn

Individuell matchstatistik, videogranskad och rensad från felaktigheter hittar du här. http://skovdeik.se/teamstats.php?season=44&series=2:3&exclude=270

Har du frågor eller funderingar till kommande inför mailar du in dem till [email protected]

Vi kan väl runda av med en lite rolig historia från tisdagskvällen då jag stod i katakomberna och väntade på att få träffa Fredrik. Klubbikonen Lars Trygg och vår forward Erik Dahné, tillika storebror till vår back Fredrik Dahné sprang på varandra framför mina ögon och Lars gav den dräpande kommentaren, hur känns det att ligga tvåa i skytteligan i familjen?

Match i matchen känner jag, kommer Erik rätta till den statistiken i onsdagens match eller får lillebror Fredrik fortsatt stoltsera högst upp i familjens poängstatistik?