Inför Kalmar HC – SIK

En fantastisk fin inledning av Skövde IK den första perioden av allettanpremiären, men sedan fick gästande Vimmerby ta över tillställningen mer och mer och vi fick kliva av utan några poäng. Onsdagen innebär bortamatch mot seriesegraren i den södra grundserien, Kalmar HC och kan vi få mer av spelet vi hade den första perioden senast så finns det goda chanser att i omgång två ta första segern!

Som vanligt dagen innan match tittar jag på träningen för att sedan intervjua Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren när han är i fas med sina matchförberedande uppgifter.

Idag blir det lite annorlunda, jag kommer med en del påståenden men du får ta allt jag säger som frågor!

-Haha, du menar att jag brukar säga att var det ett påstående eller en fråga, skrattar Fredrik?

Ja ibland när jag kommer med ett påstående och sedan blir tyst kan du se lite frågande ut en stund, hehe!

-Skratt!

En underbar första period i söndags, synd att vi inte orkade hålla det fina spelet uppe över tre perioder?

-Ja absolut. Vi tycker att vi börjar andra perioden bra också, kanske att vi släpper till lite mer spelvändningar men ändå, fram till 0–1 tycker jag vi gör det väldigt väldigt bra. Sedan, ja det är fortfarande inte dåligt direkt men vi tappar lite på energin och kanske framförallt att Vimmerby får lite energi av 1–0 målet. Så första perioden tycker vi är jättebra och jag hade gärna sett att vi gått ifrån den med något måls ledning såklart, då blir det en annan historia sedan men nu blev det som det blev. Vi hade det väl svårt sedan och framförallt när de hade gjort tvåan så tycker jag väl vi får svårt att forcera lite.

Fem mot fem spelar vi 0–0 så det är verkligen i powerplay/boxplay det avgörs?

-Ja det stämmer, haha, så är det ju. De får sina i pp och så ett straffmål där. Jag tycker väl vårt powerplay i första perioden är bra, de få vi har där tycker jag vi skapar långt tryck och flera bra lägen och även i starten på andra också. Men det är ju längre det går så kanske vi tappar lite självförtroende eftersom vi inte fick utdelning i början.

Matchstatistik: http://skovdeik.se/gamefacts.php?game=5&round=1&series=3&season=44

Kristoffer Söder fick kliva av, vad hände och är han tillbaka?

-Han är tillbaka! Han fick ett skott på sig som inte tog så väl.

Även Jonathan Ström fick kliva av något byte och i tidningen tror jag att jag läste jag att han hade fått sy några stygn, är det något ni fixar här i katakomberna eller är det tejp under matchen och sjukvård efter slutsignal?

-Nu tror jag att det bara blev tejp men när vi har Brandin (Daniel, lagläkare) tillgänglig så kan han ju sy men nu tror jag de nöjde sig med tejp ändå.

Lika bra att vi betar av frånvaron direkt?

-Ja de som är på långtidslistan är ju kvar där och så var Lundmark den äldre (David) inte riktigt fräsch idag så vi får se lite hur det ser ut med honom.

Fredrik Dahné saknade jag på träningen också?

-Han är och spelar med Tibro idag. (gjorde ett mål och en assist samt fyra minuter på botbänken. Reds anm)

Vi pratade senast om att det för säsongen blir många nya bekantskaper i allettan men vet du när vi senast mötte Kalmar HC i seriespel?

-Nej jag har ingen aning men ska vi gissa då är det åttiotalet säkert, jag vågar inte dra det längre.

Nej det var faktiskt inte så länge, två matcher säsongen 95/96 och vi vann då. Sedan har vi mött dom lite tidigare i tre träningsmatcher men då fick vi stryk. Men det blir lite historia ni skriver nu då med första mötet på 25 år!

-Ja det blir väl spännande. Det är kul att möta nya lag och de har väl gjort en ordentlig satsning därnere med en ny arena till i år också så att det ska bli kul att åka dit.

Kalmar tog sig upp i HockeyEttan först till säsongen 18/19 och detta är första gången de spelar i allettan men som de har tagit sig hit, de gjorde det som seriesegrare i den stenhårda södra serien!

-Ja som sagt de satsar och redan när de tog sig upp gjorde de väl en ordentlig satsning och har väl fortsatt på det spåret så jag tror de vill fortsätta framåt känns det som. De har gjort en jättebra grundserie såklart med att vinna den så ja, det känns väl som ett satsande lag.

Jag noterade en intressant sak om dem när jag kollade, de har enligt eliteprospects inte en enda spelare med rötterna i den egna föreningen!

-Hmm.

Kännetecknar det ett satsande lag kanske?

-Nej men det behöver det inte göra men det är det svårt att säga något om. Vi är väl ganska unika genom att ha så många som vi har istället. Jag tror att de flesta ligger närmare Kalmars antal än vårat antal egna produkter.

Kalmar har fyra spelare bland topp 25 i södra poängligan från grundserien där Viktor Crus-Rydberg vann med hela 22 poäng, även den finske Niko Ahoniemi är en målskytt utav rang!

-Hm, finnen har jag ingen riktig koll på ännu men Crus-Rydberg vet jag var bra redan i unga år och var väldigt väldigt duktig och hade väl egentligen större utsikter än hockeyettan tror jag också. Men det är en duktig forward.

Två Skövdebekantingar i backlinjen via Anton Brandhammar och Libelin Bäckström Valliant!

-Ja precis men jag har inte haft att göra med någon av dem här så att för mig är det inga sådana bekantskaper.

Jag har för mig att Libbelin var en tuffing när han var här?

-Ja det kanske stämmer.

Jag antar att du hunnit scouta dem lite nu, hur vill du beskriva dem?

-Ett rörligt och spelskickligt lag, det jag har noterat. Framförallt med hur det ser ut i anfallsspel med bra rörlighet och de involverar mycket spelare och flyttar puck på ett bra sätt så anfallsstarka skulle jag benämna dem.

Då är det i andra zonen man ska förlägga spelet?

-Ja precis.

Lite spännande att spela i en helt nybyggd Hatstore arena, jag antar att det borde betyda rätt fina faciliteter även till bortalaget?

-Jag har aldrig varit där!

Då får vi ta lite om det nästa gång?

-Ja det får vi ta, haha.

30 mil till Kalmar, när lämnar ni Skövde?

-Kvart över tolv åker vi.

Då får vi hoppas att ni slipper snö på vägen!

-Ja det blir nog bra och så stannar vi och käkar på vägen ned och sedan åker vi ner och jagar med oss poängen hem.

Och hur ska vi möta upp onsdagens motståndare för att förhoppningsvis få med oss alla tre poängen hem till Skövde löd min fråga fram till jag fick en läsarfråga som specificerade det lite mer och den lyder: Kalmar spelar ett annat spel än Vimmerby och har en offensiv, där man biter sig fast med långa anfall fullt av kreativitet i högt tempo. Tidigare matcher har visat att det är svårt att i längden bara hålla dem utanför boxen med ett slags påtvingat boxplay med fem spelare. Hur tänker ni möta det spelet, kanske att helt enkelt spela på ett sätt de inte förväntar sig?

-Ja då var ju jag och läsaren i vilket fall överens om vad vi sett av Kalmar då för det var väl ungefär så jag beskrev det också. För det första tror jag det blir viktigt för oss att försöka få stop på dem ganska tidigt. Vi försöker när vi går ut i hörn och sådant att vi försöker att vara ganska fysiska på dem och se till att de inte får den möjligheten att snurra på oss. När det väl dyker upp så tror jag ändå att det är viktigt att man ligger på rätt sida och låter dem åka på utsidan och så tar man och sätter in stöten när läge bjuds. Eller så gör vi som du sade att vi spelar i andra zonen.

Ja det blir ju roligare så!

-Skratt.

I mål hittar vi?

-Hugo (Fagerblom)!

Lycka till!

-Tack så mycket.

Läs mer om Kalmar HC på http://www.skovdeik.se/files/opponents/Kalmar_HC.pdf

Kalmar är långt borta men webbtevesändningen från Hatstore Arena flödar med ljusets hastighet via fiber upp till Skövde så vi kan ta del av sändningen på https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-kalmar-hc-skovde-ik-ag51xo

Läsarfrågor mailar ni in till [email protected]

GO GO GOOOO!!!!!!

Foto: mghpix.com