Inför Väsby IK HK – SIK

Nej det har gått troll i det men hur man än ser det, vi är bara fyra poäng från att ta oss över strecket och det återstår hela 45 poäng att spela om. I det läget är det helt fel att låta gamnackar styra när det i själva verket borde vara en rätt modest uppgift att klättra över strecket. Förra gången vi hade ett back to back möte i Allettan var det mot Dalen och då vet vi att returmötet innebar tre poäng. Varför inte se till att returmötet i back to back matchen mot Väsby kan ge oss samma utdelning? Förutom poängen, nu spelar vi för vårt klubbmärke och vår stolthet!

Idag har jag inte förberett några frågor utan det blir på uppkast, inleder jag dagens samtal med Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren och andretränaren Jimmy Krusell som hittat tillbaka efter sjukdom.

-Jajemän det blir bra, bekräftar Fredrik!

Jag har en stor fördel som supporter att när det är lite tungt kan jag bara stänga av. Jag antar att ni grubblar hockey all vaken tid i princip?

-Jo men det är klart att det är mycket som påverkar när det inte går som man vill, man blir ju påverkad, så är det ju! Man får höra det när man är på jobbet med frågor varför det går som det går. Man får när man är här, man får det lite överallt så det är klart att det är speciellt när det inte går som man vill. Det är det som påverkar mest tycker jag men annars handlar det snarare om att man egentligen ganska direkt efter matchen när man kommer hem att försöka att hitta vägar framåt liksom. Det går inte att tycka synd om sig själv utan det gäller att hitta vägar framåt och hela tiden jobba för att göra det tillräckligt bra för att vinna hockeymatcher.

På jobbet har jag och en riktig Boisfanatiker kontoren bredvid varandra men fördelen är att han jobbar nästa allt på distans nu så jag kommer rätt så lindrigt undan ändå!

-Jag kommer också rätt lindrigt undan, jag menar inte så. Men det är en naturlig del i livet att man pratar ishockey med folk.

Jo så är det, man pratar ju om sina intressen med andra.

-Jo men sedan är de flesta mest intresserade att prata när det inte går som det ska.

Jo visst är det så att man har mer åsikter om det som inte fungerar. Vi kör senaste matchen?

-Jag tycker att vi börjar den väldigt piggt. Jag tycker vi tar initiativet i matchen och även om vi får en tidig utvisning är det vi som gör 1-0 ganska tidigt. Jag tycker vi har bra spel första tio. Det jämnar väl ut sig lite och de flyttar fram det lite i slutet av första. 1-1 och sedan 2-1 i deras pp med 30 kvar är klart att den är lite tung att få emot. Andra perioden är väl den då de får mest tryck på oss och ordentlig snurr med oss i våran zon. De är otroligt skickliga i att röra sig och släppa puck och spelare utan puck rör sig jättemycket så det gäller att man sorterar rätt och där hade vi lite bekymmer. Det var vårt största bekymmer under matchen tycker jag men sedan tycker jag fortfarande att när vi vinner puckar och när vi går offensivt tycker jag att vi har tagit oss framåt där. Vi skapar ganska mycket bra lägen i våra omställningar tycker jag men vi släpper in för mycket mål för att vinna den matchen, helt klart.

Ja det var några gånger där de hade långa anfall och det kändes som att alla sex var ordentligt överspelade.

-Nej men de var jätteskickliga och där har vi en nöt att knäcka under söndagen och det jobbar vi med och vi ska titta på det innan vi åker imorgon så det ska vi ha en lösning på så att vi är bättre förberedda på hur vi ska hantera det. Sedan är det klart att vid deras trea, då har vi det för snurrigt och sedan kommer fyran. När vi gör 4-2 så känns det ändå som att vi har lite hugg och så får vi powerplay där vi ska gå för det men att vi släppte 5-2 där sänker oss ju. Det är en väg in i matchen där vid 4-2 så att 5-2 i vårat powerplay, det tar ju lite död på det.

Jag tror vi var två stycken bara där på läktaren ovanför ert bås och det hördes någonting, ja det var någonting som händer nere i båset vid 5-2, det var någon som blev riktigt förbannad.

-Det känner jag inte igen, hehe. Nej men jag kan vara skyldig till det, absolut.

Hur ser det ut på skade och sjukfronten?

-Bolinder (Viktor) skadade sig på matchen sist så han är inte tillgänglig om man jämför med förra matchen då och sedan är Samuel (Gustavsson) tillbaka, det är de ändringar som blir.

En sådan där spelgrej som jag funderar lite över. När vi spelar powerplay och så kommer det ofta ett skott från någonstans kring tekningscirkeln, missar mål, går i rundeln och sedan är pucken ända nere i vår zon bakom eget mål innan vi får stopp på den. Vi är inte där och stoppar den där jävla pucken vid sargen vid blå. En sådan grej känns väldigt onödig?

-Det handlar egentligen om att träffa mål. Vi kan inte ställa någon på bortre för att vara beredd på att vi missar mål utan han som har den ytan har ju flyttat in lite för att vara skottberedd eller gå på en eventuell retur. Det är ansvar på puckföraren att helt enkelt träffa mål så slipper vi det.

Det är ju skickliga spelare som skjuter det där skottet men ändå missar man mål?

-Ja håller med dig. Vi har, eller det är väl generellt att det är väldigt viktigt när man kommer på kanterna och tar i för kung och fosterland att man träffar mål för annars så åker den ju ut. Det är samma i fem mot fem spelet som man kan ha så ibland vid ingångar till exempel och då hamnar man i egen zon istället och i powerplay ibland så absolut, det är en viktig del att träffa mål.

Nu blir det ett sådant där dubbelmöte igen som vi hade mot Dalen och vid andra Dalenmatchen kände åtminstone jag att det var väldigt roligt och att det hängde känslor kvar och att det var vi som tjänade på det?

-Ja den här gången så kanske inte matchen senast var så känslosam på det viset utan den var väl ganska hyffsat fri från kampselet långa stunder (Läses som att denna gången är inte alla motståndare förbannade på Anton Blomberg i returmötet. Reds anm.) Däremot så känns det bra att möta dem igen, jag tycker att som sagt förut, deras spel i anfallszon var väldigt frejdigt och det känner jag väl att vi kommer vara bättre förberedda på.

Du pratade förut om det att ni skulle ha en genomgång, har ni det på skärmarna inne i omklädningsrummet innan ni åker?

-Ja söndag morgon tittar vi lite. Självklart har vi sådana saker och vi har vissa bra saker som vi tar med oss också och sådant som vi ska kunna utnyttja offensivt i fortsättningen, men också vissa delar för att minimera fel i egen zon och att minimera de ytorna de kommer åt. Så det är det vi ska fokusera på.

Hur känns det inom laget såhär när det har gått lite troll i det, blir det mycket gamnackar och sådana grejer?

-Det är lite olika det där men om vi tar tillbaka där vi började samtalet så har ju alla de arbeten att gå till på dagarna också och de får ju höra samma som kanske du får göra eller jag får göra så att det är klart att det påverkar oss. Men jag tycker verkligen att vi har hållit ihop det riktigt bra och det var väl efter matchen senast som vi blev lite fundersamma. Idag var vi väl på tå igen tycker jag så att idag känns det bra, idag tycker jag vi var tillbaka med bra energi.

Något annat som vi vill ha med mer än vem som står?

-Nej men det som är viktigt är väl ändå att förstå är att vi har en jäkla massa matcher kvar att spela liksom, man ska inte lägga sig platt och fundera på vad som har varit utan man ska blicka framåt, det är viktigt och vi ska starta det nu under söndagen med att Wallin (Robin) storspelar och så tar vi det därifrån.

Då önskar vi stort jävla lycka till!

-Det låter bra det!

Länk till webbteves sändning av returmötet med Väsby hittar du här: https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-vasby-ik-hk-skovde-ik-1s6lr

Vill du läsa eller delta i supportertugget på Rebellernas forum så hittar du bland mycket annat en matchlänk på https://rebellerna.com/forum

Vill du ha Fredrik Ljunggrens svar på dina egna frågor och funderingar i kommande inför? Maila då in dem till [email protected]

Sist men inte minst vill jag slå ett slag för de nyinkomna muggarna i supporterkiosken. Riktigt snygga och kaffet smakade extra gott i dem.

VI BLICKAR FRAMÅT, UPPÅT OCH VIDARE!