Sportchefen: ”Fjolårssäsongen var ett fiasko”

I Östersunds IK ser man tillbaka på en fjolårssäsong som lämnade mycket att önska. Efter att ha vunnit den norra grundserien förlorade Östersund fyra raka matcher i inledningen av Allettan och man sparkade tränaren Lars Molin. När säsongen var över hade man slutat näst sist i Allettan och tongångarna var allt annat än muntra i den storsatsande klubben. Under sommaren har man haft en hög spelaromsättning och tagit in Patrik Klüft som resurs i klubben för att inte återupprepa misslyckandes från förra säsongen.

Östersunds sportchef Mikael Eriksson summerar fjolåret som ett fiasko.

– Ser man rent prestationsmässigt så var säsongen som gick ett fiasko. Jag kan inte sammanfatta det på något annat sätt än ett stort misslyckande.

Under sommaren som gått har klubben utvärderat prestationerna och man har bytt ut en stor del av truppen. Eriksson tror att man kommer ställa ett betydligt mer homogent lag på isen i vinter.

– Ifjol hade vi ett jättebra lag spelare för spelare, men i ärlighetens namn spelade många av spelarna för namnet på ryggen istället för det på bröstet. Det fanns inte heller riktigt det ledarskapet som krävdes för att hantera den typen av spelare. De spelare vi har plockat in i år är kanske lite mer laglojala och mer belägna att göra det jobbet som krävs för att laget ska lyckas. Vi har definitivt en mer homogen trupp i år, men hur långt det räcker är en annan fråga.

För att säkerhetsställa att verksamheten håller den höga nivån man eftersträvar har man inför säsongen plockat in Patrik Klüft som utvecklingsansvarig.

– Patrik kommer in med väldigt mycket kunskap och noggrannhet. Vi har satt upp en gemensam ”playbook” i juniorlagen och a-laget som Patrik ansvarar för. Sedan ska han bidra med individanpassad träning och fungera som bollplank för tränarna. Det blir otroligt värdefullt att få in någon som ifrågasätter, rör om lite i grytan och ger både positiv och negativ feedback.

Så här långt har Östersund spelat tre träningsmatcher. Man har förlorat mot Timrå och Hudiksvall, samt vunnit mot division två-laget Brunflo.

– Försäsongen har mestadels sett positiv ut tycker jag. Självklart finns det mycket att slipa på, men jag tycker mig se det där drivet i truppen som vi har efterfrågat och det är såklart positivt.

 

//Marcus Malmsten