Hockeylandskapet Norrbotten. Del 2: Asplöven

Hockeyn är glödhet i Norrbotten. Bakom SHL-laget Luleå finns fyra klubbar som alla aspirerar om topplaceringar i Hockeyettan Norra; Asplöven, Boden, Kalix och Piteå. Att ett landskap med knappt 200 000 invånare kan stoltsera med fyra välmående Hockeyettanföreningar inom en radie på knappt 20 mil bakom en storklubb som Luleå visar vilket stort hockeyintresse som finns i området.

I en artikelserie i fyra delar kommer landskapets fyra Hockeyettanlag att få ge sin syn på den egna föreningens verksamhet, den kommande säsongen och mycket annat. Dagens text handlar om Asplöven.

Efter fyra säsonger i botten av Hockeyallsvenskan slutade Asplöven femma i kvalserien 2016 och degraderingen till Hockeyettan var ett faktum för Haparandalaget. När man inför fjolårssäsongen storsatsade med meriterade nyförvärv var målsättningen tydlig: man skulle direkt ta klivet tillbaka till Hockeyallsvenskan. Säsongen tog dock slut redan i Playoff 2 när man förlorade matchserien mot Mariestad

Årets upplaga av Asplöven är svårdefinierad. Man har haft en stor spelaromsättning som resulterat i en yngre och mindre namnkunnig trupp än tidigare. Man får också klara sig utan klubbens i särklass viktigaste person de senaste åren, Per Kenttä, som numera är sportchef i Oskarshamn.

Urban Lahti har tagit klivet från tränarbänken till kontoret och är ny sportchef i klubben. Lahti är försiktig när han pratar om målet med årets säsong.

– Först och främst så har vi inte samma resurser som tidigare, när vi hade äldre och mer meriterade spelare. Nu satsar vi istället på ett yngre lag, den typ av spelartrupp som gjorde oss framgångsrika när vi spelade i Hockeyallsvenskan. Vi satsar på att ta oss till Allettan, och väl där så vill vi såklart spela playoff. När man väl tagit sig till playoff så tycker jag det skiljer så pass lite mellan toppen av Hockeyettan och botten av Hockeyallsvenskan så då kan allt hända.

Att Norrbotten numera inte har något lag i Hockeyallsvenskan bekymrar Lahti en aning.

– Alltså, det finns definitivt ett underlag för att bedriva en verksamhet på Hockeyallsvensk nivå, och jag tror det är dåligt för hockeyn i Norrbotten att det inte finns något lag i Hockeyallsvenskan. Med det sagt så är det naturligtvis roligt med så pass många bra Hockeyettanlag och med många intressanta derbyn som drar mycket publik.

Att Per Kenttä lämnat klubben är såklart ett hårt slag för verksamheten. Lahti hymlar inte med om att det jobbet Kenttä gjort är svårt att ersätta.

– Per gjorde ju ett hästjobb under alla år i klubben. Nu har han fått en möjlighet att gå vidare och han tog den, så det är upp till oss att driva verksamheten utan honom. Naturligtvis ökar arbetsbelastningen på oss andra i organisationen men så ser vardagen ut numera.

Så här långt under försäsongen har Asplöven blandat och gett.

– Det har varit både upp och ner. Men att vi har vunnit mot både Boden och Kalix, samt spelat jämt med Piteå är bra värdemätare. Det har sett förhållandevis bra ut bakåt, men jag skulle gärna se att vi gör fler mål.

Fyra snabba med Urban Lahti:

  1. På vilken plats slutar Asplöven i grundserien? Topp 3
  2. Vem blir poängkung i Asplöven? Jarkko Hattunen
  3. Vilket Norrbottenslag blir tuffaste motståndaren? Piteå
  4. Vilket Norrbottenslag är den största konkurrenten? Kalix

 

Läs också:

Hockeylandskapet Norrbotten. Del 1: Piteå

 

 

//Marcus Malmsten