De stora upphämtningarnas vecka

Som rubriken antyder så var det de stora upphämtningarnas vecka i södra Hockeyettan. Framförallt två matcher satt avtryck i den kategorin.
Häng med på summeringen av veckan som var.

 

I onsdags drabbade HC Dalen och Kristianstads IK samman i en spännande och välspelad ishockeymatch. På förhand låg väl de flestas tips på bortalaget och serieledaren Kristianstad, men det skulle bli HC Dalen som tog ledningen med 1-0 i den första perioden genom Rasmus Kronstrand. Något oväntat kan tyckas då gästerna haft det mesta av spelet dessförinnan.

Kristianstad skulle dock komma tillbaka målmässigt in i matchen. Först kvitterade Filip Peterson i powerplay och sedan gick gästerna ifrån till en tvåmålsledning efter en mycket omdiskuterad historia. Först kom 1-2 under en avvaktande utvisning som bedömdes som 2+2. Det innebar att bortalaget även fick spela fem mot fyra och där kom 1-3 genom Viktor Holmkvist med bara sekunder kvar på det numerära underläget.
-Det är matchavgörande. De är bra i powerplay. Det är där matchen avgörs. Jag vet inte, jag får väl läsa regelboken igen men är det en som ligger ansiktsskadad på isen så ska domaren blåsa av, sa en besviken Pelle Gustafsson, Dalens tränare, till Sport JKPG efter matchen angående situationen som föranledde målen.

Matchen kändes avgjord, men hemmalaget skulle komma tillbaka. Först reducerade Markus Näslund på ett mycket grant direktskott serverad av Max Örnskog och sedan kunde Tobias Jonsson kvittera tillställningen med att dragskott från blålinjen som slank in bakom en skymd Joel Gistedt.
Förlängning att vänta? Nej då, Kristianstad visade att man är ett topplag vant vid segrar. Efter att bägge gängen haft möjligheter att avgöra i slutminuterna var det Herman Hansson som 41 sekunder före slutet såg till att avgöra denna mycket händelserika match.

Kristianstads tränare Mats Lusth var nöjd med poängen men inte med sitt lags insats.
-Vi skulle inte släppt in ett enda mål, alla tre är faktiskt misstag, sa han till Kristianstadsbladet efter matchen och tillade.
-Vi gör en av våra sämre tillställningar och vi ställer till det för oss själva helt i onödan.

 

Det var inte bara i Norrahammar och Skandiamäklarna Center det svängde i onsdags. I Liljas Arena i Nybro låg hemmalaget under med 0-3 inför den sista perioden mot formstarka Helsingborg som såg ut att gå mot tre kassaskåpssäkra poäng. Men Nybro ville annorlunda och reducerade gästernas ledning två gånger om innan man tre sekunder före slutsignalen fick en straff med sig som Martin Olsson förvaltade på bästa sätt för hemmalaget.
-Absolut inte straff. Han lyfter klubban och deras spelare får till och med avsluta. Om det är uppe vid handskarna är det ju hakning, men det här var långt ner på klubban, sa Helsingborgstränaren Paul Everberg till Helsingborgs Dagblad efter matchen.I förlängningen kunde sedan Jesper Bärgård, med sitt andra mål för kvällen, se till att Nybro fick med sig två poäng.
-Vi gör det bra i två perioder, men sen börjar vi slarva och ta felbeslut, summerade Everberg tillställningen.

 

I Vimmerby ishall hade bortalaget och seriejumbon Varberg ledningen efter den första perioden. Men sen var det roliga slut och hemmalaget kunde till slut stå som segrare med 8-3.

Lika stor differens blev det i Ljungby Arena där Troja komfortabelt slog tillbaka Kallinge/Ronneby med 5-0 inför 1612 åskådare.

 

I Kungsbacka ishall kunde hemmalaget Hanhals vinna med 2-1 mot formstarka gästerna Tyringe innan matchen tagit poäng tre matcher i rad.
-Vi tappar puckar och drar på oss onödiga utvisningar och det går ju inte,summerade Tyringecoachen Magnus Rahm till Norra Skåne efter matchen.

Halmstad-Tranås såg länge ut att gå mot 0-0. Men mindre än sju minuter från slutet såg Viktor Lennartsson till att göra matchens enda mål och därmed fick hans lag med sig samtliga tre poäng i bussen hem. Det är var Lennartssons tionde mål för säsongen och längst bak höll Hampus Alexandersson sin första nolla i Tranåströjan.

 

Det spelades matcher i dagarna tre under veckoslutet och första par ut var Kallinge/Ronneby-Nybro som på fredagskvällen bjöd de 615 åskådarna i Soft Center Arena på en spännande match där hemmalaget satt i förarsätet målmässigt hela matchen men där Nybro kvitterade två gånger om. Tolv straffar krävdes för att skilja lagen åt och det var hemmalagets Hampus Olsson som kunde se till att hans gäng kunde fira in helgen med två poäng.
Nybro, som alldeles nyligen befann sig i en sprakande form, har nu bara fått med sig tre poäng på de fyra senaste matcherna.
Notabelt från matchen är att bägge målvakterna, Robin Jensen i Kallinge/Ronneby och Oskar Sehlstedt i Nybro, landade in på exakt samma räddningsprocent i matchen, 92,31, trots att det skiljde en del puckar i skottstatistiken mellan lagen.

 

I lördags var det dukat till fest i Vimmerby ishall där hemmalaget skulle ta emot Troja/Ljungby. Men något spel där blev det aldrig då det två timmar innan matchstart meddelades att ismaskinen var trasig och att den troligtvis inte skulle kunna gå att laga så att matchen skulle kunna starta i rimlig tid. Snopet såklart för de båda lagen och dess supportrar. Nytt matchdatum för den inställda matchen är inte meddelat än.

 

Match blev det i Helsingborg där hemmalaget tog emot HC Dalen. På förhand en match mellan två lag på varsin sida om Allettanstrecket där bortalaget vid vinst skulle ha klivit förbi värdarna. Men Helsingborg, som befinner sig i en ruggig formtopp just nu, tog tag i taktpinnen direkt och redan efter 22 sekunder låg pucken bakom David Elmgren i HC Dalens mål. 4-2 skrevs siffrorna till efter 60 minuter där Helsingborg avgjort i tom kasse.

 

På söndagseftermiddagen firade Kristianstads Mikael Larsson 500 seriematcher i Kristianstads tröja. Det har ingen annan lyckats med i klubbens historia.
Larsson och hans kompisar fick dock se sig luggade på en poäng mot ett Halmstad som tog ledningen i matchen i den andra perioden. Men Kristianstad kom tillbaka och drog matchen till övertidsspel där hemmalagets Sebastian Magnusson med sitt andra mål för säsongen kunde ge två poäng till sitt lag.

 

I Varberg hade Tyringe stor lekstuga med hemmalaget. 0-8 slutade matchen och Anton Lindström blev tvåmålsskytt hos gästerna.

 

När matchklockan stod på 7:39 prickade Pontus Gulldén in 1-4 till gästande Hanhals mot Tranås och matchen såg så körd ut för hemmalaget att delar av publiken faktiskt reste sig och gick därifrån. Då vaknade Tranås till rejält och vände matchen på lite drygt sex minuter.
Kvitteringen kom i powerplay där Erik Köpman i friläge kunde snärta upp pucken med en backhand bakom Fredrik Bergvik i Hanhals kasse. Köpman serverades av Anton Lindgren som stod för en mycket fin öppnande pass över hela banan.
Segermålet stod Ivar Arnesson för, men det var backen Robin Johansson som stod för ett mycket fint förarbete och kunde skicka in pucken framför mål där Arnesson påpassligt höll sig framme.

 

//Henrik Skoglund