De måste bekämpa sina forna hjältar

Ikväll inleds Hockeyettan-finalen. En häftig uppgörelse över (max) tre matcher mellan seriesegraren från Allettan södra och Allettan norra. Troja/Ljungby mot Huddinge.

Det blir naturligtvis en grymt häftig holmgång där smålänningarna med sin uttalade målsättning om ett avancemang till Hockeyallsvenskan är favoriter, men där underdogen Huddinge givetvis vill ha ett ord med i leken och knappast kommer ge sig utan kamp.

Streama matchen här

Det brukar heta att man inte ska gå händelserna i förväg, det är precis vad de båda tränarna Pelle Svensson och Fredrik Mälberg predikat när jag samtalat med dem inför den här fighten. Men blicka framåt och gå händelserna i förväg är precis vad jag tänker göra.

Jaha, nu ska han tala om att Troja/Ljungby vinner finalen och tar sig vidare till kvalserien tänker ni. Inte alls. Inte alls. Jag vill hellre fokusera på Huddinge. Talangfabriken från södra Stockholm.

För bland matchups, varianter, målvaktsmatcher och all annan taktisk finess som står för dörren i den här finalserien finns även en extra intressant story.

Om Huddinge. Om finalen och om kvalserien.

För det är ju så att ska Huddinge (även om de tar ”en match i taget”) avancera till Hockeyallsvenskan då måste de slå ut tre av fjolårstruppens största stjärnor. Kanske rent av, om man ska vara krass, fjolårets tre bästa spelare.

På andra sidan rinken när pucken släpps ikväll återfinns Niclas Lehmann i Ljungby-tröjan. Samme Lehmann som strålade i Huddinge-dressen förra våren och med sina 39 poäng (18+21) på 33 matcher var Talangfabrikens klart bästa poängmakare. Men som under sommaren valde att byta omgivning och flyttade till Ljungby.

Snacka om att det blir lite av en match i matchen för Huddinge-spelarna att få stopp på sin forne poängkung ikväll.

Men inte nog med det. Lek med tanken att Huddinge faktiskt skulle gå och vinna Hockeyettan-finalen. Eller för den delen, ta sig vidare till kvalserien via ”andra chansen” i playoff 3.

Då väntar möten med Västerås och Södertälje. Då väntar samma sak en gång till. I en ännu mer tillspetsad tappning.

I Västerås återfinns Marcus Bergman som med sina 19 mål på 36 seriematcher var Huddinges bästa målskytt ifjol. En kraftfull bit som tränaren Fredrik Mälberg räknade in som en av dem som skulle kunna gå i bräschen även den här säsongen. Men en sen tryout hos Västerås ändrade förutsättningarna och där har han egentligen inte gjort annat än gått från klarhet till klarhet.

I Södertälje återfinns Victor Andersson som med sina 34 (10+24) poäng på 35 seriematcher kom trea i Huddinges interna poängliga ifjol. Som ägnat drygt fyra raka säsonger åt att ösa in poäng i Björkängshallen och som kunde ståta med 24 poäng (12+12) på 14 matcher i höstas innan han lämnade för Hockeyallsvenskan och SSK i november. Sen dess har han med jämna mellanrum synts i Björkängshallen supportande sina gamla lagkamrater.

Tre tuffa motståndare, tre poängstarka gentlemän med en sentida historik i just Huddinge. Ettan, trean och femman från fjolårets interna poängliga. Det spetsar till allt lite ytterligare.

Huddinge måste bekämpa sina forna hjältar för att bli framgångsrika. Om man väljer att gå händelserna i förväg vill säga.

Men först etapp ett – Hockeyettan-finalen.

//Mikael Mjörnberg