”Om inte bäckarna rinner finns det inga stora floder” – Mer pengar måste slussas neråt i seriesystemet!

Efter att ha tagit del av Aftonbladets artikel, uppropet från sex klubbar i HockeyAllsvenskan, är det viktigt att konstatera att vi som verkar inom hockeyfamiljen måste ha en helhetssyn och att svensk hockey består av 6 st Förbundsserier nämligen; SHL, HockeyAllsvenskan, Hockeyettan, J20 Super-Elit, J18 Allsvenskan samt SDHL, och att det är Svenska Ishockeyförbundet centralt som ansvarar för dessa serier.

Vi kan också konstatera att samtliga klubbar i Hockeyettan står bakom sin ligaorganisations krav på att mer pengar måste slussas neråt i hela hockeysystemet. Ett samlat upprop är att vänta där Hockeyettans 47 klubbar från Helsingborg till Kiruna ställer sig solidariskt bakom kravet.

Vi kan tyvärr se en ökad polarisering, där de rika blir rikare och de fattigare blir fattigare. Från ligaorganisationen Hockeyettan har vi under flera år påtalat och pekat på missförhållandena, att mera pengar måste neråt i hela systemet, vilket vi nu tydligen alla är överens om, vilket är bra.

Beträffande de 6 HockeyAllsvenska klubbarnas krav på mer pengar uppifrån, vore det klädsamt om de inte bara tittar uppåt utan även tittade neråt, dvs ser helheten av svensk hockey.

Jag vill citera Per Mårts som på en fråga om huruvida Hockeyettan har någon betydelse för svensk hockey svarade; ”självklart har den det, om inte bäckarna rinner finns det inga stora floder

”. Ett typiskt klokt Mårts-uttalande.

Och tänkt på, att om några få klubbar kortsiktigt försakar lite kommer många klubbar tjäna så mycket mer i det långa perspektivet. Därför är det för oss smart att hålla ihop och arbeta tillsammans, för då är vi otroligt starka.

 

INOM SIF, SHL, HA, HE OCH SDHL ÄR VI ÖVERENS OM; 

Att vi behöver stabila föreningar med ordning och reda samt god ekonomi, att införa det nya licenssystemet, att vi ska bedriva en verksamhet med bra organisation samt att vi ska bedriva ungdoms- och juniorverksamhet som seniorhockey samt damhockey.

Bara det är en viktig anledning att mer pengar måste neråt i hela systemet, precis som DIF:s sportchef Thomas Johansson också framhöll i en artikel i Aftonbladet, varför vi håller med Thomas Johansson att;

  • Stärka upp Hockeyettan-serierna
  • För många av de här unga talangerna som finns i hockey-Sverige så är ju steget från juniorhockey till seniorhockey och SHL ganska stort, de behöver ta resan via Hockeyettan, där de kan slussas in.
  • Ungdoms- och juniorspelare måste få möjlighet att stanna kvar och utvecklas i sina moderklubbar så länge som möjligt.

Under åren 2011/2012 till 2015/2016 har Hockeyettan levererat 1169 st hockeyspelare till HA och SHL.

2015/2016 levererade Hockeyettan-klubbarna 256 st spelare till HA och SHL och erhöll 900 000 kr genom utbildningsersättningen, vilket innebär 3516 kr per spelare (Jämförelse; en hockeyklubba kostar ca 2500 kr).

Föreningarna i Hockeyettan har ca 13500 spelare från senior till ungdom och hockeyskolor, vilket motsvarar ca 15% av Sveriges totala antal hockeyspelare.

Avslutningsvis, ska vi ha ishockey över hela Sverige, måste vi ha en helhetssyn och tillse att mer pengar kommer in i systemet och slussas neråt i hela systemet – det har vi arbetat för i många år. Om det sker genom att SHL och HockeyAllsvenskan eller Hockeyettan förändras eller om allt blir som det har varit , återstår att se.

Årsta den 22 november 2017

HOCKEYETTAN

 

För mer information, kontakta; 

Ronnie Glysing, ordförande Hockeyettan.

E-post: [email protected]

Tel: 070-960 01 10

 

Hockeyettan är en organisation som samlar de 47 ishockeyklubbar i Sverige som är kvalificerade för spel i Hockeyettan. Matcherna lockar över 600 000 åskådare runt om i Sverige och många följer dessutom totalt över 600 livesända matcher under säsongen via webb-TV varje vecka. Hockeyettan samverkar med Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Hockeyligan samt HockeyAllsvenskan för att utveckla svensk ishockey.