Borlängemålvakten tränade med Leksand & satsar högt i Allettan

Han har varit en av hockeyettans bästa målvakter under de senaste två säsongerna, med sitt spel har han gett Borlänge HF en trygghet i kassen och på egen hand sett till att laget vunnit ett flertal matcher.
Marcus Hellgren-Smed är inne på sin andra säsong i Borlänges mål och har under säsongen gått från en helt okej hockeyettanmålvakt till en stabil pjäs mellan stolparna som alltid finns där när lagets spel inte fungerar.

Enligt Hellgren själv har säsongen gått lite upp och ned, i början hade både han och laget tufft att få ihop det men Borlänge avslutade grundserien med imponerande sju raka segrar.
– Vi har en bra känsla i truppen och för egen del så har jag fått spela mycket vilket har utvecklat mig till en bättre målvakt, jag har fått mer trygghet i mitt spel och det har känts riktigt bra, säger Hellgren-Smed.

För målvkatens del har säsongen gått så pass bra att han fått chansen att träna med hockeyallsvenska Leksand.
-Ja deras målvaktstränare ringde i onsdags och frågade om jag kunde tänka mig att träna med de dagen efter.

Men det blev inte bara en träning med Leksand för Hellgren-Smed, han fick även träna med laget under lördagen och var med på bänken under Leksands match mot Södertälje under fredagen. Något som tyder på att Leksand var nöjda med Hellgren-Smed och nu vet vad han går för, även om det bara var träningar han fick chansen under.
– Det märks att det är skickliga spelare och att det går lite snabbare än i hockeyettan, men annars tycker jag inte skillnaden är så jättestor mellan hockeyettan och hockeyallsvenskan för oss målvakter.

Men han är ändå tydlig med att det är Borlänge HF som gäller under den här säsongen.
– Klart jag vill uppåt i karriären, men det är Borlänge som har fullt fokus den här säsongen, sen är det kul att få ha varit med och testa på det och vem vet, det kanske kan bli något i framtiden, men nu är det Allettan med Borlänge som gäller, säger Hellgren-Smed.

Borlänge är ett av de fem lagen från den västra serien som kvalificerat sig för Allettan Norra och laget har satt upp en hög målsättning.
– Vi siktar på topp tre för att få ett så bra utgångsläge som möjligt inför det fortsatta kvalspelet.

Han har däremot inte jättekoll på de nya motståndarna, lagen från norr.
– Vi mötte Östersund på försäsongen så de har vi lite koll på hur de spelar, men de övriga lagen har jag dålig koll på och jag har faktiskt aldrig mött något av lagen där uppifrån, bortsett från Östersund då.

När det kommer till lagen som följer med Borlänge till Allettan (Västerås, Lindlöven, Mariestad, Skövde) så anser Hellgren att VIK Västerås har varit tuffast att möta men menar även att Lindlöven gjort bra matcher mot Borlänge och kommer bli en tuff nöt för lagen att slå.
– Västerås har fyra bra femmor som levererar och ett ruskigt bra powerplay, så de är alltid bra, Lindlöven har gett oss tuffa matcher och mot Mariestad är det alltid krig på isen, riktigt härliga matcher och jag hoppas att det blir lika tufft efter jul.
Skövde har ett bra lag så de kommer också ge ordentligt motstånd men de har vi två segrar mot här i grundserien.

När det kommer till att börja hemma eller borta i Allettan så vill burväktaren gärna inleda Allettan Norra på hemmaplan.
– Det är alltid härligt att spela hemma, så det vore kul att få börja där men det ska bli skoj när det drar igång på nytt, avslutar Hellgren-Smed.

//Kristoffer Bennemyr-Porath

Foto: Jörgen Notes