Inför Allettan Södra 3/1

När nyårsfirandet lagt sig, fyrverkerierna tystnat och nyårslöften getts, då är det dags för årets första matcher i Allettan under onsdagkvällen. Ska Vimmerby förbli obesegrade, när man beger sig upp till Hudiksvall? Ska Nybro ta sina första poäng, när man tar emot HC Dalen hemma?

Här är lite kort om förutsättningarna

2018-01-03 19:00
Visby/Roma HK – Valbo HC
Väsby IK HK – Huddinge IK
Hudiksvalls HC – Vimmerby HC
Nybro Vikings IF – HC Dalen

Visby/Roma HK – Valbo HC
Valbo som kommer med två poäng i bagaget efter dubbelmötena med Hudiksvall åker till Gotland och Visby för möte med Visby/Roma. Lagen har en seger vardera inbördes, där Valbo vände och vann på hemmaplan i grundserien med 3-2 medan Visby/Roma vann ganska enkelt hemma med 5-2. Visby/Roma som endast har spelat en match så långt, och den segern med 6-4 hemma mot Väsby satt långt inne. Nu har man fått in Erik Brissle från BIK Karlskoga, ett nyförvärv som vet vad det innebär att spela i Visby/Roma efter en succéartad fjolårsavslutning där. Nyckeln för Valbo att stjäla poäng är att fortsätta spela som man gjorde stundtals mot Hudiksvall, respektlöst, tight och med disciplin. En match i matchen är mellan båda lagens- och grundseriens skyttekungar Mikael Adamsson (14 mål) i Visby/Roma och Joakim Axman (16 mål) i Valbo

Odds från Svenska Spel
1,45-5,15-4,65

Väsby IK HK – Huddinge IK
Grus i maskineriet för förhandsfavoriten Huddinge i omgång 2, när man överraskande nollades, på hemmaplan, mot HC Dalen. Laget som man två dagar tidigare besegrade med hela 6-1 på bortaplan. Väsby har å sin sida endast spelat en match, bortaförlust mot Visby/Roma blev det då. Hemmalaget har dock bra vibbar inför det här mötet, man var ett av endast 3 lag som lyckades besegra Huddinge i grundserien. Hemma i Vilunda vann man med 3-2 efter straffar, och Huddinge lyckades vinna knappt, 4-3, hemma i Björkängshallen. Här måste Huddinge se till att hålla sig på isen, Väsby hade grundseriens bästa powerplay för den Östra serien, Huddinge hade näst sämst boxplay. Spännande att följa här om den statistiken kan hålla i sig även i Allettan eller om de har förändrat något i sina special teams. Väsby kan spela utan press här, laget har inga högre förväntningar på sig mer än deras egna inbördes målsättning. Huddinge, som brukar vara starka under press, behöver studsa tillbaka efter missräkningen senast.

Odds från Svenska Spel
3,95-4,80-1,57

Hudiksvalls HC – Vimmerby HC
Obesegrade Vimmerby, enda laget med maximal full pott efter två omgångar åker upp till Hudiksvall och möter ett tippat topplag, som hade problem i två möten med Valbo. Hemmalaget måste få igång farten och passningsspelet som stundtals saknades i mötena mot Valbo, för att få hål på en stark målvakt i Vimmerbys mål, Jonathan Stålberg som inlett Allettan på ett övertygande sätt. Hudiksvall får klara sig utan backen Markus Västilä, men får tillbaka Simon Löf och Tommy Stenqvist enligt HHCs  hemsida. Sist de här lagen möttes var för två säsonger sedan i Allettan, då vann de varsin bortamatch, vi får se om den trenden håller i sig här. Vimmerby som får räknas som en stor outsider i den här serien kan ha få en stor självförtroendeboost via deras inledning, och hur långt det kan bära, det vet vi ej, men det kommer bli fullt upp för hemmalaget för att lyckas bärga tre poäng här.

Odds från Svenska Spel
1,80-4,35-3,20

Nybro Vikings IF – HC Dalen
Nollpoängaren Nybro mot HC Dalen som stod för den största sensationen i den förra omgången, genom deras seger med 4-0 på bortaplan mot Huddinge. Det bevisar att serien troligen är väldigt jämn och oviss, även om det pekades ut en 2-3 lag som skulle slåss om seriesegern innan Allettan startade. Om det är ovisst, så kan vi också sätta ett frågetecken för Nybros form, 3 raka förluster har det blivit, vilket inte hör till vanligheterna för Nybrolaget denna säsongen. Däremot har man plusstatistik på Dalen genom seger efter straffar hemma senast, och 3-1 seger borta, den här säsongen. Nybro har inte heller förlorat på 5 matcher mot Dalen av den statistik som hittats. Frågan är om Nybro lyckas spräcka Anton Svenssons nolla i Dalens mål, eller om han fortsätter att spika igen, likt han gjorde senast mot Huddinge, eller är det Julius Selle Larsson, eller Kalle Hult i Dalen som fortsätter med sin målform?

Odds från Svenska Spel
1,85-4,35-3,07

 

//Stefan Österberg