Analys av valen till Playoff 1

Den 15:de september inleddes HockeyEttan säsongen 2017/2018, sedan dess har det spelats 506 matcher i grundserien, 180 matcher i Allettan, 156 matcher i vårserierna, sex matcher i förkvalet till Playoff och nu är vi äntligen framme vid säsongens höjdpunkt, Playoff mot Allsvenskan.
Efter 848 matcher har 47 lag har blivit 18 och nu ska det avgöras, för många är det här höjdpunkten på varje säsong och något som fansen går och väntar på när isarna börjar frysa i augusti månad.
Idag valde de sex högst rankade lagen sina respektive motståndare i Playoff 1.
Kallinge/Ronneby, Mariestad, Hudiksvall, Östersund, Boden och Dalen placerade sig bäst i Allettorna och fick med det fördelen av att välja sina motståndare och har även fördel av en extra hemmamatch i Playoff 1, om det skulle behövas.
Lagen de hade att välja på var: Nybro, Kalix, Visby, Skövde, Tranås och Köping.

 

Kallinge/Ronneby – Köping

Det högst rankade laget valde det lägst rankade och det var väl inte så oväntat, däremot att KRIF ville möta ett lag de inte mött under säsongen känns lite förvånande. KRIF har plusstatistik mot Tranås och undertecknad räknade med att det skulle bli Tranås som skulle bli valda. Nu blev det Köping och KRIF kommer naturligtvis att gälla som stor favorit där. Köping som tog sig till Playoff 1 via seger i den västra vårserien och sedan slog ut Vännäs med 2-1 i matcher i förkvalet till Playoff.
KRIF vann den södra grundserien och var bara två mål ifrån att ta sig direkt till Playoff 2.
Det kommer bli en spännande matchserie och det krävs för Köping att göra sina bästa matcher för säsongen för att lyckas utmana Kallinge/Ronneby.

Mariestad – Skövde

Mariestad valde som andra lag och att de skulle välja derbyrivalen Skövde kändes inte det minsta förvånande för undertecknad. Mariestad har vunnit samtliga fyra möten lagen emellan under säsongen och kan kliva in i “Slaget om Skaraborg” med ett gott självförtroende och vet att de kan besegra Skövde. Mariestad har 4-0 i matcher och 22-9 i målskillnad mot sin ärkerival den här säsongen och för Skövdes del krävs det förmodligen att laget vinner match 1 hemma i Billingehov på torsdag.
Mariestad gäller naturligtvis som stor favorit här men det kommer att bli en häftig serie att följa och det kan mycket väl gå till tre matcher.

Hudiksvall – Kalix

Hudiksvall valde som nummer tre och de valde Kalix, tränare Lars “Lillis” Lövblom var inte speciellt sugen på att resa långt och då blev det Kalix som innebär en nätt resa på ungefär 70 mil, enkel väg.
Petter Christoffersson i Kalix tyckte det skulle bli roligt att möta Hudiksvall och meddelade att det kändes som vår uppe i Kalix idag, det var bara -10 grader ute. Han hade förväntat sig att bli vald av Östersund men såg fram emot matcherna mot Hudiksvall.
Hudiksvall slutade tvåa i den östra grundserien och tar sig nu an trean från den norra grundserien i bäst av tre matcher.
En mycket spännande matchserie som på förhand känns ganska oviss, båda lagen har blandat fenomenala insatser med mindre bra insatser och målvaktsmatchen mellan Magnus Åkerlund och Jacob Carlsson kan mycket väl bli det som fäller avgörandet.
Det känns som denna matchserien kommer att gå till tre matcher.

Östersund – Tranås

Östersund valde som lag nummer fyra, och valde Tranås, en lång resa men ändå den som är närmast rent geografiskt för Östersunds del.
Östersund slutade tvåa i den norra grundserien och får naturligtvis gälla som favorit i den här matchserien. Tranås tog sig till Playoff-spelet efter en sjätteplats i grundserien och sedan 2-1 i matcher mot Hammarby i förkvalet till Playoff.
Östersund gäller som favorit men Tranås kan definitivt utmana och här finns chansen till en rejäl knall. Tranås är bättre än de visat och var bara en poäng från att ta sig till Allettan.
Även den här matchserien kan mycket väl gå till tre matcher.

Boden – Nybro

Robert Nordberg i Boden fick välja som femma och hade därmed bara två lag att välja på, och han valde Nybro, anledningen? Nordberg skojade om att han inte var bra på att simma så det var därför han valde Nybro sa han i sändningen men avslöjade sen att det var mest för att de kunde åka de cirka 135 milen hem direkt efter matchen och tyckte att det var lättare att ta sig därifrån än från Gotland.
En matchserie som är väldigt oviss på förhand, Nybro har rutin från tidigare Playoff-spel men Boden är nykomlingen som tagit steg hela säsongen.
Fördelen för Boden är att de har hemmaplan i en eventuell tredje match och det kan mycket väl bli det som fäller avgörandet i matchserien.

Dalen – Visby/Roma

För Per Gustafssons del fanns det inte så mycket att välja på då Dalen valde sist och det var bara Visby/Roma som fanns kvar. Lagen möttes i Allettan södra och då vann båda lagen respektive bortamatch, Dalen vann med 4-2 på Gotland och Visby vann i Norrahammar med 4-3 efter straffar.
Frågan är om det är det som kommer stjälpa Dalen i den här serien? Även här känns det ovisst på förhand och det kan gå hur som helst.
Dalen placerade sig bättre i Allettan och får gälla som favorit i matchserien men det kommer att bli jämt.

 

Av de 18 kvarvarande lagen kommer säsongen vara till ända för sex av dem den kommande helgen, Playoff 1 inleds på torsdag den 1/3 med hemmamatch för de lägre rankade lagen och med retur lördag den 3/3. En eventuell tredje match spelas på söndagen den 4/3.

Sändningen i repris:

//Kristoffer Bennemyr-Porath

Foto: mariestadbois.se

Lämna ett svar