Inför PlayOff 1: Hudiksvall – Kalix

Hudiksvall samlade ihop 33 poäng i den Södra Allettan och kom på en femte plats, vilket innebar att laget fick välja motståndare som tredje lag. Där valde man Kalix från den Norra Allettan som hamnade på en sjunde plats med 20 inspelade poäng.

Lagen drabbade samman i fjolårets Allettan Norra och då vann Hudiksvall med 4-2 på hemmaplan, och Kalix tog i sin tur segern i PART Arena med 4-3 efter straffar. Nu kommer de med skilda förutsättningar då Kalix form inte varit den bästa i avslutningen på Allettan, med sex raka förluster, varav två efter straffar. Senaste segern kom mot Örnsköldsvik borta den 7 februari. Hudiksvall vann den svåra bortamatchen mot Kristianstad i sista omgången med 2-1 och har fyra segrar och två förluster på de sista sex omgångarna. Betydligt bättre form där men i övrigt har Hudiksvall varit lite upp och ner under Allettan, och inte haft den stabilitet vi är vana att se Hudik spela med.

Till NSD säger Kalix tränare Niklas Dahl så här om mötena med Hudiksvall: – Vi hade räknat med Östersund. Men det här blir en spännande utmaning, absolut. Vi mötte ju Hudiksvall i fjol och de var bra lag.

En jobspost är om den rutinerade och poängstarke backen Johan Pettersson inte kan spela för Kalix. Johan vilade i helgens matcher men det ska enbart röra sig om en försiktighetsåtgärd enligt Niklas Dahl.

Lars ”Lillis” Lövblom som är tränare i Hudik Hockey går in med en bra känsla i laget  – Vi har gjort en bra avslutning, fyra raka segrar innan det kom en plump i förlusten mot Kallinge/Ronneby hemma där vi tappade en ledning med två minuter kvar. Sen gör vi en bra match borta mot Huddinge.

– Känns bra inför Play Off och vi är stabilare i spelet. Vi har varit lite för ojämna tidigare under säsongen men prestationsmässigt har vi höjt oss nu.

Vad vet ni om Kalix, ni mötte dem förra säsongen i Allettan? – Det var två jämna matcher mot dem då, men vi har ett helt annat lag i år. Vi vet att det blir en tuff match på bortaplan, de är disciplinerade, men jag tycker vi har en bättre form. Vi tar med oss de prestationer vi gjort på slutet och hoppas det fäller avgörandet.

Hudiksvall som också haft en skadefylld säsong med bland annat många backar indisponibla kommer nu fulltaliga. – Det blir såklart en annan konkurrenssituation och det är en fördel för oss alla säger Lillis.

Målvaktsduellerna är oftast nyckelmatcher i matchserier och här får vi se om Kalix med unge Jacob Carlsson i spetsen vinner sin duell med den betydligt mer rutinerade och äldre Magnus Åkerlund i Hudiksvall. Det är ingen vild gissning att de är dessa båda killar som blir starters när matchen drar igång. Carlsson med 12 starter av 18 i Allettan och knappt 91% i räddningsprocent mot Åkerlund som startat samtliga Hudiksvalls matcher och har ganska precis 91% räddningar.

– Vi vet att Magnus ger oss chansen att vinna matcher när han står och han har rutinen och erfarenheten som krävs avslutar tränaren i Hudiksvall Hockey.

Hudiksvall bussar upp till Luleå under onsdagen för övernattning, det blir spännande att se hur den här matchserien utvecklar sig.

Bästa poängplockare Kalix

Johan Pettersson 16 6+10=16 poäng -3

Bästa poängplockare Hudiksvall

Joakim Axman 17 6+9=15 poäng -3 varav 13 matcher i Valbo

Odds från Svenska Spel:

2,90-4,25-1,93

 

Spelschema Playoff 1 Hudiksvall-Kalix:

Torsdag 19.00 Kalix-Hudiksvall

Lördag 16.00 Hudiksvall-Kalix

Ev. Söndag 16.00 Hudiksvall-Kalix

[Matcherna streamar du här]

 

//Stefan Österberg