Hockeyettans förslag till ett nytt seriesystem

Svenska Ishockeyförbundet har initierat en utredning om framtida spelordning för svensk elitishockey. Hockeyettan är en av intressenterna som lämnat förslag till utredaren Ola Lundberg.
Med anledning av att Hockeyettan har noterat att förslaget spridits vidare gör vi bedömningen att nu offentliggöra hela förslaget för undvikande av eventuella missförstånd.
Svenska Ishockeyförbundets ambition är att ena alla intressenter att sluta upp bakom ett antal strategiska mål för att nå en önskad position inom sport och idrott.

Det tycker vi i Hockeyettan är en bra utgångspunkt och den har varit ledande när vi utformat vårt förslag som bygger på att vi idag måste vi se till den marknad och de intressenter som skapar de värden som kan utveckla svensk ishockey.

Hockeyettans förslag är skapat för att uppnå följande värden:
• Att utveckla och stärka ishockeyn över hela Sverige.
• Utveckla den kommersiella möjligheten i syfte att stärka klubbarna för att utveckla nationalsporten ishockey.
• Förenkla förståelsen av seriesystemet.

– Förslaget har vuxit fram utifrån de strategiska diskussioner Hockeyettan bjudits in till och de förutsättningar som vi bedömer kommer att gälla framöver, säger Hans Ljunggren, Sportchef för Hockeyettan.

– I kort går det ut på att skapa ett starkare Hockeysverige genom nya Hockeyettan med fyra serier med tio lag under SHL. Fler lag kliver upp till SHL och övriga från HockeyAllsvenskan ansluter till nya Hockeyettan, avslutar Hans Ljunggren.

  • Hockeyettans förslag bygger på att det under SHL skapas fyra serier, kallade Hockeyettan Norra, Östra, Västra samt Södra. Varje serie innehåller tio lag vilket ger totalt 40 lag som spelar 36 omgångar fram till mitten av januari.
  • Från grundserien går de två bästa lagen i respektive grundserie till Allettan (totalt åtta lag) och de kvarvarande lagen (åtta lag per serie) fortsätter i respektive Vårserie av Hockeyettan.
  • Både Allettan och Hockeyettan Vår spelar 14 omgångar fram till februari-mars. Vi har också tagit fram en modell för Play Off och återinfört kvalserien till SHL.
  • Hockeyettans förslag innebär att 14 lag från HockeyAllsvenskan och tjugosex 26 lag från Hockeyettan kommer att ingå i de fyra serierna under SHL. Övriga tjugoen 21 lag från Hockeyettan kommer att stärka upp Division 2 som utökas till fler lokala serier.

För mer information om Hockeyettan, kontakta;
Ronnie Glysing, ronnie.glysing@hockeyettan.se, 070 960 01 10
Hans Ljunggren, hans.ljunggren@hockeyettan.se, 070 272 9359

 

Läs mer om vårt förslag på 
Aftonbladet
Hockeysverige
Dalarnas Tidningar
Kristianstadbladet
Hockeynews
Tranås Tidning