Lasse Sandlin inför Veckans Match: Det mesta talar för Mariestad

Det är lite speciellt med Veckans Match i Hockeyettan denna vecka, Skaraborgsderbyt ikväll i Hockeyettan Västra där tabelltrean Mariestads BoIS ställs mot tabellåttan Skövde IK.

Nu vänder serien med elva matcher spelade och ytterligare elva att spela, innan det är avgjort vilka fem av seriens tolv lag som går vidare till Allettan.

Det handlar om två klubbar som fostrat rader av spelare:

– som Skövdes Anton Strålman (VM-guld 2017 och sedan 2014 i Tampa Bay Lightning) och Max Friberg (sedan 2017 i Frölunda),

– som Mariestads Harald Lückner (tre SM-guld med Färjestad, VM-silver, OS-brons och 33 landskamper), Tommy Samuelsson (tre SM-guld med Färjestad, tre VM-silver, två OS-brons och 215 landskamper), Peter Ottosson (SM-guld med Färjestad, VM-guld 1992 och 32 landskamper) och Staffan Lundh (två SM-guld med Färjestad).

För att nu nämna några…

Trots detta är det inte direkt som ett derby Leksand–Mora eller Modo–Timrå. Inte heller som ett derby AIK–Djurgården eller Malmö Redhawks–Rögle.

Men ändå… Eller som den preussiske 1700-talskonungen Fredrik den store en gång fick till det: ”Var och en blir salig på sin fason.”

Fasonen i detta fall är att högre än så här kommer man mycket sällan i ett landskap som Västergötland; Hockeyettan är som bekant den svenska hockeystegens tredje högsta trappsteg, efter SHL och Hockeyallsvenskan.

69 klubbar har spelat i svensk hockeys högsta serie från 1922 till och nu. Inget enda av dessa lag har kommit från Västergötland, ett av totalt sex distrikt som aldrig förekommit högst däruppe.

58 lag har spelat i svensk hockeys näst högsta serie. Bara två av dom har kommit från Västergötland: Borås HC på 19:e plats i maratontabellen efter fem säsonger på denna nivå plus bortalaget i kvällens tv-match, Mariestads BoIS, med en säsong och därmed en 41:aplats i maratontabellen.

 

BORÅS-MARIESTAD, EN KLASSIKER

Faktiskt har det bara en enda säsong, 2008/2009, spelats västgötaderbyn på den här höga nivån.

Borås, som efter 45 omgångar slutade elva i den 16-lagsserien, vann båda sina hemmamatcher mot Mariestad, blivande tabelljumbon: 3–2 efter straffar i oktober och 6–1 i februari. Mariestad vann däremot sin hemmamatch i december 2008, 2–0.

Med tanke på allt detta: i dessa trakter finns alltså inget större än det som inträffar ikväll. Något som också brukar synas på publiken

De allra bästa åskådarsiffrornahar vi fått i Skövde – jovisst, hallen är ju större där. Billingehov tar numera max 3 400 – Mariestad tar max 2 600.

Skövde och Mariestad har mötts flitigt de senaste åren; sammanlagt 16 seriemöten de fem senaste säsongerna.

2017/2018 var det hela sex matcher.

Publiken då i Skövde: 2 958, 3 252 och 3 003.

Publiken i Mariestad: 1 976, 2 126 och 1 918.

Resultatmässigt har Mariestad en helt överlägsen statistik: 13 vinster på dessa 16 möten, senast hela 7–1 i årets seriepremiär hemma den 10 september.

 

TRE EDDIE DAVIDSSON-MÅL

Formmässigt pekar det också åt Mariestads håll just nu.

Skövde har bara vunnit en av sina fem senaste matcher: 5–4 mot Forshaga efter straffar, då Noa Lindqvist-Muci satte den avgörande.

Skillnad det mot Mariestad som bara förlorat en av sina senaste fem: 1–2 mot serieledande Borlänge. Stundom har det ändå varit hårt. De tre senaste vinsterna togs t ex med uddamålet., 4–3 mot IFK Arboga, 3–2 mot Surahammar och 3–2 mot Tranås.

Mot Sura slog veteranen Eddie Davidsson till med alla tre målen, vilket också gav honom en plats i seriens ”Veckans lag”.

I den kampen står det 6–2 till Mariestad mot Skövde eftersom BoIS, förutom Eddie Davidsson, där också fått med målvakten Tobias Sandberg (två gånger), backarna Ahlbin Hernod och Jens Högman plus anfallaren Oskar Norlöv – mot Skövdes back Libeldi Bäckström-Valliant och anfallaren Henrik Thegel, som förresten med sina hittills 13 poäng (7 mål + 6 assists) och plats 12 i Poängligan är den av dagens aktörer som placerat sig högst.

Förresten: visste du att Henrik fick sin utbildning i min gamla favoritklubb från 50-talet, Gävle Godtemplares IK, ”Saftpiraterna” kallad. En klubb som fostrat storspelare som Hans ”Stöveln” Öberg, Carl-Göran ”Lill-Stöveln” Öberg, Anders ”Masken” Carlsson och målvakten Heimo Klockare plus senare tiders NHL-stjärnor som Calle Järnkrok (Nashville Predators) och Elias Lindholm (Calgary Flames).

Trots att Henrik Thegel skottar in poäng i Skövde är han fortfarande skriven i Gävle. På Mäster Olofsgatan 5 vilket torde vara någonstans åt Södertull till.

 

HÄNG MED TILL SKÖVDE

Det skiljer 36,3 kilometer mellan de båda ishallar där dagens lag håller till: Mariehus Arena i Mariestad och Billingehov Ishall i Skövde.

Jag bestämde mig i all hast för att ta samma halvtimmeslånga resa som Mariestads hockeykämpar får ta idag till kvällens bortaderby.

Häng med!

Från Mariehus Arena på Skogsvägen 6 påbörjas den nära fyra mil långa resan söderut till Billingehov i Skövde med 153 meter i riktning västerut på Skogsvägen, sedan vänstersväng in på Östra Järnvägsgatan, en högersväng in på Muggebovägen och en vänstersväng in på Sandbäcksvägen.

Efter två kilometer på Sandbäcksvägen svänger vi höger och kör först 1,9 kilometer på E 20 och därefter nära 29 kilometer på riksväg 26 tills vi är framme i Skövde. Där svänger vi höger in på Timmervägen, efter 555 meter åter en högersväng, nu in på Karstorpsvägen och efter 1,9 kilometer en vänstersväng och vi är inne på Billingehovsvägen: FRAMME!

MINNS DOM TIDIGARE

Kvällens match är den femte i raden av ”Veckans Matcher”, så låt mej bara kort påminna om de fyra tidigare:

1) Kiruna AIF-Kiruna IF 3-2 efter straffar

AIF:s målvakt Carl Hjälm spikade igen, tog alla straffar.

2) Borlänge-Tranås 2-3 efter straffar

Jag var själv i Borlänge och upplevde straffdramat på plats. Det krävdes hela 18 (!) straffar innan det var klart. Straffhjälte: Pontus Eklöf, fd Linköping.

3) Kallinge/Ronneby-Kristianstad 1-3

En stabil Kristianstad-seger. Victor Löfstedt gjorde första målt och passade till deet tredje.

4) Boden-Piteå 2-1

Piteås första nederlag i serien – och bakom det låg en Gävle-kille: Max Pålholm, 22-åring som fostrats i Hille/Åbyggeby innan han testade ett år i Brynäs J20-lag. Pålholm gjorde båda Boden-målen men bäst på rinken  Kristian Nyman, som också passade till 1-0.

Ikväll är det dags igen.

LASSE SANDLIN