Inför Sollentuna HC vs Väsby

På söndag väntar Väsbys andra derby inom loppet av en vecka och skådeplatsen blir på bortaisen i SVEABArena mot formstarka Sollentuna HC. Söndagens hemmalag har nämligen tre segrar på sina fyra senaste matcher och ligger för närvarande och skuggar topp fem lagen på fjorton poäng, fyra poäng bakom nuvarande seriefemman Strömsbro. Väsby som har tjugo poäng har med andra ord sex poäng ner till SHC så det är frågan om en tvättäkta sexpoängsmatch där nog pressen ligger på hemmalaget som näst intill behöver vinna för att poängglappet inte ska öka ytterligare.

 

Sollentuna HC präglas av hårt arbete och av ett kollektivt arbetandes lag där egentligen få fixstjärnor finns. Den duo som stack ut rejält under fjolåret i form av Lucas Lagerstedt samt Elias Lindskog har inte varit lika tongivande rent poängmässigt hitintills denna säsong men det är ändå ett bra offensivt hot hos hemmalaget. Den kedja som istället stuckit ut mest hos Sollentuna är den med Philip Wong, Fredrik Wink samt Simon Brännvall. Det är inte den mest spektakulärt spelandes kedjan utan den trion präglas istället av stenhårt arbete och där den rakaste och snabbaste vägen tas mot motståndarmålet.

 

Jag har tagit några ord med sistnämnda Simon Brännvall som också är den spelare som leder lagets interna poängliga med sju inspelade poäng på nio matcher. Han är omtyckt i Sollentunalägret tack vare sin fräna spelstil och hans tankar inför derbyt låter så här.

 

Hej Simon! Ni studsade tillbaka från förlusten på Gotland genom att slå tillbaka Segeltorp med 3-1. Vad har du för summering att lämna från matchen?  

– Hej! Tycker vår prestation mot Segeltorp är väldigt dålig. Vi har i stort sett bara att tacka vår målvakt Ben för att han står på huvudet och gör så att vi tar tre poäng. Jag tycker vi slarvar alldeles för mycket med grunderna och tar på tok många onödiga utvisningar.

 

Du stod själv för ett viktigt mål när du gjorde 2-0 målet. Var det väldigt avgörande för matchen för det verkar som att Torpet ändå låg på en del i andra och i slutakten?

– Nä, jag skulle absolut inte säga att det var spiken i kistan som man säger i sportsammanhang. En hockeymatch är i sextio minuter och gäller att man gör bra saker och inte slarvar vilket jag tycker vi gör hela matchen. Som sagt, bara att tacka Ben för segern.

 

Du har gjort en väldigt fin säsong hitintills och leder er interna poängliga efter nio omgångar. Har du förändrat något i ditt spel kontra fjolåret?  

– Jag tycker personligen att det har varit lite upp och ner från min sida, men får väldigt mycket förtroende av tränarna vilket man måste ta vara på genom att göra sin uppgift vilket är poäng och mål. Sedan har jag inte direkt ändrat något utan jag försöker göra jobbet varje dag både på träning och match.

 

Ni är rätt formstarka i Sollentuna med tre segrar från era fyra senaste matcher. Vad är den stora inneboende styrkan i ert lag för närvarande?

– Jag tycker att ingen känner att man är bättre än någon annan utan att alla bidrar med vad man är bra på sen tycker jag vi jobbar otroligt hårt i alla situationer.

 

Har ni förändrat ert sätt att spela från fjolåret med tanke på att det kanske gått lite vassare i år kontra fjolåret?

– Nä, utan vi har ju i stort sätt stommen av laget från förra året som blivit ett år äldre och vet vad det innebär att spela på den här nivån.

 

Vilka spelare i ditt gäng tycker du framförallt har klivit fram på sistone?

– Jag tycker Ben har klivit fram i alla matcher och visar hur otroligt duktig han är. Sen även mina kedjekamrater Wong och Wink som verkligen visar vilka ledare dom är.

 

Ett tufft derby stundar nu på söndag mot oss. Vad känner ni till om årets upplaga av Väsby Hockey?  

– Jag har ingen aning om hur Väsby är men minns från förra säsongen att det är ett lag som gillar att vända spelet snabbt så gäller att vi är vaken från start och gör rätt saker.

 

Utifrån de kunskaperna, vad tror du på för typ av matchbild?

– Jag tror att det blir en hård kamp i sextio minuter och powerplay och boxplay kommer att vara avgörande i matchen.

 

Slutligen Simon, hur går det på söndag och vad fäller avgörandet?

– Laget som gör rätt saker från start kommer att vinna matchen!

 

// # 29 Simon Brännvall – Sollentuna HC

 

För Väsby Hockey gäller det framförallt att ta kampen på söndag. Finlir i all ära men i ett derby är det oftast det lag som krigar hårdast som vinner matcherna. Det såg vi om inte annat i derbyt för en dryg vecka sedan då Wings gick som på ångor under matchen och som Väsby åtminstone då inte fullt ut kunde svara upp mot.

 

Anton Rask spelar i Väsbys kanske fränaste kedja tillsammans med rivjärnet Manfred Ehlers samt kloka Jesper Kemi som center däremellan. Det känns som ett denna enhet får leda laget på söndag i kampen om poängen. Ledde laget gjorde för övrigt Anton Rask föredömligt i onsdags mot Hammarby och då han även passade på att göra såväl Väsbys första som hans egna första mål för säsongen. Vad han tänker om det målet och hans tankar inför söndagen får ni läsa här nedan.

 

Hej Anton! Det blev en skön seger till slut mot Hammarby men det efter en del möda och besvär. Hur skulle du vilja summera vår insats?  

– Hej Krister! Ja, det var otroligt skönt med tre nya poäng efter en match mot Arlanda där vi inte alls är nöjda. Jag tycker att stundtals så gör vi det bra mot Hammarby men det är inte vår bästa match så det är skönt att vi ändå kan ta tre poäng.

 

Du klev då fram och placerade in säsongens första seriemål och tog oss då till den viktiga 1-0 ledningen. Hur kommer du ihåg målet?

– Ja, det var skönt och få in en puck äntligen. Det blev en situation framför mål där det blev en lös puck och jag försökte bara få pucken mot mål så snabbt som möjligt och den lyckades glida in vilket var skönt.

 

Vi kom ju ut väldigt starkt men sedan mattades det aningen under matchens gång. Håller du med och beror det på att Hammarby boxade ut oss eller på något annat som du ser på det?

Ja, vi var riktigt taggade och ville göra en bättre match än den mot Arlanda och som du säger så tycker jag att vi kommer ut väldigt starkt. Men Hammarby gör det bra med ett tight försvarsspel och jobbade med att boxa ut oss.

 

Finns det något speciellt i vårt spel som vi nu behöver förbättra när vi kommer att möta ett intensivt och högt forecheckandes Sollentuna på söndag?

– Vi ska komma ut och ha den fina starten som vi hade mot Hammarby och försöka fullfölja det över sextio minuter. Sedan måste vi vara noggranna runt alla linjer så att vi inte får några onödiga kontringar emot oss.

 

Hur känns det annars själv efter nio grundseriematcher i Väsbydressen för din del?  

– Jag tycker det känns bra och vi har ändå fått en bra start på säsongen tycker jag. Det är en fantastisk grupp med många härliga grabbar, så jag trivs kanon i Väsbydressen.

 

Hur tycker du den Östra serien skiljer sig från den västra som du har god erfarenhet från tiden i Mariestad?

– Det är en mer intensiv hockey, mycket spel fram och tillbaka, vilket är roligt och jag tycker att det är något som passar mig bra. Det var lite mer ”kontrollerat” och inte riktigt den intensiva hockeyn i västra serien som det är i den östra.

 

Sollentuna väntar oss som sagt nu närmast på söndag. Ett lag som påminner en del om Wings i attityd och kämpainsats. Hur ska vi svara upp på det anser du?

– Som jag nämnde tidigare är det viktigt att vi är med direkt ifrån start, är noggranna runt linjerna och att vi tar mycket avslut. Gör vi detta i 60 minuter så kommer det bli en rolig söndag.

 

Slutligen Anton, vad fäller avgörandet på söndag och på vilket sätt skall du gå i bräschen för laget?

– Jag ska fortsätta att jobba hårt och spela med hög energi, vara jobbig att möta och spela enkelt.

 

// # 81 – Anton Rask

 

För er som inte kan ta er till Sollentuna så kommer matchen förhoppningsvis att sändas på nätet. Adressen till sändningen finner ni här:

https://live.hockeyettan.se/live/20735

 

// Krister Holmgren