Inför Borlänge HF vs Väsby

På fredag sparkar det igång, det som så många har väntat på, nämligen spel i Allettan. Grundserier i all ära men det är främst i denna serie som alla spelarna i ATG Hockeyettan vill spela. Väsby gör det för fjärde gången på lika många år och man tillhör numera den skaran som näst intill är självskrivna till att vara där.

 

Väsby kommer som en av två seriesegrare till Allettan. Den andra är Östersund medan fredagens premiärmotståndare, Borlänge HF placerade sig som tvåa efter suveräna Mariestads Bois. Det är ett dalagäng som har gott om rutin från såväl spel i Allettan som från kvalspel men säsongens årgång skiljer sig lite mot tidigare års upplagor eftersom laget har föryngrats in del från fjolårssäsongen. Föreningen gick ut rätt tidigt under uppbyggnaden och berättade att man inte hade samma penningpåse att röra sig mot tidigare och därav blev laget inte lika meriterat uppbyggt som föreningen näst intill skämt bort sina fans med på sistone.

 

Men trots en del tunga förluster inför årets säsong så har laget gjort en fin grundsäsong där man vunnit sexton matcher och förlorat sex och laget blev rätt tidigt klara för spel till Allettan. Spelare som sticker ut i laget är målmaskinen Markus Persson samt hans vapendragare Patrik Elfsberg. Högerskytten Persson har dundrat in tjugo mål på endast sexton spelade matcher medan Patrik spelat fram honom i princip varje gång. Denna duo tillhör kategorin rutinerade men där bakom är det framförallt yngre spelare som fått kliva fram när andra slutat.

 

En av dessa heter Philip Norberg Aspnäs. Denna tjugoettåring har tagit ett kliv uppåt i hierarkin och verkligen tagit förtroendet han har fått. Han placerade sig som trea i den interna poängligan och jag har tagit några ord med just honom inför fredagens heta match i Borlänge Ishall. Så här går hans tankar inför den.

 

Hej Philip! På fredag är det så dags igen för start av Allettan och vi är först ut av alla lagen. Hur taggade är ni i Borlänge inför uppgiften?
– Hej! Så klart kul att dra igång den här serien så vi borde vara taggade.


För de som inte sett Borlänge spela i år, hur skulle du vilja beskriva ert spel och ert lagbygge?
– Spelskickligt lag med spelskickliga spelare som jobbar hårt och tar väl hand om pucken.


Under fjolåret hade ni ett betydligt mer rutinerat lag som gick in i Allettan med stort favoritskap. I år har ni ett lite mer föryngrat lag. Men är målsättningen lika hög som under fjolårssäsongen?
– Vi ska spela för att försöka vinna varje match och det vill alla göra.


Ni kom tvåa i er grundserie efter Mariestad. Hur skulle du vilja summera er grundserie?
– Bra grundserie överlag tycker jag. Såklart lite upp och ner som det nästan alltid är med mycket skador och sjukdomar i laget.


Skiljer sig något i ert spel från fjolåret eller bygger det ungefär på samma ingredienser som då?
– Skiljer en del i vårt spel tycker jag och det är något som jag gillar.


Eftersom ni föryngrat laget en del har andra fått kliva fram mer i år, inklusive dig själv. Är du själv nöjd med din egen säsong så här långt?
– Jag tycker jag har tagit ett steg framåt ifrån ifjol. Vågar hålla i pucken mera och känner mig allmänt mera bekväm. Sen vet jag inte om jag är nöjd riktigt haha…


Finns det några andra i ditt gäng som imponerat i grundserien och som du tycker att vi på läktarna ska kika inte lite extra?
– Det är många som imponerat men Alexander Johansson har varit bra i mål.


Det blir ett dubbelmöte med Väsby Hockey nu för er del. Hur bra har ni scoutat oss inför matcherna?
– Vi har inte kollat någonting än på Väsby men det kanske kommer efter uppehållet.


Vad känner du personligen till om oss och hur uppfattade du oss under våra två möten under fjolåret?
– Har inte så bra koll men vet vem nån lirare är i alla fall. Bra ifjol med giftiga och effektiva när det kom till målchanser.


Slutligen Philip, hur går det nu på fredag och vad tror du kommer att fälla avgörandet?

– Blir nog en tuff match kan jag tänka mig men vi drar längsta strået jag tror powerplay boxplay blir en viktig nyckel

 

// # 29 Philip Norberg-Aspnäs – Borlänge HF

 

Väsby Hockey har precis som Borlänge kunnat ladda inför spel i Allettan ganska länge eftersom man i ett rätt tidigt skede blev klara för Allettan. Laget kunde även kosta på sig en förlust i epilogen mot Vallentuna vilket säkert även fungerade som en liten tankeställare på att man alltid måste vara påkopplad till hundra för att få med sig resultatet men vill ha.

 

Påkopplad och tänd är alltid vår lagkapten Christoffer Gozzi. Han har stått för en fenomenalt fin säsong hitintills och även stått för sin bästa poängproduktion alltsedan han blev senior. Jag har tagit pulsen på kapten Gozzi vars tankar inför starten låter så här.

 

Hej Christoffer! Äntligen dags för Allettan igen. Känslorna över det när säsongen på riktigt allvar sätter igång?
– Hej Krister! Det ska bli väldigt kul med Allettan igen. Mer drag runt matcherna och bättre motstånd varje vecka.

 

Det blev en serieseger för oss, den bästa prestationen som Väsby Hockey gjort från grundserien på tretton år. Vad är din känsla över prestationen som ni gjort?
– Tycker vi har gjort en stabil höst, där vi har en stark tro på oss själva och kunnat hålla oss till vårt spel.


Varför tror du att vi kommer att kunna bibehålla spelet från grundserien och vad kan vi göra ännu bättre anser du?
– För att vi har spelat Allettan förut många gånger och vet vad som krävs för att vara framgångsrika där. Spel i Powerplay behöver vi vara bättre än vad vi har varit än så länge.


Först ut är ett stentufft dubbelmöte med Borlänge HF. Vad känner du till om dem i år?
– Vet inte så mycket om Borlänge just i år men det var tuffa matcher mot dom förra året så räknar det nu också.


Matchen uppe i Borlänge Ishall kommer att bjuda på en hockeyfest där dalmasarna bjuder på fritt inträde och där Väsbys supportrar kommer upp med full buss. Vad är förväntningarna på matchen?
– Att det blir en väldigt bra hockeymatch med väldigt bra drag på läktaren.

 

Fjolårets möte mot dem gav en seger och en förlust. Förlusten kom i just Borlänge Ishall. Varför tar vi revansch nu?
– För att vi håller en högre lägsta nivå i år!


Hur har annars förberedelserna sett ut inför matchen?
– Vi har tränat på bra under förra och denna vecka samt att vi har bra vanor med oss från hösten.


För din egen del tycker jag att du har gjort en riktigt kanonsäsong hitintills. Är du i ditt livs form eller vad säger du?
– Tack krille! Det har varit en bra höst men har också spelat med bra spelare som har gjort det lätt för mig men det finns ännu mer att ta av.


Vad blir nu nycklarna för en bra start på Allettan?
– Att vi håller oss till vårat spel och spelidé samt att vi jobbar väldigt hårt.


Slutligen Christoffer, varför blir resan från Dalarna en trevlig sådan för alla Väsbyiter och på vilket sätt kommer du att gå i bräschen för laget?

– Först vill jag säga att laget verkligen uppskattar stödet som vi har fått från våra supportrar under hela hösten. Det ger oss mer energi under matcherna. Sedan är hela laget väldigt sugna på att spela match igen så vi kommer vara taggade på Fredag! Jag kommer bidra med ett hårt jobb!

 

// # 19 © Christoffer Gozzi

 

Det bjuds på fritt inträde i Borlänge Ishall varför det säkerligen kommer att bli en fantastisk inramning. Väsbys supportrar kommer upp med en full buss och så kommer säkerligen en del bilar med supportrar att köras upp för att hjälpa Väsby så mycket man bara kan från läktarplats.

 

För er som inte har möjlighet att se matchen live så sänds matchen på nätet och länken till sändningen finner ni här:

https://live.hockeyettan.se/live/24248

 

// Krister Holmgren