Från Hammarby till Väsby: Intervju med Sebastian Andersson

Vi är endast inne i början av april månad och Väsby Hockey har redan kommit långt i lagbygget. I skrivande stund finns hela sexton spelare på kontrakt där femton av dessa är kontraktsförlängningar. Den sextonde spelaren och enda nyförvärvet hitintills är den rutinerade målvakten Sebastian ”Sebbe” Andersson. Han kommer att kampera ihop med Linus Ryttar säsong 2020/2021 och för att få reda på lite mer om ”Sebbe” så har jag tagit några ord honom. Här är hans egna ord om vilken typ av målvakt han är, vilka erfarenheter han besitter och vad han tänker om att spela för Väsby Hockey kommande säsong.

 

Hej Sebastian! Under torsdagen blev du klar för Väsby Hockey. Vad är känslan över att komma till Vilda Väsby?

– Hej Krilleh! Det ska bli otroligt spännande att få ansluta till Väsby. Jag ser verkligen fram emot att få lära känna mina nya lagkamrater, ledare och människorna som utgör föreningen.

 

Det är ju ett gäng som du stött på ett antal gånger när du stått i Hammarbys kasse. Hur har du sett på Väsby under dina år som du mött laget?

– Väsby har gått från klarhet till klarhet. Säsongen 2015/16 spelade både Hammarby och Väsby i fortsättningsserien. Det slutade med dubbla Hammarbysegrar. Sedan dess har Väsby klättrat och är idag en maktfaktor i Hockeyettan.

 

Följde du Väsby något under den nyss avbrutna säsongen som laget utförde så framgångsrikt?

– Lite koll på Väsby har jag haft. Jag var i Vilunda och såg match nummer två i finalserien. Det är svårt att lägga allt för mycket tid på annat än sitt eget lag och jobb under pågående säsong.

 

Med dina trettio år på nacken börjar du bli en rutinerad burväktare. Vad känner du att du främst utvecklat i ditt spel med all den rutin du samlat på dig?

– Kommunikationen och hur jag läser spelet skulle jag säga.

 

Hur skulle du annars vilja beskriva dig som målvakt och vem är Sebastian Andersson utanför rinken?

– Jag är en blandning av den gamla och mer moderna skolan. Jag är absolut inte blyg för att göra en räddning ståendes på skridskorna. Utanför rinken gillar jag att sprida glädje och diskutera engelsk fotboll.

 

Du har ju stått i Hammarby under dina fem senaste säsonger men du har ändå varvat spel i USA samt i Australien av alla hockeyländer. Berätta lite om hur det var att spela där?

– Oj, det finns hur mycket som helst att berätta. Två helt skilda världar. För att sammanfatta det kort. I USA så fick jag ju möjlighet att spela hockey på heltid och tävla inför storpublik varje vecka. I Australien är det större intresse än vad många kan tro, även om nivån på ishallar och det sportsliga är aningen svagare.

 

Vad lärde du dig från dessa äventyr? 

– Jag har insett möjligheten att utvecklas mer när man endast får fokusera på ishockeyn och inte ha ett jobb vid sidan om.

 

Du byter nu ett Hammarby som brottats i botten av Hockeyettan mot ett Väsby som slagits i toppen. Vad har du för förväntningar på den kommande säsongen?

– Jag vill bli en del av kollektivet och bidra till ännu fler segrar.

 

Genom att du spelat i ett lag som understundom haft det så tufft, hur har det påverkat dig som spelare och vilka erfarenheter tar man med sig som spelare från sådana tuffa hockeytider?

– Du lär dig att “nollställa” sinnet snabbare. Det förflutna är det förflutna. I den här branschen är du inte bättre än din senaste match.

 

Slutligen Sebastian, vad kommer att känneteckna dig i Väsbytröjan säsong 2020/2021 och vad har du att säga till alla Väsby Hockey fans som ser fram emot en ny säsong till hösten?

– En tjurig vinnarskalle med glimten i ögat. Kanske bjuder på en och annan oldschool räddning. Jag ser fram emot att få lyssna på skönsången i Vilunda.

 

// Sebastian Andersson

 

Foto: bamsingarna.se