Appelgren: Pressen är på ÖIK – kan låsa sig för dem

Det blev en stenhård match mellan Östersund och Bois i Östersund arena på alla sätt och vis. Fysiskt och tufft, men också jämnt.
Bois gick dock segrande ur striden efter att ha hämtat in ett underläge och avgjort i sudden. Bois tränare Andreas Appelgren var nöjd med killarnas insats.

Ni körde hem direkt efter matchen förstår jag!

Ja vi var hemma klockan sju i morse. Det var ett gemensamt beslut i gruppen att de ville komma hem så fort som möjligt efter matchen så vi åkte direkt.

Hur var matchen tycker du?

Jag tycker att när man går in i slutspel så är det vinst som gäller, hur matchen ser ut ska man inte bry sig så mycket om egentligen, men det gör man ändå givetvis. Men i slutändan är det bara segrar som räknas.

Jag tycker att vi startar matchen bra, första perioden är bra. Vi hade inte spelat på två veckor och då kan det vara lite svårt att komma igång, men det hanterade vi bra. Den andra var en dålig period, direkt efter så tyckte jag den var riktigt dåligt men när jag tittat igen så var den inte så dålig som jag tyckte först. Vi håller dom på utsidan och släpper inte till så mycket chanser, men de får två mål i boxplay och det drar ner intrycket och på slutet blev det lite kladdigt med pucken. Vi kan spela bättre, men matcherna böljar när det blir ett slutspel, och när man hör TV-intervjun med deras tränare efter matchen där dom tycker dom tycker att andraperioden är deras bästa på hela säsongen så kanske det bidrog till bilden också. Sedan kom vi tillbaka starkt i tredje och för varje byte kommer vi in i det mer och mer, och efter 11-12 minuter så har vi bra kontroll på händelserna där ute. Vi blev bara starkare och starkare och såg piggare och piggare ut medan de tappade mer och mer. Det var ganska varmt i hallen så det spelar roll också hur mycket man orkar. Men vi kontrollerade tredje bra och i sudden så är det bara ett lag på banan, även om de har en jättechans i bytet innan vi avgör, där gör Sandberg en jätteräddning, men det var deras enda skott i sudden. Men vi vinner rättvist sett över hela matchen och är det mest kreativa laget. Jag är nöjd med killarna, vi startade bra, tappade men kom tillbaka på ett bra sätt och jag gillar att de vågade spela i sudden.

Jag uppfattade det som att ni spelade rätt lika spelmässigt med styrspel och låg på hårt för att vinna puck och få långa anfall.

Ja i offensiv zon och spel med puck högt upp i banan spelade dom likadant, men de startade med ett nytt försvarsspel som vi aldrig sett dom spela med tidigare under de matcher vi kollat, defence netzone. Alltså ett spel där man alltid stannar med en back framför kassen tillsammans med en forward vilket gör att de alltid är två framför mål. Det gör att de är starka framför egen kasse men att de inte är så många som kan pressa i hörnen. Men sedan efter ungefär 10 minuter så ändrade de till att spela man-man, det spel de brukar spela. Vi ville gärna det för det passar oss bra, vi kunde skapa mycket målchanser tycker jag och forwards fick mycket tid i anfallszon.

I slutet av andra, efter deras 2-1-mål, så tappar ni spelet totalt och det är bara Östersund. Vad händer där?

Jag tycker inte att vi tappar spelet, men det är betydligt sämre. Jag tror att det är att målen tar mentalt på oss. Efter första kommer vi tillbaka bra, men andra tog mentalt hårt, killarna börjar tänka att håller det här på att rinna oss ur händerna nu? Sedan ville vi i båset mest se till att spela av perioden, att vi skulle spela av perioden och ta nya tag i tredje. Har vi underläge med ett mål då har vi ett bra läge inför sista, så det hängde kanske lite ihop med de direktiv spelarna fick från oss att spela av och inte bjuda på något också, det kanske gav Östersund momentum.

Jag upplevde att de spelade väldigt tufft framför kassarna!

Det var dom bra på, de drev hårt på mål och linen med tvillingarna Wernersson Libäck och Bjuhr drev mycket på kasse helt tiden. Det tog ett tag innan vi fick ordning på det.

Båda deras mål kom i boxplay för er…

Första målet är sådant som händer med skottblock som studsar fram på fel stolpe, sådant går inte att försvara sig emot, det är sådant som händer. På andra har vi chans att lägga ut pucken men ska lägga den till rätta först och då kan de erövra den, det måste vi bli noggrannare med att vi får ut pucken. Sedan jagar vi så vi hamnar på positioner vi inte ska ha. Vi har pratat igenom situationen och hur vi ska agera.  Sedan är det som så att vi har tre av seriens bästa boxplayspelare skadade, och det är klart att såna spelare kan ma

n inte ersätta, är de av toppklass i serien så finns dom inte på hög. Sedan kommer de som kommer in istället det riktigt bra, men vi tappar lite av vår styrka i den spelformen när de saknas och vi har släppt något mål för mycket efter att dom försvann. Men ingen skugga på dom som kommit in, dom har gjort det bra.

Hur mycket lärdom har du dragit av matchen?

Vi hade tittat på allting innan och vi visste hur de spelade och var de är starkast, det var vi förberedda på. Vi visste att det skulle smälla och vara tufft och att domarna inte håller samma nivå som söderut. Vi var också beredda på att de skulle gå hårt på våra stjärnor och det tog ju bara en minut så var de på Jeppe (Jesper Lindén, som blev armbågstacklad men kunde spela vidare efter lite vila, red anm), så allt var vi förberedda på, så vi var inte överraskade. Men det är alltid tufft att möta ett lag som spelar på gränsen och tillåts göra det, det får man lära sig att hantera. Återigen så hade vi fem juniorer och samtliga fick istid, de har inte spelat sådana här matcher tidigare. De hanterade det olika bra precis som alla andra, det var en nyttig erfarenhet för dom, så inget märkligt.

Är det extra skönt att vinna en playoffmatch i sudden?

Så är det, vinner du med ett antal mål och matchen är över med en period kvar kanske, blir det inte samma anspänningsnivå. När man då lyckas med det när det är jämnt, så är det extra skönt och tar extra hårt på motståndarna med, så det var väldigt skönt.

Vad betyder segern?

Alla segrar är sköna, men när man som vi gör som vi gör: Vi ligger under, kommer tillbaka och vinner efter sudden, så stärker det moralen i gruppen. Om någon missar och man förlorar så är det tvärtom. Att man får vinna och hoppa glädjehopp och krama om sina lagkamrater är härligt och bygger karaktär.

Hur var stämningen efteråt i bussen?

Eftersom vi valde att åka hem så går det bra när man vinner, men sätter sig på bussen med en härlig känsla, sedan när man slumrar efter ett par timmar så ska man lägga den åt sidan. Men det är en helt annan sak att sitta på bussen när man förlorat, så det var oerhört viktigt.

Matchvinnare blev Jesper Lindén som faktiskt är den spelare som gjort suddenmålet i alla tre matcher ni vunnit i just sudden efter jul. Är det en slump?

Nej det är det inte. För det första skapar han mycket chanser. Han har några byten under matchen som är fenomenala. Han är stark på puck och slår hela tiden motståndare och skapar målchanser. I slutet av matchen hade en en prestation i toppklass när han gör en syrgasdragning och hoppar mellan två motståndare och kommer till avslut. Han har många bra egenskaper och vill verkligen avgöra matcher. Det vill väl alla, men det är inte alla som vågar, men han vill vara där det går att göra mål hela tiden. Men ska vi prata detta målet så är det ju Erik Olssons prestation som gör målet, den är enorm. Först driver han i hög fart förbi sin back och kommer till avslut och vinner tillbaka returen och serverar Jesper öppet mål med en pass mellan benen på försvarsspelaren, det var riktigt starkt!

Är det någon annan du vill lyfta fram?

Jag tycker Jeppe och Erik som gör mål och assist och är bra. Dogge (Douglas Lögdal) är bra som vanligt men också formationen med Willig, Elgestål och Simon Eriksson får ner pucken varje byte och kör på dom, så dom är bra. Sedan kan man inte heller plocka bort Lukas (Larsson), Gurra (Gustav Pehrson) och Tim (Olsson) och (Andreas) Axelsson, unga killar som kommer upp och spelar mot ett tufft lag. Och det blir inte farligt när de kommer in, utan de flyttar upp pucken i anfallszon. Många av spetsspelarna är bra och det ska de vara också, men de andra är bra också. Så kollektivet ska hyllas, det var många små saker i varje formation att glädja sig åt, så alla gör det som krävs för att vinna matchen.

Nu har ni två chanser att ta hem matchserien och nå playoff 3, kan ni ta det lite lugnare nu på fredag då?

Nej nu går vi stenhårt för att avgöra! Samtidigt är det en jämn match, vi möter ett motstånd som vi måste jobba hårt för att vinna mot, men vi vill vinna varje match. Denna gång har vi en chans till om vi skulle misslyckas, men det kan man inte åka och tänka på när man spelar, målet att avgöra så fort som möjligt.

Har man samma motivation när man vet om att det finns en chans till, har inte Östersund som spelar med kniven mot strupen lite extra?

Det ska inte vara några problem, men sådant hamnar på rutinkontot. Det känns inte som vi har dom problemen utan att vi är fokuserade när vi kommer till match och gör bra prestationer. Men man kan vända och vrida på det där, de har pressen att de måste vinna för att inte åka ur och då kan det låsa sig för dom. Men det kan också lyfta dom, det vet man aldrig innan.

Var det något med Östersund som överraskade dig?

Nej de spelade precis som jag väntat mig. Vi hade gått igenom noggrant genom att titta på matcher och jag har, pratat med folk som sett matcher med dom, så det blev precis som vi misstänkt.

De hade en kedja med tvillingarna Libäck och Elias Bjuhr som skapade överlägset mest för Östersund.

Dom är bra. Är en kedja väldigt skicklig då kanske man får välja att försvara sig emot dom och ge dom lite mer is och då ser de kanske mer dominanta ut än vad de är. Men de var oberäkneliga med Bjuhr som alltid driver på kassen och inte skyr några medel där. Domaren har ett ansvar att regelboken följs hyfsat regelbundet i alla fall och att det inte blir några vilda västernregler. Nu blev det det och då blir det lite oroligt, men vi hanterar det bra. Vi spelar på mycket folk medan motståndarna går hårt på sina bästa spelare, så varje byte de är inne och inte skapar något så är det en vinst för oss. Dom spelade mycket med den kedjan och matchade även tungt på de backarna som var inne på suddenmålet, så matchen blev som handen i handsken för oss, som rullade med mycket folk och vi hade kunnat spela mycket längre om det krävts. Men visst är de skickliga spelare som kan avgöra matcher.

På fredag är det dags för retur i Mariehus arena och ni får då hemmaplan. Det innebär att ni får sista bytet och kan matcha kedja mot deras kedjeval. Kommer ni utnyttja detta på något vis?

Vi diskuterade hur vi skulle möta upp dom i gårdagens match och funderade på att försöka matcha en given formation mot dom som vi gjorde med Engqvistrarna. Men denna gång så tyckte vi att vår förstakedja med Dogge, Jidenius och Söderlund är starka offensivt så tänkte att vi skulle slå ut deras offensiv med att ha en ännu starkare offensiv, så får övriga jobba ner de andra formationerna. Vi får se hur vi gör nästa match.

Tror du att matchbilden på fredag kommer se likadan ut?

Jag tror det kommer att bli lite mindre fysiskt spel, de spelade oerhört hårt på några av våra spelare i början, framför allt första halvan av matchen men sedan orkade de inte riktigt längre. Nu tror jag det blir en helt annan domarnivå och då kommer de åka ut om de ska spela så. Så jag tror på en mindre fysisk match, men i högre tempo, så den kommer nog bli lite mer lik de andra toppmatcherna vi sett i år.

Vinner ni?

Jag tror alltid på mitt lag och skulle aldrig gå ut och tro att vi inte vinner. Men det är inte bara för att jag har den inställningen som jag säger så, utan jag har en väldigt hög tilltro till laget och som jag nämnt när jag ser killarna träna och spela, jag har svårt att se ett lag som kan slå oss. Sedan kan motståndarna göra en överprestation och vinna, men vi känns stabila. Behåller vi ödmjukheten vinner vi redan på fredag.

Om vi avslutar intervjun med att kika på resultaten i de andra playoffmatcherna, är det några som överraskar?

Det tog ett bra tag innan man kunde släppa min egen match, det var väldigt hög anspänning under matchen. Man måste hålla koll på motståndarna, på sitt eget lag, och ha en plan om matchen blir ännu längre. Det är en kul grej som jag kan berätta: När tredje perioden var avslutad så fick Pontus Olsson (materialaren) vinka till sig en supporter, Henrik Andersson, och be honom hämta blåbärssoppa, kexchoklad och lite annat som vi hade i bussen ifall det blev sudden. Så vi hade en supporter som fick hjälpa oss, det är sånt som dyker upp, Så det var en urladdning för oss i båset med! Sedan kollade jag några sekvenser i matchen också innan jag kunde släppa den.

Men åter till din fråga. Troja vann i Boden, det hade jag faktiskt räknat med. Men att Hudik vann i Nybro var lite överraskande, där hade jag trott att Nybro skulle vinna men nu får de tufft att vända med två bortamatcher. Vimmerby verkar vara i bra form och vann mot Huddinge, det förvånade lite. Det kommer att bli en nöt för Huddinge att knäcka.  Sedan att Borlänge förlorade på Gotland kanske inte så överraskande, Visby är starka hemma och ett slutspelslag, men jag tror Borlänge vänder den på hemmaplan. Men det var några favoriter som föll. Men det var idel jämna matcher, det gäller att vara ödmjuk när det är jämnt, det kan det gå hur som helst. Det gäller ha något som avgör till ens fördel i slutändan.

Av Krister Holm