Lindén: ”Vi är ett bättre hockeylag”

När Bois spelar sudden så är det en spelare motståndarna absolut måste se upp med: Jesper Lindén! För vid samtliga tre tillfällen Bois vunnit sudden efter jul så är det just Jesper som avgjort till Bois fördel.
Samma sak i senaste matchen mot Östersund. Det var inte hans svåraste mål så här långt i livet, men kanske det viktigaste.

Jesper: Ni kom hem vid sjutiden igår morse från Östersundsresan, var det en seg resa?

Den flöt på ganska bra tycker jag, sedan är det kanske lite olika för alla, det är ju en lång resa, men den flöt på helt ok.

Det var din första riktigt långa bussresa i Boiströjan, Visby är ju mest färja…

Ja det var längsta bussresan, men det har man gjort tidigare. Men det blir en grej när man är iväg några dagar och kan bonda med laget.

Vad kan du säga om matchen då, ni vann med 3-2 efter sudden?

Vi kom inte upp i vår högstanivå tycker jag. Men i playoff handlar det om att vinna och sedan spelar det inte så stor roll hur det ser ut, men vi tror vi kan spela bättre imorgon.

Hur kom det sig att ni inte kom upp i nivå som du uttrycker det?

Vi började ganska bra, men tappade sedan. Men vi har inte spelat på två veckor och ibland har man lite dalar under matcherna. Men vi skulle behöva hålla oss på en högre nivå sett över hela matchen.

Östersund spelade ett väldigt tufft spel, ofta över gränsen…

Ja det kändes lite så, de ville visa redan från start att de ville vinna och det gjorde de kanske inte med bländande spel utan genom att spela tufft. Med andra domare hade vi kunnat få fler powerplay än vi fick (nu fick man endast två stycken, red anm). Men dom försökte med mycket tjuvnyp, men det påverkade inte så jättemycket.

Det var inte så att ni blev lite rädda där i slutet av andra, de hade en hel del late hit, och började kasta puckar?

Inte så mycket rädsla utan ville spela lättare för att vi tappat spelet. Late hit-regeln är väldigt oklar, det är första säsongen den finns och det kanske är en anpassningssäsong för det har varit på väldigt olika nivå vilket gör att det är svårt att veta var nivån ligger.

Jag måste ändå säga att ni höll huvudet kallt trots mycket provokationer och en domare som inte stävjade…

Vi visste att det var så i playoffmatcher att det är lag som s

pelar småfult. Det gjorde Visby förra året med. Det gäller att hålla huvudet kallt. Visst är det frustrerande att inte få domsluten med sig, men vi har lite rutiner hur vi ska hantera det och vi skötte det på ett bra sätt.

Men trots lite skakigt spel kanske stundtals så vann ni ändå matchen till slut och det var du som avgjorde. Berätta om målet!

Vi var i försvarszon sedan fick Erik pucken och han bryter förbi första backen så vi kommer i en två mot en och han skjuter och tar returen och serverar en fin passning till mig så det är bara raka in den från en halv meter. Så det är helt Eriks mål!

Ja det var inte det svåraste målet i din karriär!

Nej, jag fick tacka och buga till Erik i omklädningsrummet sedan.

Vad var känslorna efter målet?

Det var ju jätteskönt! Dels att ta första bortamatchen är ju jätteviktig och när de hade spelat lite grisigt så var det extra skönt att vända och vinna.

Bois har vunnit tre matcher i sudden efter jul, du har varit den som gjort det avgörande målet varje gång. Vad beror det på?

Det är förtroende från tränarna så att man får spela när det kan avgöras och sedan flyt också.

Så ingen skicklighet?

Nej det handlar om förtroende och sedan att jag stått på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Du har rätt bra form just nu!

Jo det känns bra, jag hoppas kunna fortsätta på det. Men det är många som är i bra form och man får mycket hjälp av kedjekamraterna, men det känns bra.

Ja er kedja har bra kemi!

Ja vi har spelat ihop ett tag nu och vi spelade tillsammans också i slutet av förra och trivs jättebra tillsammans. Eddie och Erik är otroligt duktiga hockeyspelare båda två även om de är bra på olika saker, sedan är det bara för mig att anpassa mig.

Ni känns väldigt tunga att möta!

Ja men vi är ganska tunga forwards med både vikt och så åker vi ganska mycket. Så jag tror vi är lite jobbiga att möta.

Ja ni vinner mycket puck!

Ja Erik är skridskostark och stark i närkamperna, så det är tacksamt att spela med honom och bara att följa efter. Eddie är duktig med pucken, så det är bara att ge den till honom när man vunnit den så trollar han lite.

Vad skulle du säga avgjorde matchen till er fördel?

Det är generellt i sudden ofta en slumppuck som går in, men i detta fallet var det en stark individuell prestation. Men jag tycker vi var det bättre laget sett över hela matchen så vi var värdiga vinnare.

Nu är det returmatch imorgon, hur går tankarna?

Det är hemmaplan, så det är lättare och roligare att spela. Jag tror att vi kommer att göra en bättre match och tvåla dit dom så vi skickar tillbaka dom med 0-2 i baken. Hemmapubliken hjälper väldigt mycket!

För Bois del är det den viktigaste matchen på många år, är det viktigaste matchen också för dig?

Ja det är det absolut, i min seniorkarriär är den absolut den viktigaste, sedan har jag inte så mycket stora matcher att skryta om i juniorerna heller, så det är en av de absolut viktigaste jag spelat.

Innebär det lite extra anspänning?

Ja så är det ju. Det är matcher som gäller mycket nu hela tiden, så det blir lite mer nervositet, men det är också mycket roligare att spela när man känner att det betyder något.

Hur hanterar du det?

Det är mest innan matchen, när pucken släpps så tänker man inte så mycket på det, det är mer en känsla. Vi har spelat många matcher under säsongen och jag har tränat hela livet för att få spela sådana här matcher, så det handlar mest om att slappna av och njuta av det.

Var det den inställningen som syntes också i tisdagens sudden, där ni såg ut att släppa loss medan Östersund såg spända ut?

Ja vi kände att det var vår match att vinna och det var nog inte så många som var nervösa. De hade ett läge också, men vi var inte oroliga över att det inte skulle gå vägen. Sedan var det givetvis otroligt skönt när vi väl vann också, vi var ju värdiga vinnare.

Vad tror du på för matchbild?

De kommer säkert försöka spela tufft hemma också, men gör vi vårt som vi kan så kommer vi vinna matchen! Det är vi säkra på och ger oss en trygghet. Jag tror vi kommer äga spelet och skapa mycket, det gäller bara att sätta dit chanserna.

Vad talar för er?

Vi är ett bättre hockeylag än dom, när vi spelar som vi kan så är vi ett bättre lag helt enkelt. Vi förstår att det kommer att krävas en insats och uppoffrande spel, men så är det i alla playoffmatcher. Det gäller att kämpa hårt så kommer vi vinna matchen.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström