Mariestads tränare: ”Vi har en nivå till”

Boistränaren Andreas Appelgren var mycket nöjd med lagets insats mot Östersund. Men nu väntar ännu en tuff motståndare i form utav Tranås i playoff 3. Bois tränare är dock inte orolig:
– Kan vi spela som vi gjort på slutet är vi svårslagna.

Vi börjar med att kika tillbaka lite, spel senast mot Östersund i playoff 2 och ni kunde avgå med segern med 2-0 i matchserien. Vad är dina intryck av matchserien?

Resultatmässigt en jämn och tuff serie men vi vinner det fullt rättvist och är det bättre laget under 120 minuter. Vi kommer in i slutspelshockeyn, man får glömma klapp-klapp och champagnehockey, utan nu gäller det att vara noggrann och göra få misstag och utnyttja när motståndarna gör det. Jag tycker killarna gör det väldigt bra och är jättenöjd med deras insats. Dom spelar tufft när man ska det och inte när vi måste koncentrera oss på spelet, så jag har inget att klaga på.

Ni avgjorde i två raka matcher och slapp spela en tredje på lördagen. Är det en fördel?

Absolut, det är ingen nackdel utan bara bra. Varje dag för återhämtning eller att inte behöva slita ut sig i alla fall är bra i slutändan och ska man ta sig ett steg till kommer det att bli viktigt i längden.

Du eftersträvar hela tiden att komma längre, du är inte nöjd?

Nej det är jag inte. Man måste ta match för match, men givetvis går vi för att gå längre. Men när det är match så är det den matchen som gäller, men planeringsmässigt är allt med i beräkningen, också att gå längre.

Det blev Tranås och Visby som ni hade att välja på i playoffvalet sedan. Var du förvånad över att Hudiksvall valde Vimmerby?

Nej det var jag inte, jag var ganska övertygad om att de skulle välja Vimmerby. Jag träffade Helmersson på Lundstedts och i helgen sa att nu får han nog vara hemma lite mer och sa att det vore väl bra. Så jag var rätt säker på det.

Varför valde ni Tranås?

Vi diskuterade och kom fram till att hockeymässigt spelar det inte så stor roll, men det är bökigare att åka till Visby. Vi blev också utslagna där förra säsongen så har kanske inte så bra vibbar därifrån heller , medan Tranås har vi bra koll på. Vi har mött dom i serien och även historiskt, det brukar bli jämna och bra fighter och det är kort avstånd, så det var ett rätt enkelt val.

En ny sak i playoff 3 är att det kommer att spelas med fyra domare istället för tre, med andra ord som det spelas i allsvenskan och SHL. Vad tycker du om det, kommer det spela någon roll?

Det kommer nog bli skillnad, jag är ju van med det de senaste åren och tycker att det är så det ska dömas för då försvinner dumheterna som sker bakom ryggen på domarna. Man slipper också att linjedomarna ska in och peta i allt, det blir inget bra. Vad jag förstår så blir det inga domare som dömt oss tidigare som får döma heller då de inte är vana med fyrdomarsystem. Det blir lite skillnad för spelarna, det gäller att vara mer disciplinerade. Men för oss är det bara bra.

Ni har inte för er några fula trick bakom domarnas ryggar menar du?

Vi kan spela hårt och tufft men håller inte på med dumheter, så jag tror det kommer gynna oss.

En rolig sak jag måste fråga om är att a-laget är med och sponsrar bussen till Tranås. Är det något du haft med att göra?

Nej det var laget som bestämde det själva. Det är en fin gest och vi får så bra stöd så det är det minsta man kan göra. Det var bra gjort av killarna och vi kommer behöva stödet och att vi kan bjuda tillbaka på detta sätt är väldigt bra.

Nu väntar som sagt var Tranås, ett lag ni mött två gånger tidigare. Det blev seger poå bortplan med 3-2 men ni förlorade hemma med 2-0. Vad kan du säga om dom matcherna?

Det har varit jämna matcher, matchen där borta vann vi en tuff och tight match som kunnat gå hur som helst egentligen. Här hemma är vi lite bättre men får inte hål på dom. Det är en märklig match där vi får börja med  fyra boxplay o första som vi klarar av på ett bra sätt och sedan i andra får vi powerplay som vi inte kan utnyttja utan istället släpper in ett mål i. Det är annars en match där jag tycker att vi är det bättre laget i, men vi får inte in pucken. Så det har varit tuffa fighter men det hade kvittat vilket motstånd vi valt, det är bara bra lag kvar nu. Jag tycker det är roligt att det finns lite historik mellan lagen och att supportrarna kan åka och kolla på matcherna.

Vad gör Tranås bra tycker du?

Dom spelar med hög fart och skridskoåkning, inte mycket finess, men efter en strikt och tydlig spelidé. Lite som Helmersson var som spelare, jobbar hårt och är väldigt noggranna. Sedan har de några skickliga spelare givetvis, men farmför allt jobbar de hårt så de är svåra att komma till avslut mot. Men vi ska jobba lika hårt och göra det svårt för dom med.

Vad blir viktigt i matchen imorgon?

I slutspel och playoff blir det en annan hockey, det blir tuffare och tightare och det går ut på att inte göra misstag. Att våga spela men också vara noga för skänker man bort något så blir man hårt straffad. Så det är disciplin som är viktigt när man spelar slutspel. Då är det bra med rutinerade spelare, det brukar vara svårare med spelare som är nya, men vi har visat att vi har den kapaciteten i laget. Så att inte bjuda på något, utan de ska få slita hårt för att göra mål.

Skador?

Vi tränade idag med näst intill fem hela femmor utöver en back. Men jag släpper inte vilka som kommer med eller inte, men för första gången på länge hade vi 15 forwards som gick för fullt på träningen. Samtidigt ska vi inte glömma att laget vi spelat med har inte varit poänglösa sedan Tranås egentligen, och sedan 15/2 när Willig och Elgestål kom har vi inte förlorat. Så vi har killar som gjort det bra. Man går inte bara in, utan man måste vara i bra form med för att få spela. Men vi har många spelare att välja på och angenäma beslut som ska tas måste jag säga.

Hur ser du på målvaktsfrågan, ni har tre målvakter i playoffspelet? Kommer Bågenvik att ansluta kanske?

Vi kommer diskutera detta match för match, men imorgon spelar Sandberg

Ser du er som favoriter?

Jag tycker att kommer vi upp i vår nivå som vi haft det sista så kommer motståndarna få det väldigt svårt att slå oss. Och då känner jag ändå att vi har en nivå till att ta ut. Men visst kommer det att bli tufft på bortaplan.

Vill ni följa med bussen till Tranås  imorgon? Den kostar bara 50 kronor för medlemmar i Oxarna, 100 kr för övriga. Det finns endast ett par platser kvar så då får ni skynda er och anmäla er till Krister Holm på tel 0735056131.
Mer om resan