Publikfrågan i fokus med idrottsminister Amanda Lind

Inför den stundande säsongen är publikfrågan fortfarande oviss och många föreningar på olika nivåer står i en ekonomiskt utmanande situation. För att föra en dialog och få en ännu bättre bild av förutsättningarna besökte idag idrottsminister Amanda Lind Hovet i Johanneshov. Där träffade Lind Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, SHL-ordföranden Anders Källström och Jenny Silfverstrand, VD i Djurgården Hockey.

Det extra statliga stödet till idrotten i våras innebar 95 miljoner kronor till svensk ishockey på olika nivåer. Kompensationen var helt avgörande för flera föreningar som har ekonomiska utmaningar till följd av inställda cuper och aktiviteter liksom uteblivna publikintäkter. Men kompensationen var långt ifrån en full täckning. Möjligheten att ta in publik i arenorna och ishallarna under den stundande hockeysäsongen är fortfarande oviss och publikfrågan handlar närmast om överlevnad för många hockeyföreningar.

– Vi vet att en stor del av intäkterna på elitnivå kommer från biljettförsäljning och sponsring och det gäller både herr- och damhockeyn. Men ofta glöms det bort att elitklubbarna är en slags motor i sin region med en omfattande verksamhet nedåt, i junior- och ungdomshockeyn och ännu längre ner i åldrarna, både på pojk- och flicksidan. Också den verksamheten påverkas när intäkterna tryter, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet.

Svensk ishockey har arbetat fram ett detaljerat publikprotokoll som via RF dragits med Folkhälsomyndigheten. Huvudpunkterna i protokollet gicks idag igenom med ministern och innehåller bland annat:

  • Gemensam och tydlig information/kommunikation om allas ansvar.
  • Minst en meters avstånd mellan besökare på såväl läktare som övriga publika områden, i och utanför arenan, säkerställs.
  • Biljettsystem anpassas så att enbart varannan sittplats på varje stolsrad kan säljas för att säkerställa avståndet
  • Personliga biljetter tillämpas för att kunna underlätta eventuell smittspårning.
  • Enbart hemmapublik – inga organiserade resor till bortaplan.
  • Ett överdimensionerat antal entréer, kiosker och toaletter ska finnas för att undvika köer. Vid behov kan man även nyttja ambulerande försäljning på läktarna.

– Svensk ishockey har under hela pandemin haft en bra dialog med idrottsminister Amanda Lind liksom Folkhälsomyndigheten och polisen. Precis som i tidigare möten visade Amanda Lind idag stort intresse och förståelse för våra problem och har lovat att återkomma i närtid med besked. Med det nya detaljerade publikprotokollet är vi beredda att ta in publik på ett säkert sätt där vi säkerställer social distansering. Blir det ingen publik på matcherna så vet jag att vi har klubbar som kommer få det svårt att överleva, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.