Unga spelare i Hudiks nya lagbygge

Med en tydlig och medveten föryngring i laget gick Hudik Hockey på måndagen ut till sin första isträning inför en hockeysäsong där frågetecknen är många med tanke på den pandemi som garanterat kommer att sätta sin prägel på säsongen. Exakt hur är det ännu ingen som vet.

Fotograf: Tobbe Johansson.

Det vi däremot vet är att HHC nu kommer att gå till spel med en trupp där medelåldern kommer att ligga runt 22 år och där Henrik Marklund med sina 26 år blir äldst i truppen.

Efter premiärträningen träffar vi 20-åringarna Hannes Lindström och Linus Hedman, två unga spelare som kommer från spel med Skellefteå i J20 Super Elit och som nu står inför sin första säsong som seniorspelare.

Hannes och Linus bestämde sig tidigt för Hudiksvall när det stod klart att det inte skulle bli någon plats i Skellefteås SHL-trupp.

– Jag tycker att Hudik kan vara ett bra lag att utvecklas i. Det är klart att man vill spela så högt upp i seriesystemet som möjligt. Men om man inte riktigt är där ännu och så gäller det att få speltid för att kunna ta nästa steg. Det är inte så många som går direkt från J20-spel till SHL, menar Hannes Lindström, en back som med sina 190 centimeter och 93 kilo har fysiken på sin sida.

Linus Hedman är forward och blir med sina 170 och 73 kilo en av lagets minsta spelare, men har gjort sig känd som ett ”kvicksilver” med många oväntade utvägar.

– Jag valde Hudik eftersom jag tidigt ville veta var jag skulle spela. Med tanke på situationen kändes det bra att göra klart. Och jag tror att Hudik passar in bra på hur jag vill träna, konstaterar Linus Hedman.

– Jag har fortfarande en del att lära och det gäller nog att inte känna någon stress bara för att man inte når SHL eller Allsvenskan direkt. Gör man bra ifrån sig i HockeyEttan så kan det bli spel högre upp senare, tror Linus.

De två 20-åringarna kommer nu till ett lag som gick till allsvenskt kval för två säsonger sedan och senast bara stod några matcher ifrån möjligheten att upprepa det, men som nu har tappat mängder av rutin och erfarenhet när spelare som Simon Löf, Erik Flood, Markus Kinisjärvi, Jonas Lindström och Magnus Åkerlund av olika skäl inte längre finns i truppen och Mathias Hellgren är långtidsskadad.

Så vad förväntar ni av er själva och laget den här säsongen?

– Först att alla i laget ska fungera bra tillsammans. Själv ska jag göra mitt bästa varje dag och försöka bidra på mitt sätt, säger Hannes Lindström.

– Att vi alla ska kunna ta och ge både kritik och beröm och att vi alla i truppen ger både oss själva och laget förutsättningar att lyckas, säger Linus Hedman.

Det är inte alltid så lätt att komma till ett nytt lag, en ny miljö och ett nytt spel, speciellt inte när man är bara 20 år. Nu kommer Hannes och Linus tillsammans från samma lag vilket de tror kan vara en fördel.

– Det är naturligtvis skönt att ha med sig någon man spelat med tidigare, tycker Hannes. Och han får medhåll av Linus:

– Vi vet ju vad vi får ut av varandra. Och det är kul att ha någon man känner redan från början.

Nu ska Hannes Lindström och Linus Hedman göra sin första riktiga säsong som seniorer. De har visserligen redan provat på lite spel i HockeyEttan som utlånade till Piteå, så de vet vad som krävs.

– Det blir lite mer fysiskt och mer uppstyrt än i juniorhockeyn. Och så straffas man hårdare om man slarvar och gör misstag, menar de två kompisarna.

Till sist får de två unga HHC-förvärven chansen att berätta vad de själva tycker de är bäst på – och det de vet att de måste förbättra:

Hannes:

– Jag är nog bra i positionsspelet och på att hitta passningar som är konstruktiva och som löser problem. Det jag vill förbättra är jämnheten.

Linus:

– Snabbheten är min styrka och att jag ibland gör det oväntade med pucken. Men jag måste bli noggrannare och spela klart situationerna.

Hannes Lindström kommer att spela med nummer 54 på ryggen medan Linus Hedman kommer att ha 22.

Skribent: Lars Gösta Larsson