Ordförande Magnus Kling efter årsmötet

Efter gårdagens årsmöte pratade hemsidan med Magnus Kling som nu går in i sitt andra år som ordförande i Mariestad BoIS Hockey.

Nu blev du omvald till ordförande ett år till, vad var det som fick dig att tacka ja till att ställa upp för omval?

Jag var jätteglad när jag klev in i den rollen i fjol och det har varit ett fantastiskt roligt år. Jag uppskattar och tycker verkligen om hela föreningen och dess medlemmar. Trivs här uppe i hallen och jag tycker att vi har lyckats prestera riktigt bra under året som har gått trots det som har skett runt omkring oss. Sportsligt har det gått bra och styrelsen och den grupperingen har varit riktigt rolig att jobba med. Det är självklart utmaningar i det arbetet men styrelsen blir mer och mer en väl sammansvetsad grupp och det går fantastiskt bra att jobba ihop med dem. Att få ett förnyat förtroende och på något sätt fortsätta med det arbete vi befinner oss i är hedrade på många sätt. Självklart var jag sugen och laddad att få fortsätta.

Du nämner att styrelsen jobbar bra ihop. Det märks ju även på att hela styrelsen bli kvar. Tre ledamöter satt kvar sedan förra årsmötet då de valdes på 2 år och tre ledamöter ställde upp för omval och blev omvalda. Det är ytterligare ett bevis på att ni trivs ihop.

Jajamen! Vi är en gruppering som får ta i stort och smått och ska få det dagliga att flyta. Det är inte alltid enkelt men det är ändå den typen av utmaningar som jag tror att vi trivs med. Sedan ser vi ju vad det i praktiken blir av det, vad det innebär och vad som händer ute i hallarna. Det var en självklarhet för mig att vilja fortsätta och det var det bevisligen för dom tre också.

Säsongen som gick fick ett abrupt slut och det blev inställda matcher och cuper. Detta påverkade ju resultatet eftersom stödet från Riksidrottsförbundet och Svenska Ishockeyförbundet kom efter årsbokslutet. Kan du säga några ord kring det?

Vi såg tidigt när det släcktes ner och vi började få spela med tomma läktare och fick ställa in cuper att vi inte skulle få de intäkter som var planerade för året. När allt summerades så var det som vi hörde förut här ett negativt resultat på cirka 320000 kronor. Vi är en välmående förening och har varit det i flera år. Det som händer är att vi får äta lite på det kapital vi har byggt upp. Vi får tyvärr konstatera att så ser det ut. Det ser ut så här i idrotts-Sverige och även i Europa och världen just nu. Vi fick ta det, att okej så här ser det ut. Mitt i detta så pågick det ett arbete att man kunde ansöka om bidrag. Hockeyettan såg hu

r mycket klubbarna led. Det slutade med som du nämnde att i juni-juli så kom det en peng till oss från Rf och hockeyförbundet som väl motsvarade den förlust vi gjorde.Hade vi räknat in de pengarna så hade vi gjort ett kanonår med ett par hundratusen plus. Men som sagt nu kom de pengarna in efter att vi stängde det gamla som nu ligger med oss som en liten puff in i det just nu halvtuffa läge vi är i. Vi vet inte idag om vår seriepremiär i början av oktober får spelas med publik eller inte. Vi vill det allihop men vi vet ju inte.

Om vi pratar lite om säsongen som är på gång nu. Om vi bortser från coronapandemin så har vi det ändå lite rörigt här med renoveringen. Känner du att verksamheten kommer att kunna flyta på?

Det klart att det kommer att förekomma vissa störningar, det kan vi inte blunda för. Det kommer att vara lite halvstökigt då vi är i en byggarbetsplats och det kommer vi att vara stora delar av säsongen. Ambitionen är att det kommer något jättebra ur det. Det vi hoppas på är att först och främst alla ungdomar, spelare och ledare som vistas här nästan varje dag ska ha förståelse för att några får byta om i en byssja utanför och lite annat. Och givetvis att de gästande lag, gästande domare och gästande ledare som kommer till oss har en viss förståelse för att det är lite stökigt uppe i arenan just nu. Som vi hörde tidigare här ikväll så tror vi att det kommer pågå stora delar av säsongen. Oklart att säga riktigt när det kan vara klart. Det är svårt att säga något om byggplaner och så, det är mycket som ska få plats.

Ja det har ju redan dykt upp en del strul med diesel som de hittade under gamla plattan där omklädningsrummen var.

Ja precis, det är det som har dragit ut på tiden. Man har inte kunnat gjuta plattan som man ville, på utsatt tid. Man trodde att man hittat något i marken och då var man tvungen att provborra och testa och innan vi har fått svar på det får vi inte gå vidare.

Är det något annat ni kommer jobba lite extra med i år? Vid sidan av byggstöket, coronapandemin och att det är lite tufft med marknadsbiten i dessa tider tänker jag.

Det är precis de bitarna du nämner som är de största punkterna i och med att det är oklart. Hur många kan och har möjlighet att sponsra? Tidigare har företagen runt omkring oss kanske blomstrat, nu har de också tuffa situationer med kanske varsel och annat. Marknadssidan är tuff. Det kommer att vara ansträngt det här med publik och hur vi kan genomföra träningar, camper och cuper. Det här är de stora grejerna som vi bara måste ta oss igenom. Parallellt med det så pågår ett ständigt arbete med att hitta utvecklingsmöjligheter i den verksamhet vi bedriver. Det kommer en fantastiskt spännande utmaning på ungdomssidan den här säsongen när man har valt att krympa ner planerna för de yngre. Ett helt nytt begrepp som jag verkligen ser fram emot. Vi tror att det kommer att utveckla våra ungdomar ändå mer. Det är bland annat våran klubb som är en pilotförening som den här säsongen ska testa på det. De allra minsta ska spela 3 mot 3 på 1/8-dels, 1/6-dels och 1/4-delsplaner. Det klassiska poolspelet där man spelade på 1/2-plan, det blir lite annorlunda i år. Det ska bli spännande att se hur det blir. Ledarna har fått till sig detta och har börjat förbereda sig men självklart blir det en hel del utmaningar i det.

Du nämnde under årsmötet Den Moderna Föreningen som det har jobbats med under säsongen som gick, både med Schysst Snack och BoIS-kvällen bland annat. Där skulle föräldrautbildningskvällar varit med som en del men de fick skjutas på på grund av pandemin. De ligger väl med i planeringen för denna säsongen antar jag?

Givetvis! Vi tyckte att vi fick en bra respons från ungdomarna när vi hade BoIS-kvällen och även ledarna var med mer eller mindre mangrant. Vi känner att det finns en tro på detta i föreningen och att man kan börja anamma det och börja jobba med det för att få det där schyssta snacket och den röda tråden i det. Kan vi också få över den förståelsen även på föräldrar och människor som vistas i ishallen så tror jag det kommer att bli kanonbra. Men det är ju likadant där, när kan vi köra igång det? Det vet vi inte. Vi får ju inte träffas idag i större grupper än 50 personer och vi ska ändå hålla avstånd och sprita våra händer. Kan man genomföra ett sådant arbete över webben? Det vet vi inte heller. Det ligger vi lite grann och bevakar.

Vi kanske ska förtydliga för de som inte vet att BoIS-kvällen och hela det här arbetet inte bara rör ungdomsverksamheten utan hela föreningen. På BoIS-kvällen deltog ju alla ända från a-lag, juniorlag och ner till ungdomslagen, både spelare, tränare, materialare och andra ledare.

Ja det rör oss allihop. Det är verkligen från stor till liten. Den kvällen vi genomförde, där var vårt a-lag exemplariska och de ska vara förebilder tycker vi. Det är lätt att säga men där visade de i praktiken att de är det också. Det är så vi vill att det ska fungera hela vägen, de äldre tar hand om de yngre så att de yngre kan se upp till de äldre.

Då tackar jag för pratstunden!

Tack själv!

av Susanna Johansson