Stor genomgång av senaste nytt i KIF

Släng brassestolen och torka av er solkrämen.

I morgon är sommaren officiellt över.

I morgon är ishockeyn tillbaka.

Hemsidan tog ett långt snack med sportchefen Henrik Törmä. Här är senast nytt om…ja, i princip allt inom Kiruna IF just nu.

Nu är semestern över för hemsidans skribent. När det börjar dofta ishockey börjar det per automatik att klia i fingrarna.

Jag vet vad ni undrar över så vi kör en rak fråga-svar med Herr Törmä.

Spänn fast er.

Alla nya ansikten är på plats i Kiruna, hur skulle du summera tiden från att ni gick på is till nu?

– Vi skulle ha gått på is 3:e augusti men det försköts till 12:e på grund av isproblematiken i Lombia men jag tycker inte att det har påverkat vår försäsong nämnvärt. I och med att serien är framskjuten tre veckor har vi gott om tid på oss, så det känns lugnt.

Hur har ni lagt upp träningen?

– Under vecka 33 och 34 har det varit andra aktiviteter i hallen, som konståkningsläger och hockeycamp. Från och med den här veckan har vi kunnat köra fullt med våra ordinarie istider. Vi har sett till att alla har kommit igång på is och att alla spelare har kommit in i sin utrustning. Vi har haft intensiva pass för att få igång kropparna och hitta skridskoåkningen och timingen. Men det har inte handlat om att hitta spelsystem ännu, det kommer senare. Det känns skönt att ha gott om tid på sig så att grabbarna kan lära känna varandra på och utanför isen.

Vi har bytt tränarpar, ser du några skillnader nu?

– Sergei är ju en helt annan personlighet och en helt annan individ än Robert Lahti. Men pratar vi om spelet i sig så kommer det inte att innebära någon revolutionerande förändring i vårt sätt att spela. Det är ingen slump att det är just Sergei som tar över det som jag och ”Robban” har byggt upp. Vi vill bibehålla vår identitet i Kiruna IF. Vi vill fortfarande vara seriens jobbigaste lag att möta, det ska kosta att ta poäng av Kiruna IF.

Vad tänker du inför DM?

– Piteå drog sig ur på grund av coronakrisen så det flyttades till Haparanda. Piteå och AIF har dragit sig ur så det är tre lag som gör upp, Kalix, Boden och vi. Förbundet har gått ut och sagt att det är viktigt att DM genomförs och jag tycker att det är viktigt att vi klubbar också är med och representerar när förbundet har beslutat att det ska spelas. Det kommer att bli dubbelmöten, två gånger 60 minuter. Viktiga matcher som ingår i vår försäsongs-matchplan.

Vilka andra träningsmatcher har vi inbokade?

– Vi möter Luleå J20 borta 5 september, Boden hemma 13:e och sedan har vi genrepet borta mot Narvik 23 september. Det blir en bra värdemätare för oss mot ett Getliga-lag som ser spännande ut på papper. Och då ska vi båda vara i slag att starta serien.

Är det här en risk att det blir för få matcher?

– Nej, absolut inte. Vi har haft ett möte med kaptensgruppen och la ganska tidigt upp schemat. Spelarna kände att de kanske inte ville resa så mycket nu inledningsvis och vi kände att det här är en lagom nivå att lägga det på.

Blir seriepremiären 3 oktober mot AIF, med tanke på coronaläget?

– Ja, så är det sagt. Vi har inte fått några andra besked så vi utgår från att det blir nedsläpp i Lombia 3 oktober.

Du sa under Hockeygalan att ytterligare två spelare ska in i truppen, hur ser läget ut?

– Ja, ena dagen är man nära med en spelare och nästa är man inte aktuell längre. Det är en väldigt speciell marknad i år. Det finns många spelare som är intresserade av att komma hit och i det här läget gäller det att vara lite kall. Vi har två platser kvar att fylla, med en back och en forward, men vi har ingen panik eftersom det fortfarande är långt till seriestart. När premiären kommer ska alla vara på plats.

Jag ser att Anton Elenius har lyfts upp i truppen på Elite Prospects…

– Ja, det stämmer. Det vi har sett av Anton på is och på fysen tycker vi ser bra ut. Han kommer få chansen att spela till sig ett kontrakt med A-laget. Han kommer att vara med under DM i helgen.

Ok, låt oss gå igenom spelarna från förra årets trupp, vi börjar med Anthony Paskaruk, är han borträknad?

– Jag skulle inte säga att han är helt avskriven men honom får vi återkomma med.

Herman Åstrand?

– Han fick ett kontraktsförslag av oss men han har valt att flytta hem till Gävletrakten för att bo närmare sin familj.

Henrik Märsk?

– Han har skrivit på för Tyringe och är borträknad.

Finländarna?

– Vi har inte haft någon dialog med dem till dags dato. Ingen av dem har skrivit på för någon ny klubb ännu.

David Krekula?

– Varken han eller jag har gett upp hans hockeykarriär. Han har rehabtränat sina höfter under hela sommaren. Planen var att han skulle göra ett försök och den dagen han är redo så är han så klart välkommen till oss och göra det. Vi har en dialog hela tiden.

DM drar igång i morgon, lördag. KIF ställs mot Boden klockan 15.00 och Kalix 18.00.

Hela schemat hittar du här.

https://stats.swehockey.se/ScheduleAndResults/Schedule/11786

Som sagt, sommaren är över.

 

Mattias Heikki

Gillar du Mattias Heikkis texter på hemsidan?

Visa det genom att swisha en liten slant till KIF.

123 601 38 41