Henriksson inför J20´s seriepremiär

Snart är det dags för J20 att ha seriepremiär. På fredag åker de ner till Ljungby för att möta Troja/Ljungby. Hemsidan har pratat med en av J20-tränarna, Johan Henriksson, om försäsongen och inför seriestarten.

Hur vill du sammanfatta er försäsong?

Det har varit upp och ner. Vi vill försöka spela så likt A-laget som möjligt. Det är en del grejer vi har jobbat på när det gäller försvarsspel, framförallt spel utan puck. Det som är mest nytt är att utveckla spelet  utan puck både i försvarszon och i anfallszon. Hur vi ska försöka styra och checka motståndarna i anfallszon. Där är vi inte alls klara men det är mycket bättre än vad det var i början på säsongen.

Ni är ju en ny tränartrio som vill sätta er prägel på spelet. Är det mycket som är nytt för grabbarna?

Egentligen inte. Mer små detaljer kan man säga. Sedan är det lite tråkigt det här med coronan som gjort att det har försvunnit två matchen och en del träningar för oss.

Hur har ni jobbat med det här kring covid-19?

Ett tag pratade vi i princip varje träning kring rekommendationerna och att stanna hemma vid minsta symptom. Grabbarna har verkligen tagit ansvar för detta och stannat hemma när de känt av något och från att de har känt sig friska varit hemma 48 timmar till.

Hur har det sett ut i era träningsmatcher?

Vi vann mot Grums hemma och Hallsberg hemma, vi förlorade båda matcherna mot Nässjö, vi förlorade borta mot Hallsberg, förlorade hemma mot Karlskoga och vann dubbelt mot Skövde. Men vi tar inte så hårt på det, vi har blandat och gett rätt mycket både i femmor och allting. Vi har inte matchat laget någonting förrän i sista matchen borta mot Skövde. Då matchade vi lite.

Då menar du att ni inte har satt ihop powerplay och boxplayformationer heller?

Ja precis, vi har rullat hela tiden.

Är det för att ni ska få se vad killarna kan? Du och Linus (Engqvist) känner ju inte till killarna då ni är helt nya. Bäckis (Robin Bäckström) har ju koll på dem men ni andra behöver lära känna dem tänker jag.

Ja det bestämde vi redan från början att vi skulle snurra runt i olika formationer.

Börjar ni känna vilka formationer ni vill spela med?

Ja lite men vi är inte helt klara där. Det kanske vi aldrig blir, det vet vi inte. I stora drag känns det som att vi vet hur vi vill ha det. Alla har fått spela. Vi har tex tillgång till tre målvakter och alla tre har spelat. Melvin Björklund har stått 2 matcher, Johan Sjölander har stått 3-4 matcher och Max Lund har stått 2 matcher.

Om du tittar från första träningsmatchen fram till nu, ser ni att det utvecklas i den takt ni vill?

Det gör man aldrig. Hehe! Jo men det blir bättre och bättre. Det är mycket mycket bättre än när vi började.

Vad ser du är viktigast att jobba med nu i närtid? 

Under närtid och under hela säsongen så är det vårat grundspel. Det vi pratade om tidigare, hur vi ska jobba i försvarsspel och i anfallsspel över hela banan.

En sådan här säsong som är lite annorlunda och spelare kommer att vara borta här och där pga lättare förkylningar och sånt, då borde det vara ändå viktigare att grundspelet sitter tänker jag. Det kommer att få möbleras om i formationer och då ska man ju lätt kunna spela ihop med någon annan. 

Det är jätteviktigt! Alla som har sett en juniormatch förstår vad jag menar, jag brukar kalla det en juniorblödning. Det är att allting kan hända på 3 minuter, från att man gör 5 mål till att man släpper in 5 mål. Det är de blödningarna vi vill minska så mycket som möjligt. Att se till att de inte kommer.

Nu väntar då seriepremiären på fredag, hur kul ska det bli att serien drar igång?

Det är fantastiskt kul, det kan man inte säga något annat. Robin (Bäckström) har varit runt och sett de här lagen förut. Jag och Linus har inte en aning om vad det är för lag vi får möta, hur bra eller dåliga de är. Vi gjorde en fantastiskt bra match hemma mot Karlskoga, vi förlorade visserligen med 0-1. Det är ändå ett topplag.

Ja det var en riktigt bra match och målet kom i spel 3 mot 5.

Ja den matchen gjorde vi så mycket rätt hela tiden. Framförallt i försvarsspelet och till vissa delar även i anfallsspelet.

Bäckis flikar in med att säga att man av erfarenhet vet att allt kommer att steppas upp till en seriepremiär. Det är nu vi spelar om poäng.

Du nämner att du och Linus inte vet så mycket om motståndarna men jag förutsätter nästan att ni kommer att fokusera på ert eget spel och inte bry er så mycket om att analysera hur motståndarna spelar.

Ja jag tror inte det spelar så stor roll att vi vet så mycket om motståndarna. Vi vill utbilda spelare och vi vill att de ska lära sig någonting i spelet som gör att de har nytta av det i hela sin karriär. Då är det vissa grunder som man vill ska fungera oavsett resultat och motstånd egentligen. Sedan kanske man ser något under en match så man går in och coachar och ändrar lite. Vi ska möta alla lag 3 gånger så vi får ta förstarundan som den är och se vad som händer och sker. Vi som ledare ska göra allt som står i vår makt för att vi ska vinna varenda match så det är inget socialt spel vi håller på med när det är match. Absolut inte!

En avslutande fråga. Du har ju varit ifrån tränarbänken några år nu, hur kul är det att vara tillbaks?

Det är jättekul. Det är en ära att bara få frågan och att sedan få jobba ihop med Robin och Linus tycker jag är jättekul. Att det var Robin och Linus var en av anledningarna till att jag tackade ja. Det var inte svårt att tacka ja.

av Susanna Johansson