SM-guld, VM-guld och OS-guld – Lär känna tränarna inför premiären

I ATG Hockeyettan finns det 47 tränare som varje dag kämpar för att få sitt lag att utvecklas ännu mer, men de flesta har inte alltid varit den som stått i båset. Inför säsongsstarten på fredag är det dags att lära känna några av dem mer.

På fredag är det dags. Säsongsstarten av ATG Hockeyettan äger rum med första nedsläppen 19:00, och några som förstår nerverna hos spelarna så här inför premiären är deras tränare. Vissa av dem har själv spelat på höga nivåer. Några har varit över atlanten för spel i NHL och en av tränarna var till och med en av spelarna som vann OS-guld i Lillehammer 1994.

Per Gustafsson – HC Dalen
Backen som började i Oskarshamn innan flytten upp till Elitserien inleddes för spel med HV71 1988. Laget som han sedan tog fyra SM-guld med (-95, -04, -08 och -10). Inför säsongen 1996 flyttade Gustafsson över till USA spel i NHL tillsammans med Florida Panthers och säsongen därpå Toronto Maple Leafs och Ottawa Senators. Karriären avrundades sedan tillbaka i HV71 innan han skolade om sig till tränare och har sedan 2015 lett HC Dalen.

Phil Horsky – Vimmerby
En med meriterna utomlands är Vimmerbys tränare sedan 2018. Horsky som är född i Wien, Österrike presenterade landet redan i juniorturneringar. Året efter den debuten började Horsky, då i sjuttonårsåldern, spela med Klagenfurter AC i Österrikes högsta serie. Med Klagenfurter AC tog han hem Österrikiska mästerskapen, som senare tog namnet EBEL, både 2001 och 2004. 2010 gick han över till att själv bli tränare för Österrikes U20 och även Vienna Capitals. Fem år senare kom Horsky till Svergie för att träna Örebros J20 SuperElit innan han hittade till Vimmerby.

Hans Särkijärvi – Visby Roma
Från Kiruna AIF tog sig Särkijärvi till Djurgården för spel i Elitserien 1975. åtta år senare, 1983, var han med och förde Djurgården till ett SM-guld. Under åren blev det även spel i Tre kronor och 1985 var det dags igen för ytterligare SM-guld, då tillsammans med Södertälje. Fyra år därpå lämnade Hans Särkijärvi Elitserien för spel med Sollefteå och sedan Lidingö i division 1, som det då hette. Vid millennieskiftet återvände han till Södertälje, nu som tränare, och förde dem tillbaka upp till Elitserien samma säsong. Han tränade sedan bland annat Djurgården, Skellefteå och Linköping innan han 2018 tog över tränaransvaret för Visby Roma.

Mats Lusth – Karlskrona
Inledde karriären i Moras J18 redan som 14-åring innan han tog sig upp till seniorlaget. Därefter blev det en flytt till Färjestad 1983 för spel i Elitserien, samt även spel i Tre kronor. I slutet av 80-talet blev Lusth ett nyförvärv i Malmö. Två säsonger i division 1 blev det innan de klättrade upp till Elitserien. Lusth flyttade senare runt till andra lag inom Elitserien innan han 2001 istället gick över till att bli tränare för Mora. Han höll sig i Sverige fram till 2006 när han först blev tränare för Alleghe i Italien, och säsongen därpå för Grenoble i Frankrike. Ett lag han coachade under tre säsonger och som resulterade i att bli franska mästare 2009. Sedan dess har Mats Lusth bland annat tränat Malmö Redhawks i HockeyAllsvenskan och ännu en gång Mora i SHL, men sedan förra säsongen är han alltså tränare för Karlskrona.

Patrik Juhlin – Surahammar
Inledde tiden i Elitserien tillsammans med Västerås 1988. Där höll han sig till 1994 när han skrev på för Philadelphia Flyers i NHL. Däremot blev det mestadels spel i farmarligan AHL med Hershey Bears och Philadelphia Phantoms innan han valde att återvända till Europa. Det blev spel i Finland och senare i SC Bern som han 2004 blev schweiziska mästare med. Året efter återvände Juhlin till Sverige för spel med Västerås i HockeyAllsvenskan innan han lade av och senare blev tränare för Surahammar 2019. Men Patrik Juhlins meritlista tar inte slut här. Juhlin deltog frekvent i Tre kronor under sin karriär och var med 1993 när Sverige tog VM-silver. Han har ett OS-guld från Lillehammer 1994, där han även blev uttagen till olympiska All-star teamet. Samma år knep han tillsammans med Tre kronor även VM-bronset.

Fler talanger
Fler tränare som blivit svenska mästare finns det i ATG Hockeyettan. Bodens tränare Robert Nordberg och Strömsbros Mikael Lindholm vann tillsammans SM-guld 1996 med Luleå. 1991 tog Magnus Jansson, nu tränare för Sollentuna, SM-guld med Djurgården. Även Huddinges tränare Peter Nylander har ett SM-guld hängandes från när han spelade med Brynäs 1999, och Malungs Per Lundell blev svenska mästare tillsammans med Färjestad 2002.

Fler meriterade tränare finns det ute i landet. Mariestads Andreas Appelgren tog över rollen som huvudtränare för Leksand under säsongen 2011/2012 och ledde dem säsongen därpå upp till SHL innan han senare, efter att ha tränat Västerås och Södertälje, återvände till Mariestad som han tidigare spelat för.

Tranås tränare Niclas Högberg som utöver att ha lett flertalet Division 1 och -2 lag, även tränat damkronorna. Under tre säsonger från 2007/2008 så tränade Högberg svenska damernas U18, där damerna knep bronset i JVM både 2009 och 2010. Samma år övergick han till att börja träna damkronorna vilket pågick fyra år framåt.

Så mycket kunskap och talang finns det bland klubbarna i ATG Hockeyettan, vilket gör det ännu roligare att följa lagens utveckling under säsongerna. Seriestarten på fredag närmar sig allt mer och alla matcher sänds live på ATG Hockeyettan play. Första nedsläppen är 19:00 fredag 2 oktober.

Redaktör Maria Bergström