Här är vårt motstånd!

Idag spelas äntligen de första matcherna i hockeyettan! Bois premiärspelar dock inte förrän på söndag då laget åker till Lindesberg för att ta sig an Lindlöven, ett lag som många tror kommer ta en allettanplats denna säsong. Men vad vet vi om motståndarna egentligen? Jag har försökt göra en genomgång av våra blivande motståndare!

BORLÄNGE

Hemsida

Truppen på eliteprospects

Hall: Borlänge ishall med plats för 1776 åskådare

Placeringar föregående säsong: Tvåa i grundserien. Tvåa i allettan norra. Utslagna i playoff 2.

Målsättning med årets säsong: Vinna serien.

Borlänge har fått behålla stora delar av den trupp som kom tvåa i den norra allettan förra säsongen. Tappen av Matej Galbavy och Lucas Byhlin har ersatts med likvärdiga spelare och tränarna och spelbolagen har också Borlänge som favoriter. Alexander Johansson hade en fin fjolårssäsong i målet, kan han fortsätta på det spåret? Backsidan har sex bra backar, även om den yppersta spetsen kanske saknas. Spets finns dock definitivt på forwardssidan, där Boisbekante Markus ”Pajen” Persson fullständigt dominerar hockeyettans målliga år efter år, förra säsongen noterades han för 39 mål på 34 matcher, och var med det 13 före tvåan trots att ”Pajen” spelade sex matcher färre. Han centras av tvåvägscentern Patrik Elfsberg och ettrige Jakob Thor utgör tredjelänken i ettans vassaste kedja. Men det finns också fler kompetenta forwards, som exallsvenska Emil Lind, Dennis Finn Olsson och Oliver Erixon.

Trolig placering: 1-2

 

DALEN

Hemsida

Truppen på eliteprospects

Hall: Smedjehov med plats för 1900 åskådare

Placeringar föregående säsong: 9:a i den södra grundserien. 3:a i södra fortsättningsettan.-

Målsättning med årets säsong: Allettan

När Nyköping fick lämna den västra ettan så var det Dalen som fick överta deras plats. Dalen nådde för två säsonger sedan allettan och nu har man målet att nå dit igen. Man har dock tappat flera av sina allra mest rutinerade kort i Timmie Persson, Jonathan Tholander och Erik Glimberg, men har också fått in riktigt bra ersättare i Henrik Neubauer och Adam Hirsch. Häromdagen värvades också intressanta talangen Felix Wermelin in. Man har också gott hopp om att rutinerade Jesper Thörnberg med nästan 250 allsvenska matcher i alla fall ska inleda hockeyettan i Norrahammar. Med dessa samt Emil Larsson, som väljer att stanna, så har man två kedjor av riktigt bra klass. Också målvakten Oskar Malm håller bra klass och på backsidan så har man också ett par bra kort, framför allt ifrån allsvenskan nyvärvade Oskar Skärberg.

Trolig placering: 4-7

 

FORSHAGA

Hemsida

Truppen på eliteprospects

Hall: Ängevi ishall med plats för 890 åskådare

Placeringar föregående säsong: 7:a i grundserien. 3:a i fortsättningsserien.

Målsättning med årets säsong: Allettan

Forshaga hade ett väldigt namnkunnigt lag säsongen som gick och nämndes som en given allettankandidat, Boistränaren Andreas Appelgren hade dom till och med som etta i sitt tips på upptaktsträffen. Men det blev ett präktigt fiasko med såväl missad allettanplats som vinst av fortsättningsserien. Det gjorde att Boisfostrade Per Lundell fick sparken under slutat av säsongen och Dennis Hall tog över. Han har rensat hårt bland de kanske lite bekväma äldre spelarna och istället plockat in ungt och hungrigt och dessutom har han höjt träningsmängden rejält. Men allt man värvat var inte ungt, man har också lyckats locka till sig Viktor Lennartsson, Nybros allra vassaste målskytt, och han kommer bli ett hot för alla västras försvar i vinter med sitt fruktade skott. Offensivt har man också fått in skicklige Joel Källström Englund, och Oliver Kandergård kompletterar dom till en riktigt vass förstakedja. Men det finns också bra material till ytterligare kedjor, så offensivt finns det bra potential. I mål fortsätter kompetenta David Söderberg, och på backsidan finns det flera skickliga pjäser som Jesper Nordin och nyförvärven Anton Brandhammar och Oscar Olsson.

Trolig placering: 4-7

 

GRUMS

Hemsida

Truppen på eliteprospects

Hall: Billerudshallen med plats för 1750 åskådare

Placeri

ngar föregående säsong: 3:a i grundserien. 10:a i allettan södra.

Målsättning med årets säsong: Allettan

Grums har nått allettan två säsonger i rad nu trots att de varit rätt klara underdogs. Men en skicklig Pelle Hedlund (som var på g till Bois men övergången sprack) har utgjort navet i en förstakedja som kompletterats med skickliga målskyttar som Jesper Norbäck (numer i allsvenska Almtuna) och Lukas Söderlund (numer i Bois) och den kedjan har burit laget till framgångar. I år så får Pelle Hedlund Johan Mörnsjö som ny tilltänkt kedjekompis och det vill till att dom hittar kemin för att laget ska nå en tredje raka alletta. I mål har man kvar Martin Svedberg som är en oskolad målvakt som är väldigt mycket upp och ner men som i sina bästa stunder fullständigt kan mura igen. Defensivt har man tappat otroligt viktige Jesper Appel, men man hoppas att värvningen av Johan Erkgärds ska kunna fylla ut det tomrummet.

Trolig placering: 4-7

 

KUMLA

Hemsida

Truppen på eliteprospects

Hall: Weidermans Buss Arena med plats för 1600 åskådare

Placeringar föregående säsong: 11:a i grundserien. 5:a i fortsättningsserien.

Målsättning med årets säsong: Allettan

Kumlas fjolårssäsong var inget bra. Laget som under flera år spelat i allettan har råkat ut för ekonomiska problem vilket gjort att man tappat mycket. Men nu andas man lite morgonluft igen sedan man lyckats värva in tre intressanta spelare. Kronan i den juvelsamlingen är naturligtvis Viktor Wänghult som senast han spelare i Kumla noterades för hela 55 poäng! Men också målvakten Jonathan Stålberg är en riktigt bra värvning och i Joakim Stjern Svensson har man en jättetalang som kan komma att blomma. Av de som är kvar är Oliver Arle Östergren det främsta hotet mot motståndarförsvaret och Oscar Haglund är en spelare som mycket väl kan göra närmare 40 poäng säsongen som kommer. Backsidan saknar riktiga spetsar, men den har ändå en hel del hockeyettanrutin.

Trolig placering: 6-10

 

KÖPING

Hemsida

Truppen på eliteprospects

Hall: Köpings ishall med plats för 800 åskådare

Placeringar föregående säsong: 10:a i grundserien. 4:a i fortsättningsserien.

Målsättning med årets säsong: Allettan

Köping har under många år varit en fyndhörna för lag högre upp i hockeyettanhierarkin. Mängder med spelare har lämnat Köping för andra klubbar, som Bois Ludvig Karlsson, Jonathan Ström (Skövde), Tomas Rydén (Krif), Emil Eriksson (Troja) med många, många fler. Köping har ingen ersätting till sina spelare och då är det svårt att få behålla de duktiga spelarna. Det har gjort att man haft en nedåtgående trend och i år så har man försökt värva in unga talanger för att bryta den. Linus Skager, Albin Bardh och William Magnusson är de tre kanske på papperet främsta av dom som tillsammans med eviga trotjänaren duktiga Martin Viitanen ska producera framåt. I målet har man kvar duglige målvakten Jonas Eneroth och på backsidan är man rätt intakta med Emil Forsberg i spetsen.

Trolig placering: 6-10

 

LINDEN

Hemsida

Truppen på eliteprospects

Hall: Sméhallen med plats för 1822 åskådare

Placeringar föregående säsong: Åtta i grundserien. Tvåa i fortsättningsserien.

Målsättning med årets säsong: Allettan

Linden var framfusiga nykomlingar förra säsongen och var inte alltför långt ifrån att sno åt sig en playoffplats bakvägen. Nu väljer man att behålla hela laget från föregående säsong och dessutom bredda det med ytterligare några spelare, varav Elliot Nordholm är det allra mest intressanta. Han noterades för finfina 23 poäng från sin backposition i Växjös superelitlag. Men kvar är som sagt var hela stommen från föregående säsong med målfarliga Hugo Olilla, spelskickliga Linus Ageborg och vasse Oscar Pettersson i spetsen. Ett rätt rutinerat lag som alltså tar sig an det enligt talesättet svåra andra året.

Trolig placering: 5-8

 

LINDLÖVEN

Hemsida

Truppen på eliteprospects

Hall: Lindeshov med plats för 1800 åskådare

Placeringar föregående säsong: 4:a i grundserien. 6:a i allettan norra. Utslagen i playoff 1.

Målsättning med årets säsong: Allettan

Lindlöven hade sin bästa säsong någonsin förra säsongen då man nådde en sjätteplats i den norra allettan och fick spela playoffspel. Det siktar man nu på att förbättra ytterligare med flera fina värvningar. Värvningarna av centrarna Emil Eriksson och Anton Widmark gör att man nu har en av ettans kanske bästa centersidor, man har ju sedan tidigare en av ettans allra bästa i Alexander Kovalonok. Den sena värvningen av Maksims Semjonovs gav yttersidan välbehövlig spets, speciellt sedan statusen på den vasse målskytten Max Lalander är oklar efter hjärnskakningen som hållit honom från spel i över ett halvår. Anton Toolanen är också en offensiv förstärkning. Målvaktssidan är dock försvagad sedan Isak Mantler lämnat för allsvenskan och Björklöven. Jonathan Frykholm är visserligen duktig, men på en annan nivå. Det stora frågetecknet är dock backsidan. Visserligen har man duktiga backar, med allsvenska nyförvärvet David Berg i spetsen, men man har bara sex backar i truppen och inga juniorer att flytta upp.

Trolig placering: 3-6

 

MALUNG

Hemsida

Truppen på eliteprospects

Hall: Malungs ishall med plats för 1500 åskådare

Placeringar föregående säsong: 9:a i grundserien. 6:a i fortsättningsserien. Kvalspel neråt avbrutet

Målsättning med årets säsong: Spela hockeyettan nästa säsong

Malung går nu in på sin tredje säsong i hockeyettan, frågan är om det blir ett fjärde? För laget som slutade näst sist i fortsättningsserien har tappat allt vad liten spets man hade och ersättarna är alla unga och oprövade. Ett helt koppel är killar som spelat nordamerikans juniorhockey och nu ska prova på seniorspel i Sverige. Intressantast av dom är Niklas Sandberg Örnmarker och Sebastian Tellström Jovicic som fullständigt sprutat in poäng i El Paso Rhinos. Ligan WSHL är dock inte någon av de bättre juniorligorna i Nordamerika så vad poängen betyder är svårt att veta. Av de som ändå stannat är egna produkten Emil Knuts, bror till Leksandsspelaren Jon, det stora namnet.  Också Daniel Söderlund kommer få dra ett tungt lass.

Trolig placering: 11-12

 

SKÖVDE

Hemsida

Truppen på eliteprospects

Hall: Billingehov med plats för 3400 åskådare

Placeringar föregående säsong: 5:a i grundserien. 9:a i allettan södra.

Målsättning med årets säsong: Allettan

Skövde gick till allettan förra säsongen men hade inte mycket att hämta där. Nu hyser man gott hopp om att lyckas bättre sedan man fått behålla i stort sett allt man velat behålla och dessutom förstärkt med tre stycken bra värvningar, en i varje lagdel. Nya målvakten Robin Wallin känner vi Boisare väl till sedan hans två säsonger i klubbens a-lag. Sedan dess har han hunnit med att spela allsvenskt med AIK och Kristianstad och med honom i laget har man nu två bra målvakter (Hugo Fagerblom den andre). På backsidan har man också fått in en Boisbekanting, Joel Werner som avslutade föregående säsong i Bois men inte fick förlängt. Werner har allsvensk rutin och är en duktig defensiv back och kommer tillsammans med Adam Thilander bli viktiga kuggar i egen zon. Nyförvärvet framåt heter Martin Olsson och har en hel del rutin från spel i ettan, bland annat i Nybro. Han tar rollen som förstacenter och har en stor roll i powerplay bland annat. Övriga offensiva spelare i Skövde att se upp med är bland annat Dennis Santesson, Henrik Thegel och Alexander Henriksson.

Trolig placering: 2-4

 

SURAHAMMAR

Hemsida

Truppen på eliteprospects

Hall: Surahallen med plats för 1800 åskådare

Placeringar föregående säsong: 12:a i grundserien. 7:a i fortsättningsserien. Kvalspel neråt avbrutet.

Målsättning med årets säsong: Att undvika kval

Den västra ettans stora stryklag de senaste åren har gjort en nystart. Patrik Juhlin har plockats in med målet att skärpa kravbilden hos spelarna och man har också rensat i stort sett hela truppen, framför allt forwards. In har man istället fått ett helt koppel med unga, lovande spelare och ett par rutinerade pjäser i André Astley och kanadensaren Blake Luscombe. På backsidan har man dock det allra mest meriterade nyförvärvet: David Lidström har närmare 500 allsvenska matcher med Västerås, Bofors och Djurgården bland annat och kommer bli en viktig pappa i laget.

Trolig placering: 10-12

 

Av Krister Holm