Adam Byström i nygammal roll

Sedan spelåret 2012-2013 har bara två spelare i Hudik Hockey haft hedersuppdraget att bära ett ”C” på sin matchtröja. Under sju säsonger har först Magnus Nilsson (3 säsonger) och sedan Jonas Lindström (4 säsonger) varit lagkaptener under en tid när HHC steg för steg etablerat sig i HockeyEttans toppskikt.

Fotograf: FlyWoodStudio

Magnus Nilsson är nu assisterande tränare och Jonas Lindström finns inte längre i klubben. En ny lagkapten skulle utses. Budet gick till #23 Adam Byström Johansson, som med 47 poäng (21+26) var förra säsongens hetaste forward.

Poängrekordet i HHC under tiden i HockeyEttan har annars Fredrik Sundin med 66 poäng (20+46) säsongen 2011-2012.

– Och han var sedan min ”materialare” när jag spelade i Karlskoga, konstaterar Adam Byström Johansson, som har tidigare erfarenhet som lagkapten under två säsonger i Växjös J20 Super Elit-lag, så det blir en nygammal roll han nu ska axla.

– När Per Ljusteräng frågade om jag hade lust och motivation att bli HHC:s nye lagkapten så tvekade jag aldrig. Det kändes bara inspirerande, säger Adam.

Att det kan finnas en risk i att det kan gå ut över det egna spelet tror han inte.

– Nej, absolut inte. Man ska inte vara med och peta i allt. Viktigast är att man själv går i bräschen för viljan att få hela laget att gå framåt och att få alla delaktiga. Jag ska inte ändra på någonting, bara vara mig själv och försöka vara ett gott föredöme, menar han.

Adam Byström Johansson kommer i grunden från värmländska Munkfors och steget var då inte långt till Färjestads juniorverksamhet.

Adam sökte sig senare till Växjö Lakers med J20-spel och fick då även prova på spel i SHL i några matcher. I det läget kändes det som om SHL ändå låg nära, men när det sedan inte blev något kontrakt med Växjö gick hockeyresan vidare till Karlskoga för spel i HockeyAllsvenskan 2017-2018 då han också blev utlånad till Borlänge för spel i allsvenska kvalet.

– Där i Växjö kändes det som att jag var nära att få spela vidare och det är klart att man blir lite besviken när det inte blir som man hoppas, erkänner Adam.

Det blev sedan en säsong i Troja­–Ljungby innan han inför förra säsongen fick en förfrågan från Hudik.

– Det var Pär Langer som ringde och undrade om jag var intresserad. Jag hade hört så mycket bra om klubben och deras målsättning och dessutom tyckte jag att staden kändes lagom stor att bo i. Jag höll väl dörren öppen om det skulle bli något från allsvenskan, men egentligen bestämde jag mig rätt snabbt, berättar Adam.

Och nu inför sin andra säsong i HHC känner han sig rätt ”hemma” i Glada Hudik med både jobb och sambo.

– Jag utbildade mig till fibertekniker och jobbar nu på 75 procent vid Sörens El där också Henrik Marklund och vår materialförvaltare ”Crille” Jonsson finns. Det passar mig bra. Det går att komma ifrån när vi ska spela borta och jag vill gärna ha något vid sidan av hockeyn.

Nu står HHC inför en ny säsong i ATG HockeyEttan. Många av de mest meriterade och erfarna spelarna har lämnat och in kommer ett gäng hungriga ungdomar
.
– Jag tycker det ser bra ut. Vi har tränat hårt och i högt tempo som det var planerat och de flesta har ju ändå varit med och känt på nivån tidigare. Så på den punkten känner jag ingen oro, säger Adam.

– Och våra två målvakter ser verkligen ut att tävla om att få spela. Jag tror att det är bra för både Andreas Bosson och Oliver Tornerefelt att ingen kan känna sig given.

Att det är en säsong med många frågetecken kring Corona-situationen känner förstås spelarna av.

– Ja, det har ju varit riktigt trist med träningsmatcherna i tomma ishallar, konstaterar Adam Byström Johansson.

Hur det blir framöver återstår att se. Men just nu ligger fokus på seriepremiären borta mot Hanviken i Tyresöhallen på söndag med en av lagets många resor ner till Stockholms-området.

Skribent: Lars Gösta Larsson