”Jag tror vi kommer att gå längre i år”

Väntan på en hockeysäsong är alltid lång. I år längre än någonsin.

Men på onsdag börjar det roliga för KIF.

– Jag tror vi kommer gå längre i år, säger lagkaptenen Calle Källström.

 

Sommaren får gärna stökas undan kvickt. Nja, det kanske inte stämmer i alla avseenden men när det kommer till ishockey är det ju så.

Vi hockeyfans går runt i solskenet och längtar och väntar till kalla ishallar. I år har vi fått göra det under en rekordlång försäsong efter att coronasmittan satt sina klor i ishockeyn.

Seriestarten sköts upp och sedan senarelades derbyt mot AIF som skulle ha startat säsongen. I morgonkväll är dock väntan över.

Ishockeyn är tillbaka.

Man riktigt hör på Calle Källströms röst hur mycket han längtar till att klockan ska slå 19.00 på onsdag.

– Det ska bli otroligt kul och skönt att få spela om poäng igen. Jag ser verkligen fram emot det, säger han.

 

Kirunakaptenen Källström gör sin tredje säsong norr om Polcirkeln. Han har i tidigare artiklar understrukit hur mycket han tycker om sin nya hemstad, sin nya förening och allt som har med Kiruna att göra.

David Krekula, Johan Kruukka, Andreas Mäki Kero, Jesper Eriksson och Herman Åstrand…

Nu när många ”gamla” trotjänare har lämnat KIF får han ta ytterligare ansvar i omklädningsrummet. Han får nu se till att utstråla ännu mer KIF-identitet och smitta av den på de nya.

– Det är bara kul. Jag tycker att alla nyförvärven har kommit in i på ett bra sätt och gruppen mår bra, säger han själv.

 

Sportchefen Henrik Törmä har dragit flera offensivt mycket spännande kaniner ur silly season-hatten. Leonard Forselius, Kristian Ferletak, Felix Fjällkeborn och Rihards Marenis kommer utifrån för att spetsa KIF den här säsongen.

Det märks på träningarna, enligt Calle Källström.

– Jag tycker att vi har en bra blandning i laget. Som ”Henke” tidigare har sagt i intervjuer så har vi fått in spelare med spets som kan hålla i pucken och som kan leverera poäng och göra de extra sakerna som kanske saknades i fjol.

På tal om offensiv, hur har Rihards Marenis sett ut på träningarna?

– Han ser vass ut. Det syns att han har rutin från spel högre upp när det gäller puckkontrollen. Det ska bli väldigt kul att se honom i matchsituationer. Det är svårt att dra några växlar på träningarna.

Är laget bättre i år?

– Jag tror vi kommer att gå längre. Det känns som att vi har förutsättningarna att gå långt.

 

Mycket är nytt i årets KIF. Som bekant inte bara bland spelarna. Robert Lahti och Henrik Törmä har bytts ut mot Sergei Joukov och Tom Grundén på tränarbänken.

En av skillnaderna jämfört med för ett år sedan är att laget har spelat fler internmatcher på träningarna under Joukovs första tid som ansvarig.

Det låter roligare än att nöta övningar…

– Haha, ja det är alltid roligt att spela match. Det har gjort att vi har fått in mer matchkänsla och matchsituationer på träningarna.

Om jag ber dig peka ut någon som utmärkt sig på internmatcherna, vad säger du då?

– Jag tycker att hela laget har spelat bra. Simon Thyni är så ruskigt stabil hela tiden. Han är alltid bra och man vet alltid var man har honom. Annars får jag lov att säga att Pavel Krajcovic har varit grym i kassen. Jag tycker att alla nyförvärven har varit bra men han har utmärkt sig.

 

Apropå nyförvärv får kanske Calle Källström också ses som ett. Ja, ett halvt snarare. Den storvuxne forwarden drogs med en envis knäskada under merparten av säsongen. Han beskriver sin egen säsong så här:

– Jag tycker inte att jag kom upp i den nivån som jag önskar. Skadan störde mig mycket under säsongen och jag var borta mycket innan jul. Jag var skadad under nästan hela Allettan och opererades mitt i allt. Det var en tuff säsong men också lärorik.

Är du hundra nu?

– Skadan är helt borta. Jag har rehabat bra och försökt bygga mycket styrka runt knät, säger Calle Källström.

Fjolårets skada bidrar säkert till det enorma spelsuget som lagkaptenen känner inför säsongen.

Ett sug som han delar med alla KIF-fans. På onsdagkväll börjar säsongen när Vännäs kommer till Lombia.

Äntligen. Släpp ishockeyn loss igen!

 

Mattias Heikki