Blir en gammal hockeyräv nervös?

Sergei Joukov är en gammal hockeyräv från den Sovjetiska skolan.

Han är 62 år och har sett det mesta i ishockeyvärlden.

Blir han verkligen fortfarande nervös på premiärdagen?

– Ja, naturligtvis. Jag är nervös inför varje match. Jag känner fortfarande ett pirr i magen, säger KIF-tränaren.

 

Dagen som vi har ringat in i vår kalender är här. 19.00 släpps pucken i Lombia ishall. Kiruna IF tar emot Vännäs. Årets säsong är då äntligen sjösatt.

Skeppet Kiruna Ishockeyförening leds numera av en rutinerad rysk kapten. Hans tankar inför jungfrufärden går så här:

– Jag har väntat och längtat efter det här. Det ska bli så roligt att spela om poäng igen. Jag tänker bara på att vinna matchen i morgon. Längre än så tänker jag inte.

 

Joukov levererar glada nyheter för alla KIF-fans. Truppen är hel och frisk och om man frågar honom är hans mannar redo för säsongen.

n style="font-family: Calibri, sans-serif;">– Ja, så är det. Vi har haft en del skavanker och sjukdomar men alla är tillbaka nu. Vi är redo att köra igång. Det känns som att vi har jobbat bra och nu hoppas jag att det ska fungera på matchen. Jag tycker att vi har hittat formationer, grundspel, PP och BP under våra träningsmatcher. Jag hoppas att vi kan gå ut och spela den ishockey som vi har bestämt oss för att göra den här säsongen.

Vad för typ av ishockey är det?

– Vi ska spela en aggressiv, offensiv hockey. Det handlar om att komma in i anfallszonen så snabbt som möjligt. Där är vi starka och jag hoppas att vi kan göra fler mål den här säsongen och att vi underhåller våra supportrar.

 

KIF har fått behålla publikfavoriterna och dessutom spetsat truppen med många intressanta spelare. Många är nog nyfikna på hur de olika femmorna kommer att se ut.

Så här resonerar Joukov.

– Jag tänker på samma sätt som de flesta tränarna. En kedja ska innehålla en spelskicklig playmaker, en powerforward och en vass avslutare. Det gäller att ha bra konstellationer på backsidan som kan leverera puckar till forwards. Det gäller att placera ihop spelarna så att de trivs tillsammans och hjälper varandra.

Många är extra nyfikna på Rihards Marenis med tanke på att nyförvärvet från KHL ännu inte har spelat någon träningsmatch.

– Han har varit väldigt duktig på träningarna. Han har ett bra skott och är stark i närkamperna. Jag hoppas att han kommer att leverera och att han framför allt hjälper medspelarna att bli bättre. Det är svårt att säga hur han är när man inte har sett honom i matchsituationer men han är en ödmjuk person som kommer att dra ett tungt lass hos oss. Han är äldst i laget så jag hoppas att han kommer att visa vägen både på isen och utanför den.

Ikväll får alla KIF-anhängarna en första glimt av Marenis och Sergei Joukov och Tom Grundéns lagbygge.

Säsongen börjar nu. Är ni pirriga i magen? I sådana fall är ni inte ensamma. Det är även Sergei Joukov.

Trots hockeyrävens rutin i massor.

 

Mattias Heikki