Blytung premiär för Kiruna IF

Premiären av Hockeyettan blev en mardröm för KIF.

Gästerna Vännäs kraschade partyt och vann med 4-1.

– Spelar man viljelöst och svagt med pucken så blir det så här, sa Simon Thyni till KIF-TV efter matchen.

 

Men KIF inledde matchen bäst.

Nyförvärvet Rihards Marenis var nära att bli målskytt i sitt allra första byte efter en riktigt fin dragning nära målet men Vännäs målvakt Marcus Johansson hann rädda med benskyddet.

Och efter nio minuter fick Felix Fjällkeborn ett kanonläge att ge hemmalaget ledningen på en målvaktsretur, nätet var öppet men pucken ville inte in.

Ett hemmamål låg i luften – och kom till slut.

Simon Thyni satte full fart framåt från egen zon och avslutade kyligt till 1-0 efter 10,09.

Efter målet tog Vännäs över matchen och vände på steken innan pausvilan. Kvitteringen kom efter 11,00 via Filip Bergdorf som fick stå vid målet och raka in en retur.

Och värre blev det för KIF.

Med bara tio sekunder kvar av perioden sköt Robin Johansson ett skott som styrdes via en KIF-klubba och in till 1-2.

– Vi slarvar i egen zon. Vi har inte den puckkontrollen som vi har pratat om och vi släpper in två slumpmål, kan man säga. Vi vill mycket eftersom det är den första seriematchen för säsongen och blir stundtals lite stressade. Vi måste komma ut mer aggressivt i den andra perioden och hitta tillbaka till vårt grundspel. Den första halvan av perioden var bra från vår sida, summerade KIF-tränaren Sergei Joukov till KIF-TV i pausen.

Läget blev ännu tyngre i den andra perioden för KIF:s del. Gästerna ökade på till 1-3 – i boxplay.

Johan Fahlgren snappade upp pucken och kom i en två mot-etta. Fahlgren valde att skjuta när nästan alla trodde att han skulle passa och pucken slank in mellan benen på Pavel Krajcovic.

En riktig mardrömssituation för hemmalaget.

Mot slutet av den andra perioden tog Kiruna över matchen mer, delvis tack vare två powerplaylägen. William Otter, Felix Fjällkeborn och Rasmus Similä fick bra lägen men var inte heta nog i avsluten.

Skotten 13-6 i den andra perioden var ganska talande. Kiruna hade det mesta av spelet men fick inte in pucken.

– Vi har fått några enkla mål det ska vi vara ärliga att säga. Vi ska lyfta upp spelet och få ner puckarna djupt för att få ett större lugn och kontroll i den tredje perioden, sa Vännäs tränare Jesper Jäger till KIF-TV inför den tredje perioden.

– Det känns förvirrat att vi ligger under. Vi spelar bra i den andraperioden och skapar chanser. Deras mål kommer i vårt PP slumpmässigt. Men hoppas vi kan vända det här, sa Sergei Joukov inför den tredje perioden.

Men det lyckades inte KIF göra. Man ägde pucken men lyckades inte få in den i mål.

Man fick spela en hel del i PP i den tredje perioden, bland annat i fem mot tre i dryga minuten. Men passningsspelet var för slarvigt och avsluten för få.

Pavel Krajcovic räddade ett friläge när Alexander Karlsson om fri efter tio minuters spel i den tredje. Där och då hade matchen kunnat avgöras definitivt.

Istället blev det game over efter 18,48 när Robin Johansson prickade in 1-4 i tom bur efter att KIF tagit ut målvakten.

Efter matchen var det en väldigt besviken Simon Thyni som blev intervjuad i KIF-TV.

– Spelar man viljelöst och svagt med pucken när det gäller så blir det så här. Vi har en hel del PP där vi inte uträttar någonting. Det finns mycket att fundera på och jobba vidare på.

Hur tar man sig vidare efter det här?

– Vi måste trycka på viljan att vinna matcher och dueller på plan. Vi måste göra det i nästa match, sa Simon Thyni till KIF-TV.

Här är hemsidans intervju med Sergei Joukov efter matchen.

Hur summerar du matchen?

– Vi spelar ganska bra men känns som att vi inte räcker till för att sätta pucken i nät. Vi har många lägen, bland annat i PP, där pucken studsar fel och vi missar. Efter 1-0 trodde vi kanske att det skulle gå lätt. Sedan får vi några slumpmål bakåt istället då tappar man energi. Vi har många PP-lägen men spelar runt pucken istället för att sätta den i nätet. VI försöker och kämpar och sliter men till slut förlorar vi på egna misstag.

Handlade det om premiärnerver?

– Nej det tror jag inte. Jag vet inte om det handlade om lite underskattning. Kändes som att vi ville mycket men att inte alla jobbar hårt och då vinner man inga matcher nu för tiden. Vi kommer att diskutera det här i morgon. Det finns saker som vi måste rätta till. Det kändes inte som att alla var där i dag.

Vad sa du till gruppen efter matchen?

– Jag tog ett lite snack och alla är överens om att man måste jobba hårdare för att vinna matcher. Det handlar om hela gruppen.

Vi skjuter 39 skott, sköt vi för dåligt eller var det Vännäsmålvakten som gjorde en stormatch?

– Han var bra men samtidigt var vi inte riktigt där framför mål. Man måste skymma målvakten och gå på returer, göra sitt jobb bättre och jobba hårdare men det slarvade vi med.

Det positiva är att det återstår många matcher i serien

–  Ja, det stämmer men de här felen måste rättas till snabbt innan det är försent.

Mattias Heikki