Blir inga lättnader i publikfrågan

Det kommer inte bli tillåtet med 500 personer på evenemang med sittande publik från och med den 15 oktober. Begränsningen på 50 personer kommer alltså att ligga fast. Ett beslut som innebär fortsatt försvårad situation för ishockeyklubbarna runt om i landet.

Under torsdagen meddelade regeringen att för nuvarande inte öka gränsen på hur många som får sitta som publik. Det var i slutet av september som regeringen kom med förslaget att tillåta upp till 500 personer på evenemang, men de var beredda att fatta nytt beslut i frågan beroende på läget.

–  Trenden går åt fel håll. För varje vecka ser vi fler nya fall, säger socialministern Lena Hallengren under presskonferensen.

Regeringen vill inte riskera en ytterligare hårt pressad sjukvård. När ett nytt beslut i frågan kommer att tas är i dagsläget oklart. Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing har förståelse för den rådande situationen, men vet om den svåra tid klubbarna nu fortsatt går igenom.

– Publik- och kringintäkter är viktiga inkomstkällor för klubbarna i Hockeyettan, som idag faktiskt blivit en överlevnadsfråga. Av den anledningen hoppas vi på en rättvis fördelning av den miljard regeringen avsatt som kompensationsstöd för uteblivna publikintäkter. Fullt klart är att vi redan nu ser att behovet av ett nytt statligt stöd ytterligare har ökat, säger Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing i ett uttalande.

Enligt Glysing innebär dessa fortsatta restriktioner ett bortfall på upp mot 100 miljoner kronor i publikintäkter och ytterligare cirka 40 miljoner kronor i intäkter från arenaförsäljning för ligans klubbar.

Även Svenska ishockeyförbundets ordförande, Anders Larsson beskriver det försvårande läget klubbarna i Sverige ställs inför.

– Dagens besked från regeringen är givetvis en stor besvikelse och skapar stor osäkerhet för våra föreningar. Vi alla hade hoppats på ett positivt steg i att ta in mer publik i våra arenor och ishallar redan den 15 oktober. Att nu ligga kvar på 50 personer innebär betydande ekonomiska utmaningar för våra föreningar, berättar ordförande Anders Larsson.

Redaktör Maria Bergström