HOCKEY JUMP på besök

En nyhet för säsongen är att 3 gånger under hösten kommer det vara Mariestad BoIS Skills Camp för ungdomar. Först på besök var HOCKEY JUMP. Jag har pratat med Fredrik Ahlgren, initiativtagare till dessa camper om vad det innebär och även med HOCKEY JUMP´s Anton Mella som har hållit i helgens camp. Anton Mella har en hel del egna erfarenheter kring prestationsångest och vad det kan innebära för din hockeykarriär så samtalet blev mycket intressant.

Fredrik Ahlgren:
”Från början ville jag att vi skulle börja med lite extracamper i Mariestad, de flesta camper är långt bort. Barnen ska få träna med någon annan än sin tränare. Vi har jättebra tränare i alla lag men här får de en annan röst att lyssna på och lite andra idéer. Även våra ledare får nya idéer. Att det kommer barn utifrån och inte bara från Mariestad är kul. I helgens camp är det spelare från Mariestad, Skövde, Skara, Lidköping och Borås födda 2006-2008. De övriga två camperna i höst kommer det vara för spelare födda 2006-2009 och då kommer barn från Skärblacka i Norrköping, Trollhättan, Tibro plus de jag nämnde tidigare. HOCKEY JUMP som är här nu fick jag tips om och ringde upp Anton. Han ville gärna komma hit. Först pratade vi om sportlovet men sen ville han köra något tidigare så då blev det nu. Denna camp är fulltecknad och även de övriga två och det är lång kö ifall någon lämnar återbud. Nästa camp kommer det en tränare från Danmark, Radim Piroutek, som ska vara en skridskoguru och tredje campen kommer Lucas Frey från Top Speed Hockey i Jönköping, en kanadensare som bla har tränar HV´s damer. Sen kan jag nämna att på sportlovet kommer Anton Mella att komma tillbaks och då kommer även yngre spelare kunna delta.”

Över till intervju med HOCKEY JUMP`s Anton Mella:

Du får börja med att berätta vem du är.

Anton Mella heter jag, mer känd under namnet HOCKEY JUMP. Född och uppvuxen i Skellefteå. Instagram är min stora kanal och nu i sommar har jag börjat med hockeycamper, skillsträningar, privatträningar. Jag tränar allt från NHL-spelare ner till 7-åringar. Det har varit från Norrland ner till Skåne.

HOCKEY JUMP, hur startade det och vad är det?

Skador har förstört mycket för mig, jag var en ganska stor talang när jag var yngre, gjorde flest poäng i Sverige i J18 Elit. Jag hade dukat för mig och hade kanske kunnat leva på hockeyn men jag skötte inte mina kort rätt när det gällde kost och andra saker så det satte käppar i hjulet för mig. Jag fick diskbråck när jag var 19 och efter det har jag inte gjort en match på högra nivå än division 2. Sen tänkte jag att har jag lagt ner hela mitt liv på hockey så ska jag göra något inom hockeyn. Jag startade, kanske lite på skämt till en början, HOCKEY JUMP på Instagram. Nånstans i bakhuvudet fanns det att får jag en del följare så kan jag kanske bli återförsäljare av hockeygrejer men sedan växte detta med camper och privatträning fram. Jag är den största hockeynörden du kan hitta. Hittar du någon som är nördigare än mig så gör du det bra. Jag kollar hockey jämt, allt från juniorhockey till NHL, kan sitta och kolla ett klipp 100 gånger. ”Hur gjorde den här killen för att få målvakten att åka så eller tvärtom”.

Nu är du här i Mariestad i helgen, hur är upplägget?

Träna skills, sedan behöver inte skills vara klubbteknik utan det kan vara en mottagning på skridskon, ett skott genom två ben, en passning när man lobbar över två stycken. Det kan vara lika mycket skills som att åka och dribbla upp någon. Det kommer att vara allt från hur man tänker i 2 mot 1, hur man dribblar bort någon tex. Många teman då det är 4 ispass. Det kommer att bli många nya intryck för kidsen.

Det är ett par teoripass också som jag har förstått det.

Ja där kommer det att komma ganska spontant från min sida. Jag hade ju en kort karriär men jag har växt upp med väldigt många spelare som idag är borta i Nordamerika, Lucas Wallmark, Axel Holmström, Sebastian Aho så jag vet vad man ska göra för att lyckas. Jag vet vad jag själv gjorde som gör att jag inte är en NHL-spelare. Den erfarenheten försöker jag ta med mig. Det är såna grejer man kan lyfta med barnen.

Jag har läst lite om dig och vad jag förstår så hade du en del prestationsångest så det är kanske glädjen i hockey du försöker plocka fram hos ungdomarna.

Om jag tänker tillbaka på hur det var för mig så var prestationsångest en stor bov i allt. Det gjorde att jag hade problem med kosten, jag satte för höga krav och någonstans i allt det här så glömde jag bort varför jag spelade. Alla börjar för att det är kul. Jag kan se spelare som inte syns på en juniormatch men när de spelar landhockey så är de bäst på plan. Det är för att där sänker de axlarna och slappnar av.

Jag såg halva första träningspasset och jag tänkte på att du åker omkring och jublar när du gör mål tex. Är det för att sprida lite avslappning och glädje?

Ja det hoppas jag att jag gör. Jag har hållit på med det här i 7 månader nu och jag har aldrig gapat till. Ingen blir bättre av att man åker omkring och skriker, det bästa man kan göra är att hitta glädjen i allt. Alla spelare är olika, en del tar jätteilla vid sig om man höjer rösten, vissa gör det inte. Jag försöker hitta något som passar för alla men ibland kan säkert någon vara jättearg på mig med.

Finns det planer på att du ska komma hit igen?

Ja i februari ska jag komma hit. Då är det inte HOCKEY JUMP utan då är jag inhyrd. Vara här och ha kul och lära ut så mycket jag kan.

Om vi avslutar med att du ge de här yngre spelarna ett råd eller visdomsord, vad skulle det bli?

Lek hockey, försök att slappna av! Jag har två bröder som spelar i Skellefteås J20  och de har också haft prestationsångest men idag är de ganska fria från det. Jag har sagt till dem att de ska hitta en hobby bredvid hockeyn så att de kan koppla bort den lite. Det kan vara ett dataspel, det kan vara att du är ute och fiskar. Det kan vara vad som helst bara du inte tänker hockey 24/7. Det är en fälla som många går i. Det är de råd jag vill ge.

av Susanna Johansson

Följ Mariestad Bois Skills Camp och HOCKEY JUMP på Instagram:
mariestadbois_skillscamp
hockeyjump