”Segern betyder jättemycket för oss”

En seger och en förlust.

Hemsidan tog ett snack med Sergei Joukov om roadtrippen till Umeå och Övik.

– Segern betydde jättemycket för glädjen och självförtroendet i laget, säger KIF-tränaren

KIF-bussen rullade in på Lombiaparkeringen under natten mot måndagen.

Med sig hade Sergei Joukov tre poäng och mer kännedom om sitt nya lag som han håller på att forma och bygga.

– Vi tar lärdom av den här resan. Det var en bra resa med matcher mot bra motstånd. Jag tycker att vi lyfte oss i Övik-matchen. Nu handlar det om att rätta till småsaker inför framtiden. Det här är en process som vi är upp i. Vi bygger vidare.

Ny tränare och många nya spelare…sånt här tar tid eller hur?

– Ja det gör det faktiskt. Det är naturligt att man blir fundersam och försöker hitta lösningar. Jag hoppas att vi till slut får bitarna på plats.

Så här summerar Joukov Teg-matchen.

– Vi började bra och spelade bra PP och gör några roliga mål. Vi skapar många chanser i den första perioden men i den andra fallerar vi på våra egna, enkla misstag. Det kändes inte som att vi spelade tillsammans som ett lag, vi blev för stillastående i egen zon och i försvarsspelet.

KIF släppte in fyra raka baklängesmål i den andra perioden och det grusade alla drömmar om en seger i Umeå den kvällen. Förlustsiffrorna stannade vid 4-7.

– Som jag sa, vi blev passiva i försvaret samtidigt som de var aggressiva mot vårt mål och vi var inte riktigt där. Vi tappade markeringar och hade inte tillräckligt bra kontroll i egna zonen.

KIF gjorde en bättre insats mot Övik där vann man med 3-2 efter att ha vänt på matchen i den sista rundan.

Efter den var KIF-tränaren mer tillfreds med vad laget gjorde på isen.

– Vi hade ett bättre och tätare försvarsspel. Det kändes om att vi spelade med mer hjärta i laget och att alla ville vinna. Det är roligt att se att vi kan spela på det sättet med ett mer fysiskt spel, där vi är mer inställda på att gå raka vägen på mål. Även när vi låg under kändes det bra och vi vände till slut. Det ger oss mycket självförtroende inför framtiden.

Hur fick du fart på laget, skällde du ut dem efter Tegmachen?

– Haha, nej inte på det sättet. Det var mer förr i tiden som man fick skäll när man förlorade. Vi pratade om de här sakerna. Att alla skulle dra åt samma håll. Mot Teg kändes det inte så, det kändes som att halva laget blev besviken och slutade kämpa efter att vi släppte in några puckar. I Övik spelade alla mer för laget som vi hade pratat om.

Till helgen väntar samma motstånd igen fast den här gången i fina Kiruna och Lombia Arena.

Sergei Joukov har en träningsvecka på sig att jobba vidare med gruppen och förbereda dem inför helgens matcher (Teg på lördag och Övik på söndag).

– Vårt försvarsspel grundar sig i att vi sätter press högt upp. Vi ska inte vara i försvarszonen så långt tid utan vända på spelet snabbt. Vi kommer även trycka på det att vi måste vinna fler närkamper runt kassarna. Vi kommer att träna på det fysiska spelet i veckan.

Inga skador rapporteras i Kirunalägret efter de två matcherna i helgen. Simon Thyni fick en klubba mot munnen och fick utgå i matchen mot Övik.

Klubban träffade tänderna men enligt Joukov fick Thyni behålla alla.

– Jag vet inte hur allvarligt det var men han kom tillbaka och spelade och kände sig ganska bra i bussen.

Han är en tuffing, den där Simon…

– Haha, jag vet att han är det. Han är tuff och spelar för laget. Han är en drivande spelare för oss.

Pavel Krajcovic och Ludvig Christoffersson spelade varsin match i KIF-målet i helgen. Den mindre rutinerade och yngre Christoffersson visade att han inte är hitplockad som något andraval om det nu var någon som trodde det.

Så här säger Joukov om hans insats.

– Han var bra och kändes trygg och då blir spelet tryggare också. Försvaret var bättre mot Övik också ska vi komma ihåg.

Det känns som att det kan bli en tuff konkurrens om målvaktsplatsen i år.

– Ja, det kan man säga. Vi har två bra målvakter. Det gäller för oss tränare att välja rätt, säger Sergei Joukov innan måndagens hockeyuppgifter väntar för honom, Tom Grundén och resten av KIF-gänget.

 

Mattias Heikki