Appelgrens intryck av säsongen så här långt

Efter några dagars uppehåll är det nu dags för match igen i Mariehus arena då Bois tar emot Kumla. Hemsidan har inte pratat med Boistränaren Andreas Appelgren på ett tag så vad passar bättre än att låta honom summera säsongen så här långt?

Vi har ju inte pratats vid sedan inför hemmapremiären: Vad tycker du om säsongen så här långt?

Killarna har gjort det helt ok när det gäller poängmässigt och mot Grums var det strålande. I övrigt gör vi någon bra, någon ok och någon mindre bra, men det starka är att vi vunnit samtliga. Annars är det som jag sa till dig när vi pratade sist, att det är jäkligt bra när det är bra, men sedan kommer det svackor. Det är det vi jobbar med, att få upp lägstnivån. Högstanivån är bra men vi vill komma dit oftare.

Senaste matchen mot Malung inledde ni bra, men sedan kom en svacka som gav två baklängesmål. Så tog ni timeout och spelade jättebra innan en ny svacka i andra för att sedan bli bra igen i tredje. Vad beror det på att det är så väldigt mycket upp och ner?

Det är svårt att veta. Vi förberedde oss bra och hade en bra matchgenomgång tycker vi. Det är också en tuff match att åka upp och vinna. Vi gör 2-3 bra byten, men sedan blir det slarvigt i spelet utan puck, med puck är det ändå ok. Men sedan är vi så pass skickliga att vi kan vända och vinna komfortabelt ändå, men vi gör ingen bra prestation, och med tanke på det är starkt att ta med samtliga poäng, det lyckades vi inte med förra säsongen. Vad ojämnheten beror på är svårt att säga, det är inte så långt tycker jag, 3-4 timmar med buss, men killarna kanske inte är vana med. Det var också fjärde matchen på åtta dagar, vi kanske var lite slitna? Man sover lite länge på bussen kanske? Det är sådant vi får prata och utvärdera och lära oss av. Men det är bra att göra sju mål och vi vinner matchen. Så ömsom vin och ömsom vatten, vi jobbar på det.

Powerplayprocenten såg dålig ut inför Malungmatchen, men tack vare bra utdelning där så är det nu uppe på 33. Vad kan du säga om ert powerplay?

Det är så lite matcher än så länge, så procenten åker upp och ner, men det går åt rätt håll. Vi har spelat helt ok, men inte fått utdelning tidigare också. Å andra sidan hade vårat boxplay 90% innan, men åkte ner lite nu senast. Vi få vänta innan vi sätter betyg.

Ni har släppt in minst mål i serien och har gjort tredje mest mål offensivt. Vad är du mest nöjd med  så här långt, er offensiv eller er defensiv?

Jag är ganska nöjd som helhet, vi har vunnit alla matcherna så killarna har kämpat på bra. Men det finns saker att jobba med, och det är inget som kommer bara genom att knäppa med fingrarna, så vi har att jobba med. Men det jag är mest nöjd med är att vi hittat vägar att vinna matcherna, det är det som är viktigt.

Ni brukar alltid sätta upp mål inför säsongen som ni ska jobba mot. När jag pratade med dig senast så sa du att ni på grund av osäkerheten med många borta på grund av Corona tänkte vänta lite med detta. Har ni hunnit sätta upp några mål nu?

Nej, vi skulle ha gjort det denna vecka, men vi har inte hunnit med det. Så vi får spela ett par matcher till innan vi gör det. Men jag skulle tippa att det blir att komma topp 5, det finns inte så mycket annat att ha som mål. Men man vill ändå ha ett avstämningsmöte där killarna får vara med och tycka till också. Vi tyckte vi låg bra till men nu har vi hamnat efter och har försökt jobba ifatt och prioriterat, så vi är inte där i processen ännu.

Har ni börjat titta på andra typer av mål då, jag vet att ni hade mål vad gäller boxplay och powerplay, antal röda avslut, tekningar och så vidare?

Det är sådant vi ska sätta upp mål för på mötet, men vi mäter redan nu och för min del vet jag var man vill ligga och jag vet var vi ligger, så vi ledare vet att vi har koll. Men sedan ska vi få med spelarna på det också, men vi har som sagt inte haft det mötet ämnu. Vi måste vara rädda om tiden och prioriterad det som är viktigast. Men det är läge att ta det om ett par matcher. Det jag kan säga är att powerplay och boxplay ligger vi bra till (drygt 120% sammanlagt) och även dom viktiga tekningarna är vi bra med. Vad gäller röda lägen hade vi en match med bara 3-4 röda lägen mot oss på hela matchen, så vi ligger helt ok med där, fast mot Malung senast hade vi 10 räda emot oss bara den första perioden… En statistik som vi egentligen inte haft som mål förut men som vi märkt betyder väldigt mycket är passningsspelet. Där behöver vi bli bättre. Dom matcher vi varit bra i har passningsspelet varit bra, när vi gjort det sämre så är det passningsspelet det beror på. Men vi är helt ok i grejorna, annars hade vi inte haft vinster i matcherna. Killarna kämpar på bra och vill lära sig varje dag.

Imorgon väntar Kumla, ett kanske inte allför tippat lag, men sedan väntar Borlänge, Dalen och Skövde i de kommande tre matcherna sedan. Förbereder ni er för detta på något speciellt sätt?

Inte på något speciellt sätt Kumla är också ett bra lag med många bra spelare, är man inte ödmjuk så hamnar man i underläge, se bara mot Malung. Så vi laddar på samma sätt till alla matcher, och det är ju ändå rätt långt mellan matcherna, så vi kör på med rätt tuff träning, fast det ska bli roligt att se hur vi står oss.

Vad vet du om våra kommande motståndare då?

Jag har bra koll, på dom och vet att de har en bra förstalina. Alla lag i serien har minst en bra line, se på Linden, Lindlöven och Grums, se på Malung senast där de har en kille som gör tre mål. Alla har det, och dom måste man ha respekt för. I Kumla har Viktor Wänghult 9 assist, såna måste man ha koll på, man måste ha en plan för hur man ska plocka ner dom. Sedan är det inte alltid vi sätter planen i verket direkt från start, det får man se om den behövs, men vi har lite olika sätt att kunna brotta ner dom på. Man måste ha koll på motståndarna och inte tro att man bara kan tänka på sitt eget, dom är så pass skickliga så man måste veta hur man ska stoppa dom.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström