Expertpanelen om ATG Hockeyettan våren 2021

Nystart för Hockeyettan till helgen, fyra serier har blivit sex 2021.

Vi ställde fem heta frågor till sex hockeyjournalister inför premiären.

Här är deras svar.

  • ”Åker ut om de inte värvar halva juniorligan från Kanada”
  • ”Kan spela i HA bara han slutar leta ursäkter”
  • ”Vilken otrolig förstakedja!”
  • “De går upp i vår”

TOMAS ROS, reporter/expert, Sportbladet


1) Vi börjar med en bred fråga. Vilka lag och spelare har imponerat mest på dig i hela seriespelet i höst? Motivera!
Klart att man måste nämna lagen som vann toppade respektive serie; Huddinge, Troja, Boden och Dalen. Man fastnar vid Bodens oerhörda målskillnad 108-37 samt faktumet att de vann 16 av 20 matcher. Sedan är Tyresö-Hanviken värt ett omnämnande efter att man för första gången tagit sig till Allettan efter en rafflande sista vecka av grundserien. Kul med fler Stockholms-lag med chans på hockeyallsvenskan.

Ska vi nämna spelare så är det lätt att nämna Joakim Axman i Strömsbro som snittade 2,20 poäng per match och var sylvass i anfallszonen. Visbys duktige målvakt Anton Malmborg har gjort avtryck med en vinstprocent på 80. Även kul med Dalens värvning av ikonen Martin Thörnberg som på tre matcher dunkat in 4+4.

2) Vilka lag i Allettan södra kommer vara med i racet hela vägen – och ser du nåt lag som kan skrälla i vår?
Topp 6-tips i södra serien:
1. Huddinge. 2. Mariestad. 3. Dalen. 4. Nybro. 5. Troja. 6. Karlskrona

Huddinges lagbygge är gediget och de har väldigt många rutinerade spelare som vet vad som krävs i en lång serie i för stundande kval. Men det kan ses som en skräll att jag placerar dem som nummer ett i Allettan Södra.

3) Vilka lag i Allettan norra kommer vara med i racet hela vägen – och ser du nåt lag som kan skrälla i vår?
Topp 6-tips i norra serien:
1. Boden. 2. Hudiksvall. 3. Östersund. 4. Borlänge. 5. Piteå. 6. Forshaga

Forshaga är kanske en skräll.

I övrigt känns lagen från den norra hockeyettan lite för starka.

4) Är det nåt lag i de fyra fortsättningsserierna under Allettorna som du tror kan överraska och vill varna lite för?
Strömsbros avslutning av höstserien kändes sådär. Nu får de ett väldigt behagligt reseschema och kan smyga i vassen. Det kan ibland vara ett vinnande koncept.

5) Nya serieupplägget garanterar ju nu att ett lag från Hockeyettan går upp i Hockeyallsvenskan i vår. Vi vill såklart veta vilket! Och dessutom: vilket lag från HA får vi hälsa välkommen till Hockeyettan i höst?
Jag tror Boden avancerar i seriesystemet. Väsby borde åka ur HA om de inte värvar på sig halva juniorligan i västra Kanada.

 

ANDERS FREDRIKSSON, programledare för studio ATG Hockeyettan

 

1) Vi börjar med en bred fråga. Vilka lag och spelare har imponerat mest på dig i hela seriespelet i höst? Motivera! 
Troja/Ljungby och Boden är de två lag som imponerat mest på mig under hösten. Troja/Ljungby med sin jämnhet med fyra riktigt bra “femmor” gör det svårt för motståndarna att rå på laget. Sen måste jag hylla stentuffe backen Daniel “Trucken” Karlsson Thörnros som spelat hela sin karriär i Troja/Ljungby och gjort 791 tävlingsmatcher. Det måste vara unikt inom svensk hockey. Hårdsatsande Boden har gått fram som en ångvält i den norra gruppen och har även förstärkt laget inför Allettan med både Joey Dudek och comebackande Viktor Lindgren. Sen ryktas det om ännu fler förstärkningar för laget från Norrbotten. När det gäller spelare så vill jag lyfta faktiskt lyfta fram en hel kedja, Kumlas otroliga förstakedja med Oliver Östergren, Victor Wänghult och Daniel Lindberg. Trion svarade för otroliga 114 poäng (!) men trots detta så räckte det inte för en plats i Allettan för Kumla. Men den trion är onekligen sevärda.

2) Vilka lag i Allettan södra kommer vara med i racet hela vägen – och ser du nåt lag som kan skrälla i vår?
Jag tror att både Troja/Ljungby och Huddinge kommer att finnas med i toppen när Allettan är färdigspelad. Skrällaget kan mycket väl vara Mörrum GoIS som varit det stora överraskningslaget under hösten. I lilla men gemytliga Jössarinken kommer nog många lag att få det tufft i Allettan. Vi får se hur Huddinge klarar av det redan nu på söndag. Huddinge kan nog få en obehaglig överraskning redan i första rundan.

3) Vilka lag i Allettan norra kommer vara med i racet hela vägen – och ser du nåt lag som kan skrälla i vår?
Självklart så är Boden favoriter men jag vill även lyfta fram Hudiksvall. Med nya tränarduon Magnus Nilsson och Johannes Westring så fick laget till en fin avslutning av grundserien med tre raka vinster. Dessutom har SHL-meriterade Adam Falk nyligen anslutit, vilket gör lagen ännu vassare. Skrällen kan mycket väl vara Enköping SK. Laget gjorde en fin säsong och vann båda matcherna mot tabellettan Huddinge. Enköping har lyckats väl i sitt lagbygge och hittat en fin stabilitet och laget kommer nog att överraska många lag i Allettan.

4) Är det nåt lag i de fyra fortsättningsserierna under Allettorna som du tror kan överraska och vill varna lite för?
Halmstad blev sexa i den tuffa södra gruppen och kommer säkerligen att nå playoff-spelet. Med rutinerade Alexander Johansson (SM-guld i Växjö 2015) i spetsen så kan laget bli en obehaglig överraskning senare under säsongen. Glöm inte att Halmstad faktiskt spelade Hockeyettanfinalen mot Väsby under våren 2020.

5) Nya serieupplägget garanterar ju nu att ett lag från Hockeyettan går upp i Hockeyallsvenskan i vår. Vi vill såklart veta vilket! Och dessutom: vilket lag från HA får vi hälsa välkommen till Hockeyettan i höst? 
Jag tippar att blir Troja/Ljungby som tar steget upp och att det blir Kristianstad som får lämna Hockeyallsvenskan under våren.


FREDRIK MÄHLBERG, fd tränare, expert i Studio ATG Hockeyettan


1) Vi börjar med en bred fråga. Vilka lag och spelare har imponerat mest på dig i hela seriespelet i höst? Motivera!
Tycker egentligen alla fyra seriesegrare imponerat på olika vis. Samtliga har bara förlorat tre matcher under full tid. Och hamnat på runt 50 p, Huddinge på 56 p sticker ut lite extra. Dock i en enligt mig aningen svagare serie, men prestationen imponerar ändå. Dalen blev flyttade från den tuffa södra serien till den något svagare västra men ändå starkt att toppa tabellen efter 22 omgångar bland lag som Mariestad, Borlänge och Skövde. Troja klarade trycket och förväntningarna och vann den jämnaste och därav kanske den svåraste serien. Likaså Boden, som har en hög målsättning, gjorde det som krävdes och vann norra serien.

Spelare? Ja, det finns några man kan plocka fram. Jag tycker generellt det är kul att se unga hungriga spelare ta för sig men jag vill nog ändå plocka fram två gamla rävar den här gången. Felix Liljegren (född 92) har har alltid producerat men den här hösten har han verkligen fått det att stämma och 23 mål på 22 matcher imponerar och är såklart en starkt bidragande orsak till att Hanviken skrällde sig till Allettan. En annan jag vill lyfta fram är Björn Jonasson (född 88) men är lika hungrig som en 98:a. Seriös och tränar hårt, hatar att förlora är sådär lagom grinig för att år efter år leverera.

2) Vilka lag i Allettan södra kommer vara med i racet hela vägen – och ser du nåt lag som kan skrälla i vår?
Jag tror Troja, Vimmerby och Huddinge kan vara med länge men ser nog Troja som den största utmanaren att gå upp från den serien. Finns inte så många ”skrällag” i den serien men ska bli kul att se vad Mörrum kan få till om de får ihop det.

3) Vilka lag i Allettan norra kommer vara med i racet hela vägen – och ser du nåt lag som kan skrälla i vår?
Boden och Östersund tycker jag sett starkast ut. Sen är nog inte Hudiksvall nöjda med sin höst utan vill visa sig från en bättre sida. Forshaga vaknade sent i grundserien men det räckte till en plats i Allettan. Kanske kan de ställa till det för topplagen..

4) Är det nåt lag i de fyra fortsättningsserierna under Allettorna som du tror kan överraska och vill varna lite för?
Ja, jag tror att både Halmstad och framförallt Tranås känner stor revanschlusta att visa att de är betydligt bättre än innan jul. Om Tranås får ihop det och slipper skador på centrala spelare samt att importerna levererar kan de också bli farliga i vår.

5) Nya serieupplägget garanterar ju nu att ett lag från Hockeyettan går upp i Hockeyallsvenskan i vår. Vi vill såklart veta vilket! Och dessutom: vilket lag från HA får vi hälsa välkommen till Hockeyettan i höst?
Jag tror att Boden kommer ta klivet upp på bekostnad av Väsby.

MATTIAS EK, reporter/krönikör, Hockeynews

 

1) Vi börjar med en bred fråga. Vilka lag och spelare har imponerat mest på dig i hela seriespelet i höst? Motivera!
Huddinge har varit en maskin. Stabilitet i både offensiven (115 mål) och defensiven och otroligt vassa i powerplay (över 41-procentiga!) och i boxplay. Björn Jonason sticker ut, men jämnheten är nog ändå den stora styrkan. Även Troja och Boden blir lite extra spännande att se i Allettan. Troja med sitt starka försvar och Robert Nordbergs målglada Boden. Ex-brynäsaren Alexander Bjurström i Troja är ofta rolig att se och kan göra det oväntade.

2) Vilka lag i Allettan södra kommer vara med i racet hela vägen – och ser du nåt lag som kan skrälla i vår?
Huddinge tror jag stenhårt på. Även Troja/Ljungby får anses vara ett lag som ska klara sig långt även om det rasslade in lite väl mycket mål i de två sista matcherna. Och man undrar lite hur KHK ska reagera som lag på att ha kickat Mats Lusth och lyft in Eric Karlsson lagom till starten av Allettan.
Är det en skräll om Dalen tar sig hela vägen och går upp? Inte om Martin Thörnberg får bestämma. Det blir min outsider här.

3) Vilka lag i Allettan norra kommer vara med i racet hela vägen – och ser du nåt lag som kan skrälla i vår?
Boden och Östersund ska känna ett visst favorittryck på sig och borde ha mycket av det som krävs för att ha framgång. Det är så klart tuffa resor för Boden, men omvänt för gästande lag. Jag är nyfiken på vad Borlänge kan ställa till med här. De kan vinna stort och när de förlorar är det ofta med liten marginal. Målvaktsparet är starkt och det är även boxplay.

4) Är det nåt lag i de fyra fortsättningsserierna under Allettorna som du tror kan överraska och vill varna lite för?
Det var bistert för Strömsbro att inte klara av en plats i Allettan trots att Gävlelaget hade allt i egna händer inför den sista matchen. Kanske väcker det revanschlusta inför fortsättningen?

5) Nya serieupplägget garanterar ju nu att ett lag från Hockeyettan går upp i Hockeyallsvenskan i vår. Vi vill såklart veta vilket! Och dessutom: vilket lag från HA får vi hälsa välkommen till Hockeyettan i höst?
Efter långt och moget övervägande med mig själv tippar jag att Dalen tar plats i Hockeyallsvenskan. Kristianstad har haft en vikande trend och kan få det riktigt jobbigt. Så de tippar jag byter plats.

MIKAEL MJÖRNBERG, frilansare och tung expert på Hockeyettan sedan många år tillbaka.

 

1) Vi börjar med en bred fråga. Vilka lag och spelare har imponerat mest på dig i hela seriespelet i höst? Motivera!
Det beror förstås helt och hållet på ur vilket perspektiv man väljer att se det. Bodens sätt att obevekligt köra över norrserien och Troja/Ljungbys oväntat flärdfulla hockey har överraskat positivt, även om deras sportsliga resultat var ganska väntade. Men jag måste ändå säga att Hanviken som tar sig från positionen som svagt kvallag till en Alletta och Mörrum som tagit sig samman och gått från att vara ett gäng hängskallar till att surfa till Allettan på en mäktig vinnarmentalitet är de riktigt stora utropstecknen.

På spelarsidan kan man inte blunda för Hanvikens Felix Liljegren med sin målexplosion och jag plussar gärna för Jesper Emanuelsson som Troja hittade i division 2 men som varit en riktig entertainer.

2) Vilka lag i Allettan södra kommer vara med i racet hela vägen – och ser du nåt lag som kan skrälla i vår?
Nybro och Troja/Ljungby bör bära det riktigt stora favoritskapet i södra Allettan. De kom etta och tvåa i sylvassa söderserien, har ambitioner att ta sig långt och det finns mer att hämta ur trupperna. Men södra Allettan blir ett getingbo där alla lag är bra och de som tar sig vidare till playoff kommer att kunna gå en bra bit. Jag vet inte om det kan kallas skräll efter uppvisningen i grundserien, men Mörrum blir en lurig outsider.

3) Vilka lag i Allettan norra kommer vara med i racet hela vägen – och ser du nåt lag som kan skrälla i vår?
Allt annat än att Boden tar hem serien och är med och slåss långt in i slutspel och kval skulle vara ett misslyckande. De har den bästa truppen, den kaxigaste framtoningen och de elakaste spelarna. På ett positivt sätt. Bredden på laget gör att de kommer kunna gnugga ner sina motståndare med sitt intensiva sätt att spela hockey och spetsen är sylvass. Östersund ser också spännande ut med sin Fort Knox-defensiv och en offensiv som spetsats betänkligt gentemot tidigare säsonger. Skrällgänget i norra Allettan kan mycket väl bli Forshaga. De har fått ihop en bra kemi i laget och kommer samtidigt bli helt uträknade i Allettan. Det är ett drömläge för dom!

4) Är det nåt lag i de fyra fortsättningsserierna under Allettorna som du tror kan överraska och vill varna lite för?
Grums led ganska hårt av att i stort sett hela truppen däckades av covid-19, men nu är de tillbaka och när allting funkar är de ett riktigt svårt lag att besegra. De kan mycket väl få en fin vår. I östra vårserien tror många att det ska stå mellan offensivt tunga Strömsbro och Vallentuna, men jag flaggar också för Nyköping. Ett ungt lag som lärt sig mycket under hösten och som har seriens främsta målvakt i Daniel Fahlström. Ingen räknar med dem, men de kan bli farliga.

5) Nya serieupplägget garanterar ju nu att ett lag från Hockeyettan går upp i Hockeyallsvenskan i vår. Vi vill såklart veta vilket! Och dessutom: vilket lag från HA får vi hälsa välkommen till Hockeyettan i höst?
Det vore förstås kul att komma med något överraskande, men så kommer det inte bli. Boden och Troja/Ljungby bör göra upp om det och det är dags för Boden att utkräva revansch för den nesliga playoff-förlusten i en maraton-sudden death i våras. Boden till Hockeyallsvenskan och byter plats med ett Kristianstad som tyvärr haft svårt att färga en våning upp. Det blir en returbiljett för dem.

ADAM JOHANSSON, reporter/krönikör, Expressen:


1) Vi börjar med en bred fråga. Vilka lag och spelare har imponerat mest på dig i hela seriespelet i höst? Motivera!
– Det lag jag sett – och imponerats – mest av är Huddinge. Ett lag som på den här nivån inte har några direkta svagheter. En maskin.

Det finns några enkla och givna spelare att nämna som Victor Wänghult, som har intressanta verktyg i sin hockeylåda. Lite av Hockeyettans Patrik Karlkvist. Annars är jag lite förvånad över att Sebastian Kaijser flugit så högt som han gjort i Boden. Skyttekungen. Det imponerar för de flesta ser nog honom som en work and grind-spelare. Vill även lyfta Jocke Axman som kommer in och toklevererar i Strömsbro. Han kan spela i HA, bara han slutar letar ursäkter till varför han inte får spela. Hockeykunskapen finns där, jag tror att attityden saknats.

2) Vilka lag i Allettan södra kommer vara med i racet hela vägen – och ser du nåt lag som kan skrälla i vår?
– Traditionens makt väger tungt och ett lag som alltid är med i dessa sammanhang är Troja. En organisation värdig Hockeyallsvenskan. Roger Forsberg har sakta men säkert förberett Trojas representationslag för HA – och frågan är om det inte är i år de tar klivet. Huddinge en annan contender.

Karlskrona är kanske inte ett skrällkort, fast Blekingegängets turbulenta höst gör nog att många räknar bort dem. Niklas Johansson kan ensam bära KHK till en topposition, men jag tycker att de – sett till spelarmaterialet – underpresterat under Mats Lusth. Kanske kan masens uttåg ge luft under vingarna.

3) Vilka lag i Allettan norra kommer vara med i racet hela vägen – och ser du nåt lag som kan skrälla i vår?
– Boden. Ett powerhouse i norr som ska ta hem den serien. Tror inte vi ser någon skräll här.

4) Är det nåt lag i de fyra fortsättningsserierna under Allettorna som du tror kan överraska och vill varna lite för?

– Vallentuna eller Strömsbro. De sistnämnda har sina stjärnor i främst Johan Eriksson och nämnda Axman. Ej att underskatta.

5) Nya serieupplägget garanterar ju nu att ett lag från Hockeyettan går upp i Hockeyallsvenskan i vår. Vi vill såklart veta vilket! Och dessutom: vilket lag från HA får vi hälsa välkommen till Hockeyettan i höst? 

– Troja får min röst. Kört över allt och alla i Södra den här säsongen.

Från HA ramlar Kristianstad ur. Väsby må ha ett sämre poängsnitt och spelar rätt naivt i andraligan, men de har en höjd som inte KIK har.

REDAKTIONEN