Adam Rachidi, trotjänare i ligan. FOTO: HÅKAN HAGMAN

Intervju: Möt profilen Adam Rachidi

Han hävdar själv att han bestämmer i ligan.

Och det är klart, efter tio säsonger i Hockeyettan har Adam Rachidi, 28, kanske en hel del att säga till om. 

I den här långintervjun pratar han bland annat om:

  • Kärleken till Hockeyettan: ”Allt är så äkta här”. 
  • Bästa och värsta spelaren han mött: ”Överskattad, fattar inte hur han fick till några landskamper.
  • Lönen: ”En del tycker nog jag är överbetald”
  • Bästa och värsta fansen.

När Hockeyettan presenterade PeO Larsson från Sportbladet som ny medarbetare i måndags dök det upp en intressant tweet i flödet.

 

Vi blev såklart nyfikna – och tog ett snack med den pratglade backen, nu i Enköping, som blivit en ung inventarie i serien. 

Det blev ett samtal om ALLT.

– Jag får skriva en bok när jag är färdig med detta. Den ska heta ”Mörkret i Hockeyettan”, säger han och skrattar.

Men först då – är det du som bestämmer i Hockeyettan?

– Haha, jag gillar att sticka ut, så jag kunde inte hålla mig där. Men ja, jag tror att jag i alla fall har lite att säga till om. Domarna älskar att surra med mig, de säger alltid ”Tjena, Rachidi, i dag tar vi det lugnt”. De vet vem jag är, och vi behandlar varandra med respekt. Om sen alla spelare gillar mig lika mycket vete f-n…

Tio säsonger och över 350 matcher i Hockeyettan för sju olika klubbar. Berätta, vad är charmen med den här serien.

– Sammanhållningen, gemenskapen, närheten till fansen, allt det där är så äkta här. Att sitta ett halvt dygn i en buss kan vara tufft, men bygger lagmoral. Det är kärlek på nåt sätt. 

– Kolla i SHL, där kan en spelare åka omkring med 250 000 i månaden, en annan med knappa 25. Klart det blir skillnad då. Här tjänar 85-90 procent av spelarna hyfsat lika, vi jobbar bredvid hockeyn och det gör att vi är på samma nivå. Här kan det vara okey att komma sent till en träning om man varit tvungen att jobba över eller sitter fast i en bilkö, det är liksom det där vardagslivet vs ishockeyn som är grejen. 

Du som kan snacka, berätta vad du har i lön då.

– Pass. Nej, men jag spelar inte gratis, men ersättningen är rätt blygsam, skulle tro att jag ligger runt eller strax över snittet för vad en spelare i Hockeyettan har. Men vissa tycker säkert jag är är överbetald ändå, haha. Jag jobbar heltid på en bank i Kungsängen, det är det som är grunden i min inkomst. 

Har du aldrig haft anbud från en allsvensk klubb?

– Rakt svar? Nej. Tyvärr. Jag tror och hoppas fortfarande att jag ska kunna spela där nån gång. Jag får väl försöka gå upp med ett lag, det kanske är min chans. 

…men det är väl knappast aktuellt med Enköping i vår?

– Säg inte det. Vi var det enda lag som slog Huddinge i två matcher i höstas. När vi är bra är vi riktigt bra, men vi har varit lite ojämna hittills. 

Hur länge kommer vi se dig i Hockeyettan?

– Jag fortsätter tills de inte vill spela mig längre, jag älskar det här. De får lyfta bort mig från isen när de anser att jag är slut, haha. Nej, men jag är 28 bast nu och känner väl att man ska kunna köra bra många säsonger till. Men det sliter på kroppen, det gör det. Hur skönt tror du att det är att ligga tolv timmar i en buss efter en lång bortamatch i norr?

Du är mest en defensiv back. Sliter din spelstil extra på kroppen? 

– När jag var yngre jagade jag poäng, som alla andra. Men nu stannar jag mest på egen blå, de som är bättre offensivt får glänsa i andra zonen. Jag har lärt mig vad min styrkor är och spelar efter de förutsättningarna. Det som är bäst för laget är bäst för mig.

Text: PeO Larsson

***

Fem snabba med Adam Rachidi

* Bästa spelaren du mött?

Helt klart Marcus Eriksson i Vita Hästen. 

* Värsta spelaren du mött?

Mathias Månsson. Överskattad och trodde att han var grym i division ett, men han orkade inte ens åka till bytet. Jag fattar inte hur han fick till några landskamper.

* Vem tar du helst en öl med?

Om jag fick välja en person så skulle det vara Zlatan helt klart.

* Bästa arenan?

Troja Ljungbys.

* Bästa/värsta fansen? 

Bästa helt klart Nybros. Sköna på twitter och alltid gott häng på läktaren. 

Värsta fansen har Hudiksvall, dom har ingen koll på hockey och skriker bara en massa så dom är lite irriterande. 

All Star Lag som Adam spelat MED i Hockeyettan:

Målvakt:

Gustaf Lindvall (Arlanda Wings, nu i Skellefteå)

Backar:

Erik Palm (Visby) 

Olof Lundberg (Piteå)

Forwards:

Sebastian Harila (Piteå, nu i Boden)

Magnus Isaksson (Piteå)

Andreas Gröndahl (Visby)

FOTO: Håkan Hagman