Appelgren: ”Derbyt är mesigare nu”

Det är ett av Sveriges hetaste hockeyderbyn – och i kväll är det dags igen.

Skövde vs Mariestad.

Men vilken temperatur håller ”Slaget om Skaraborg” 2021 jämfört med tidigare?

– Det är mesigare nu, det är många spelare som inte förstår vad det här betyder för fansen, säger Andreas Appelgren, tränare i Bois.

SE MATCHEN HÄR!

Vad innebär ett derby mellan Skövde IK och Mariestad BoIS? Två hockeyfrälsta städer som ligger knappa fyra milen från varandra? 

En som vet är Andreas Appelgren, 53, som bott i Mariestad sedan 1990 dit han kom från Linden i Eskilstuna. 

Han gjorde åtta säsonger som målvakt i Bois och är nu inne på sin andra sejour som tränare i klubben (den första var 01-09) innan han faktiskt hoppade in i rivalen Skövdes bås ett halvår 2010. 

– Ja, jag har gjort den ”förbjudna flytten”. Det blev lite livat då, minns han.

Berätta!

– Jag kan ju inte ta gift på att det var hockeyreleterat, men det var nån som hade lossat lite fint på hjulen på bilen en dag. Så när jag kom upp i 120 knyck på motorvägen ”vobblande” den rätt bra. Det var bara att stanna vid vägkanten. Och sen var det ju lite hot och hat på stan också, glåpord bakom min rygg. 

– Så ja, jo, jag skulle nog tro att det hade med min flytt att göra. En del vänner, som jag var tajta med då, kan fortfarande tycka att det var och är ett svek.

Men Appelgren hävdar att den värsta hatkänslan mellan lagen lagt sig.

– Ja, det är inte lika hätskt nu, det är faktiskt mer mesigt nu, om ni förstår mig rätt. Det är ju en del spelare och ledare som gått mellan klubbarna och några av dagens lirare tror jag inte förstår vad det betyder, eller i alla fall har betytt, för fans och sponsorer och de som lever för sin hockey i de här två städerna. Det var mer patriotism förr. 

Match i kväll igen, inför tomma läktare. Det hade kunnat vara 3400 personer där, nu blir det åtta

– Ja, det blir ju inte samma sak. Man hade ju bara älskat att få åka till ett fullsatt Billingehov och knappt kunna kommunicera med laget. Nu hörs ju varje jäkla ord vi skriker i tv-sändningarna, på gott och ont. Men det är ju inget vi kan påverka.

Hans Bois är mitt inne i en generationsväxling och har tappat oerhört mycket kvalité och rutin jämfört med i fjol.

– Ja, herregud. Vi blev ju av med 8-10 starka, bärande spelare och totalt var det väl 2500 matcher och över 2000 poäng i Hockeyettan som försvann där.

– Men det visste vi om när vi gick in i den här säsongen. Vi bygger nytt, vi bygger på sikt, men hoppas förstås kunna vara med och ställa till det lite ändå framåt våren. Målet är ju topp sex i den här serien och sen få spela hockey en bra bit in i mars och kanske ännu längre. 

Ja, och senast gjorde ju Filip Enqvist comeback. Är det fler spelare som slutat som ni försöker locka tillbaka?

– Nja, det tror jag inte, inte nu i alla fall. Fredrik kommer betyda mycket för oss när han fått spela in sig ett par veckor.

Bois har inlett Allettan södra lite knackigt med fyra poäng på fyra matcher och senast blev det hemska 0–6 hemma mot Visby.

Gungar marken lite under er nu?

– Nja, de tre första matcherna var ändå okey med hyfsad poängutdelning och spel. Och sist var det ju jämnt mot Visby fram till minut 26 eller 27. Sen rasade vi ihop, det ska förstås inte hända och det får inte upprepas. Men vi är ett ungt lagt och då kan det bli såna proppar ibland.

Text: PeO Larsson

Spelare om Slaget om Skaraborg:

Sportbladet gjorde i februari 2018 ett uppmärksammat reportage om vad derbyt betyder – och pratade med två riktiga trotjänare, som fortfarande spelar, i respektive klubb.

Här är lite av vad de sa:

  • Oscar Forsmark, 24, c, moderklubb SKÖVDE. Åtta säsonger i ettan:

– Jag har lärt mig ända sedan jag var liten att Mariestad är inget lag man gillar. Den känslan har bara blivit värre med åren. Jag har alltid stått på läktaren på a-lagsderbyn och alltid avskytt Mariestad. Det är svårt att beskriva rivaliteten, men det är väl lite som mellan AIK och Djurgården kan jag tänka mig, säger han.

Känner du någon i Mariestad?

– Nej, ingen. Och det är ingen jag vill umgås med. Det finns inget jag gillar med Mariestad. 

  • Lucas Larsson, 26, f, moderklubb MARIESTAD. Nio säsonger i ettan: 

– Skövde är inget lag man tycker om, det har jag lärt mig från början. De matcherna betyder mycket. Jag har alltid kollat på a-lagets matcher och matcherna mot Skövde har i alla tider varit hetast. Då blir det att man bygger upp en sån känsla själv.