Viktor och hans pappa Bo "Kulon" Lennartsson

Gör succé i Forshaga – trots saknaden och sorgen

Viktor Lennartsson, 27, gör sin poängmässigt bästa säsong i karriären.

Trots ett halvår med en ständig påminnelse om tomhet och saknad. 

– Jag tänker på honom varje dag, säger Forshaga-forwarden. 

Viktor Lennartsson är hemma i Värmland igen efter nästan tio år på vift.

– Ja, det var dags att flytta hem, det kändes rätt i somras med familjen och allt. Men jag ångrar inte att jag varit borta så här länge, satan så kul det har varit!

Första stoppet blev Österrike som 18-åring när han kände att han inte riktigt räckte till för att nå SHL med sin moderklubb Färjestad. 

Och sen har det rullat på, i tiotalet klubbar på sedan 2012. 

Berätta, vad har varit roligast! 

– Första junioråren i Salzburg var grymma. Det var så proffsigt runt laget med allting. Anläggningen, faciliteter, hela upplägget. Det var verkligen en satsning på oss juniorer. Vi fick boende, mat och material betalat och dessutom lite fickpengar. Det var en lyxig tid.

– Men säsongerna i Tyskland var också häftiga, hockeyn betyder massor där nere, även för de lite mindre klubbarna.

Kan du tänka dig att dra iväg en sväng till utomlands?

– Absolut. Jag känner att det vore kul med ett äventyr till nån gång framöver, när det är rätt läge.

I somras blev hemlängtan till slut för stor och Viktor Lennartsson bestämde sig för att ansluta till Forshaga, där lillebror David Lennartsson, 25, back, redan fanns.

– Vi har såklart pratat om att spela tillsammans nån gång framöver och nu föll allt på plats. Men så var det ju det här med pappa också…det var också en anledning till att jag vill hem, för att komma närmare pappa. 

Pappa Bo ”Kulon” Lennartsson hade drabbast av cancer , tillvaron vändes upp och ned och våren och sommaren blev en oviss mardröm för bröderna och deras närmaste.

Och till slut förlorade de sin störste supporter.

 ”Kulon” avled 21 juli efter en kort och hopplös kamp mot cancern. Hockeyprofilen, som jobbade för Färjestad i tiotalet år och efter det slet hårt med att bygga upp statusen på Champions Hockey Leauge, blev bara 65 år.

Viktor Lennartsson blir ständig påmind om sin far.

– Ja, så är det ju. Det går inte en dag utan att jag tänker på honom, utan att jag saknar honom. 

Är det, så här ett halvår efteråt, jobbigt att prata om det?

– Nej, varken jag eller David har några problem med det. Vi blir bara stolta och tacksamma när vi hör vad folk säger och tycker om pappa.

– Men det är klart att det är tufft ändå. Vi vet ju att han såg fram emot att se oss spela tillsammans och att han skulle sitta på läktare och sen prata med oss efter matcherna. 

Kan det vara så att hockeyn är en ventil för er, att ni kan tänka på annat?

– Så är det ju. När man väl är där ute så åker man ju inte omkring och tänker på farsan hela tiden. Men sen, efteråt, vill man ju ringa honom och snacka om matchen, det är tufft att inte få det samtalet längre. Han ville gärna analysera och ge tips, det var sån han var. Han var som en extracoach. 

Trots den privat tunga våren och sommaren har alltså Viktor Lennartsson – som på slutet bildad en vass kedja med Anton Klint och Joel Källström Englund – gjort en stark säsong med Forshaga. Han är uppe i 35 poäng på 28 matcher och det är hans poängmässigt starkaste säsong sedan han blev senior. 

Spelar du för pappa?

– Nja, det kanske inte är hela sanningen. Men det har fungerat bra och jag har höga krav på mig själv, jag vill och ska leverera för Forshaga, det är ju förbaskat kul att den här lilla klubben är med och spelar i allettan, det är jäkligt starkt gjort måste jag säga. Men varken jag eller Forshaga är nöjda, det får vi aldrig bli.

Hur långt kan ni nå?

– Vi måste vara ödmjuka, det är bara bra lag med i den här serien och landar vi högre än topp åtta är det bara en bonus. Men jag tror att det är bra för hockeyn i närområdet att det inte bara finns Färjestad, vi har visat att fler kan lira hockey här i Värmland. 

Text: PeO Larsson

FOTNOT: Hanviken-Forshaga slutade 1–2. Lennartsson gjorde 1-1-målet. 

Kalla fakta om Forshagas nr 62

Namn: Viktor Lennartsson. 

Ålder: 28. 

Familj: Sambo & Dotter

Yrke: Leverantör

Bor: Karlstad

Moderklubb: Färjestad. 

Klubbar: Färjestad, RB Hockey Juniors, EC Salzburg, Mora IK, Hudiksvall, Orsa, Kumla, Tranås, Lausitzer Füchse, EV Landshut, Moskitos Essen, Köping, Ev Lindau, Nybro, Forshaga.

Följ Hockeyettan på sociala medier:

Instagram – här!

Twitter – här!

Forshagas förstakedja från vänster till höger; Viktor Lennartsson, Joel Källström Englund, Anton Klint FOTO: Oliver Åström