Back med landslagsmeriter ansluter till laget

KIF fortsätter att värva Riga-söner.

Lettländare Edmunds Augstkalns är klar för en flytt till Kiruna.

– Han är en stabil tvåvägsback, säger sportchefen Henrik Törmä.

Inför den här säsongen anslöt Rihards Marenis. Forwarden, född i Riga, har blivit en succé i Kiruna och förhoppningsvis blir även näste lettländare i KIF-tröjan det.

Under torsdagen signerades kontraktet. Den 26-årige backen, den Riga-födde Edmunds Augstkalns ansluter från Olimp Riga i den lettiska ligan.

Där har han gjort 16 matcher den här säsongen och gjort ett mål och fyra assist.

Vi pratar om en hockeyvagabond som rimligtvis har en hel del intressanta historier att berätta från sin karriär. Men de får publiceras på hemsidan vid ett senare tillfälle.

Noteras nu ska dock göras att Augstkalns har spelat i Japan (!), Polen, Österrike, Frankrike men även i Sverige. För fyra år sedan representerade han Åker/Strängnäs i elva matcher innan flyttlasset gick till Polen.

Han har dessutom meriter från U18- U20 (var kapten) och A-landslaget.

Ni hittar hela hans profil på EP här.

Edmunds Augstkalns – Elite Prospects

Enligt Henrik Törmä ansluter backen till KIF under lördagen och kommer att vara i träning från och med måndag. Han är alltså inte spelklar till Övikmatchen på lördag.

Edmunds är en stabil tvåvägs back men en hel del rutin från spel i lite olika proffs ligor. En back som hanterar ett bra förstapass och är duktig på positioneringen I egen zon, säger Henrik Törmä.

En till lettländare, har du haft hjälp av Marenis i scoutingen?

Det är klart att jag haft nytta av Rickys kontakter. Lettland är ett “litet” hockey land och Edmunds är en spelare som Ricky känner till väl.

Den 26-årige backen är det andra nyförvärvet som KIF presenterade under torsdagen. Några timmar tidigare gjorde man det officiellt att Andreas Mäki Kero är klar för resten av säsongen.

 

Mattias Heikki