Tuff konkurrens i Boistruppen!

Efter en veckas uppehåll så var Bois under torsdagskvällen igång med träningen igen. Ett uppehåll som ingen önskade sig givetvis, speciellt som laget visade upp en mycket god form och kampmoral, men som ändå inneburit en del gott. För under träningen så var flera av de tidigare skadade spelarna tillbaka i spel, och 10 backar och 14 forwards fick glädjen att träna tillsammans igen. Men det ställer också nya krav på Bois tränare Andreas Appelgren, som gått ifrån att sy ihop ett lag av ett fåtal spelare till att nu ha ett överflöd att välja av.

Andreas Appelgren: Tillbaka i träning igen efter en veckas träningsuppehåll. Hur har det varit att få ett uppehåll hastigt och mindre lustigt?

Vi har haft ett uppehåll tidigare på en vecka också. Men dagarna går fort och man blir jäkligt laddad och får ett sug på att komma tillbaka. Jag pratade med några om att vi tränare alltid pratar om hur  viktigt det är att träna varje dag, Men nu har var och vartannat lag haft uppehåll och man har inte märkt av sämre spel för det. Det kanske är bra med en vecka ledigt under säsongen? Jag vet inte, men den här säsongen ställer frågor inför framtiden, att inte göra saker man alltid gjort. Så kanske det blir dom som varit mest lediga som kommer gå längst? Det är ju inte så att killarna inte tränar, vi var snabbt ute med fysprogram som de skulle köra, med uteträning och egen kroppsvikt  som belastning. De fick även ett program med klubba och puckträning, så killarna har varit igång och det märktes idag på träningen. De hade bra koll på grejorna och var glada över att vara tillbaka igen.

Så det kanske är positivt att få ladda batterierna en vecka mitt under brinnande säsong?

Egentligen är det ingen nackdel bara man håller igång och tränar, och nu när vi kunnat träna på på samma vis på egen hand, kanske till och med lite intensivare och träna kondition och puck-klubba, så behöver det inte vara en nackdel längre fram. Det som vi kanske tappat är närkampsspelet nu när vi varit borta ett tag. Men på längre sikt, fram i mars, så kanske det till och kan vara bra, men då gäller det att ta sig dit också.

Och killarna tränar ordentligt också, det är inga som hellre tar en fika på stan?

Jag är otroligt imponerad över träningsmoralen, det är ingen som fuskar. Sedan kanske man inte kommer upp i samma intensitet när du tränar själv och inte har någon att sparra emot. Men i allettan så märker man att spelarna är professionella, det är därför den håller så hög kvalitet. Det finns inte plats för sömngångare längre. Sedan är det lite olika från person till person, men alla kör.

Är alla spelare och ledare friska nu?

Vi väntar på svar från två stycken, Björka och Alanne. Dom hade lite halsont häromdagen så de fick testa sig och är inte med innan de fått svar. Men annars var samtliga på plats idag (läs igår). Vi hade nio backar och 14 fw på träningen, och då saknades det ändå tre stycken (Collberg saknas också utöver de två som avvaktar provsvar).

Har uppehållet inneburit att några fått tid att läka?

Det var dom som spelade innan uppehållet som kanske inte borde ha spelat, det var lite förslitningsskador och våldsskador och även sårskador som vägrade läka då de inte fick vila. Men de spelade ändå och nu har de fått läka ihop, så på så sätt passade det bra. Det var många med symptom, även om det stannade vid tre insjuknade, men det var flera med förkylningssymptom, så det var många som inte kunnat träna ändå. Men nu hoppas vi att vi slipper fler sjuka. Vi är väldigt noga, minsta symptom så får man vara hemma, så är det bara. Vi har snabbtester, men litar inte på dom riktigt, de är inte 100 tillförlitliga, utan vi kör riktiga tester istället. Snabbtesterna har vi när vi är på resande fot för att veta om vi ska isolera någon spelare. Som när vi ska resa till Gotland till exempel och blir borta i fyra dagar.

Fredrik Granberg fick fyra matchers avstängning, men straffen är ofta datumbestämda. Innebär det att Granbergs avstängning är över nu?

Ja han är tillgänglig igen. Hans avstängning gick ut den 31/1 och i hockeyettan så gäller datum fortfarande, så han är tillgänglig. I SHL räknar man matcher.

En supporterfråga: Har spelarna fått rådet att kolla på motståndare under uppehållet?

Nej det har dom inte, och jag tycker inte dom ska göra det heller. De ska koncentrera sig på vårt spel så sköter vi tränare scoutingen och ger dom den nödvändiga informationen som dom behöver, och inte för mycket. Bara den absolut nödvändiga, för fokus ska ligga på vårt spel. Sedan är vi tränare förberedda på allt i motståndarnas spel, och det kan bli så att vi får ta upp saker i paus om vi märker att det behövs, men spelarna ska koncentrera sig på vårt eget spel.

Innebär fler spelare på plats ändringar i formationerna?

Dogge är på plats, så vi saknade bara Collberg, Joonas (Alanne) och Björklund. Men vi hoppas att de två sista kan vara med på söndag. Så det kan bli 10-11 backar, och 15 forwards, så fem femmor. Vi pratade om det på träningen att just nu är vi i en situation vi inte haft förut, det är en jäkla härlig konkurrenssituation där man måste visa att man vill ha en plats i laget. Nu blir det viktigt att få killarna att ta fighten men ändå sätta laget i första hand. Men ska man gå långt så kommer vi att behöva samtliga spelare, alla kommer att få bidra.

Det bör innebära att det blir en del ändringar i formationerna?

Så blir det givetvis. Dels så har vi fem femmor att plocka av så vi måste tänka om och även försöka tänka lite framåt vad som komma skall. Vi har haft lite att göra att plocka med femmor och spelare, powerplay och så vidare, det blir lite av en nystart med hur vi tänkt den närmaste veckan.

Något du vill avslöja?

Dels vet vi att det kan hända en del och alla är inte på plats, så mycket kan kan hända. Men man tittar på vilka som spelat ihop tidigare, vi har ändå spelat ett antal matcher. Vilka har gjort mycket poäng när dom spelat tillsammans och varför gjorde dom det? Hur tänkte vi när vi satte ihop kedjorna i början och hur tänkte vi på slutet? Vad har funkat och vad har inte funkat?

Vi har fått in ett nyförvärv som du nu sett ”in action”, Joonas Alanne. Vad är dina intryck av honom så här långt?

Att det är en jätteskicklig ishockeyspelare som spelat på hög nivå. Det syns på hans beteende på träningar, vid sidan av isen men också under matchen. En otroligt skicklig spelare som kommer bidra med sitt eget spel men också visa väg på träningar och matcher, de andra kan ta rygg på honom.

Vad betyder det för honom tror du att han fick göra ett mål och ett assist direkt?

Det är viktigt. Ska man vara en offensiv spelare och får bidra direkt och visa att man är skicklig, så är det betydelsefullt både för att komma in i laget, de andra ser att man är skicklig, men också för självförtroendet. Sedan är Joonas så rutinerad så han hade säkert fixat det ändå, men en poängspelare mår bra av att göra poäng, så det är en bonus.

Ni hade bra form innan uppehållet, hur blir det nu tror du?

Det är svårt att säga. Det blir en omstart och den vet man inte hur den blir. Det är kampmomenten som är svåra att träna på, och dom är väldigt viktiga i ishockey. Vi hade något riktigt bra på g innan uppehållet så vi hade gärna spelat på. För även om vi hade ont om folk så krigade vi väldigt hårt för varandra. Nu har vi fått in några nya spelare och det ändrar dynamiken, och då ska det sätta sig. Det kan ta kort eller lång tid, så det är lite frågetecken som ska rätas ut. Det känns bra, men man vet aldrig.

Testar ni av dom något för att se formen? Jag menar att spelare som haft Corona kan ju bli ganska så tagna efteråt?

Förra året hade vi pulsklockor, i år av olika anledningar har vi inte haft den möjligheten. Men det hade varit perfekt nu, så man kunde läsa av dom. Det vi gör nu är att vi mäter med mänskliga ögat, vi har vissa övningar där man ska komma olika långt och sträckor, men det gjorde vi inte idag på träningen för nu såg vi bara till att komma igång, och inte imorgon heller, då blir det repetition av vårt spel och att komma in i kampsituationer. Vi har inte tid med att ta ut oss heller riktigt, en sådan övning kan sitta i 48 timmar. Så på lördag tränar vi för att få upp snabbheten. Så det mänskliga ögat får avgöra.

Tur du har rutin så du ser sånt då!

Ja, haha! Det finns en gammal skröna om ett NHL-lag som tog in en coach av den äldre stammen, så presenterade de honom för statistikkillen, och han sa bara att att han var gammal nog för att se om en kille spelar bra eller dåligt utan hjälp av modern statistik! Vi får matcha efter vilka spelare som ser fräschast.

Du har ett väldigt ungt lag med rätt få rutinerade. Flera av dom har också varit borta skadade men är nu tillbaka. Vad betyder det tror du?

Vi har spelat med ett ungt lag och dom killarna har gjort det oerhört bra. Boxplay och försvarsspelet har skötts utmärkt av spelare som inte märkts så mycket, men som krattat manegen. Jag är glad över hur laget spelat de här matcherna och de ska ha cred för det. Men när man möter tufft motstånd match efter match är det viktigt med rutin, hur man ska uppträda i olika delar av matcherna. Att man har spelare som vet hur man ska hantera situationerna. Så bra att vi fått tillbaka några, men de unga killar har klivit fram och hjälpt laget till framgång. Ungdomlig entusiasm är bra, men rutin och erfarenhet är viktigt att ha också i alla branscher.

Nu har du alltså 10 backar och 15 forwards att välja på till morgondagens match. Innebär det också bekymmer eller är det bara roligt?

En svår fråga! Personligen kan jag tycka att om man startar en säsong med många spelare så är det ofta svårt för spelarna att ta sig an den uppgiften. Det kan leda till missnöjda spelare och då kan det bli ett problem. Så jag gillar att starta med ett antal spelare som jag tror på och bygger ett lag av det och sedan kan man justera i efterhand. Så konkurrens är inte alltid av godo. Men när det närmar sig avgörande är det bra med konkurrens, för då tuffar spelet till sig och då går det åt spelare. Under en kort period brukar det gå att hantera spelarna också, det är ju en ledarskapsfråga. Under en hel säsong kan det bli svårt att hålla alla nöjda, visst blir det en utmaning även under kortare perioder, men det får vi hantera. Och ska man gå långt är det ett måste med många spelare. Förra året hade vi också många skadade också, men plockade in ett antal och var fem femmor på slutet, men spelarna gick åt och då blev vi bara starkare och starkare. Vi vill ha samma resa nu.

Resan fortsätter med tuffast möjliga motstånd. Nybro har nio raka segrar så här långt och är givetvis serieledare!

Det blir det. Men vi är ett av två lag som knipit poäng mot dom och vi var värda mer den matchen. Så vi är revanschsugna! Det ska bli häftigt att få ställas mot dom när dom är obesegrade, och vi siktar på att sätta stopp för den sviten, det ska bli en häftig uppgift som jag längtar till.

Det är ett starkt lag med fyra starka femmor! Du är inte rädd att de maler ner er?

I normala fall hade jag inte varit ett dugg rädd för att vi inte skulle orka i tre perioder, men nu vet jag inte den fysiska statusen hos alla. Vi har haft några med covid och då sätter det sig på lungorna, så jag vet inte var vi står. Men det är ett homogent lag och dom har en coach som är väl förberedd till match och med en tydlig spelidé som dom följer noga. Dom väntar på motståndarnas misstag och utnyttjar sedan det hänsynslöst. Så om det brukar vara viktigt med att vara noggrann så blir det ännu viktigare imorgon, man får inte bjuda dom på någonting. Det gäller att få ner pucken djupt och jobba därifrån och vara noga vid linjerna. Men gör vi dom sakerna rätt så kan vi gå därifrån med alla tre poängen, men slarvar vi blir det jobbigt.

Det är första matchen i en hektisk avslutning, det blir 12 matcher på 30 dagar. Hur fixar ni det?

Det är ingen större fara, för de flesta matcherna vi tappat ligger efter serieuppehållet. Vi har en match den 3/3 och en den 5/3, där de andra har uppehåll och får vila lite för länge egentligen, så det är jättebra. Det blir bara en match extra egentligen under februari, så det är inga problem. Så klarar vi bara av att hoppa igång och vi är med från start så kan det bli en fördel. Vi får några matcher där de andra får uppehåll. Men det gäller att klara sig dit också!

Av Krister Holm