Lindlövens sportchef Tomas Östlund FOTO: Privat, Hasses Sportbilder

Lindlövens filosofi: ”Tar in spelare som inte vill vara här”

Lindlöven är, ännu en säsong, ett stabilt lag i Hockeyettan. 

Hemligheten?

– Vi tar in spelare som egentligen inte vill vara här, säger sportchefen Tomas Östlund. 

TV: GRUMS-LINDLÖVEN 1-2 – se mål och höjdpunkter. 

Tomas Östlund, 50, som varit verksam i Lindlöven i drygt 20 år och som sedan 2014 är sportchef för hockeylaget från Lindesberg, är först glad när vi ringer.

Men sen blir han snabbt frustrerad och lite irriterad.

– Ja, vi kastade ju bort platsen i Allettan i november och december. Det var alldeles för många matcher vi tappade poäng i där. Vi har som föreningen ambition att vara med där, men klantade till det alldeles för mycket under den där perioden. Det var kort och gott för dåligt, och det är vi medvetna om, säger han.

Lindlöven slutade sexa i tabellen, förlorade platsen i allettan södra – på målskillnad – till Forshaga och spelar nu vidare i västra vårserien.

Där har de tre raka segrar och toppar den jämna tabellen.

– Det finns bara en väg nu, och det är uppåt. Vi går för play in och jag tror vi har kapacitet att vara med och ställa till det lite för en del lag om vi når dit, säger Östlund.

Han tappade nyckelbacken Joakim Lilliehöök i veckan – han lämnar för spel i allsvenskan och Väsby – men det kom inte som någon överraskning för sportchefen.

– Nja, vi kan väl säga att har lite som filosofi att ta in spelare som egentligen inte vill vara här, spelare som vill vidare och uppåt i karriären, men som ser oss som en bra språngbräda uppåt. Det är så vi måste jobba med truppen. Sen ska vi förstås ha en bra kärna som är kvar flera säsonger, men det är en annan kategori av spelare. 

Han tänker nog här i första hand på:

  • Alexander Kovalonok, 34, center. Inne på andra året de här sejouren. Har missat tiotalet matcher på grund av skada, men nu tillbaka. 
  • Max Lalander, 27, forward. Bärande spelare som varit i klubben sedan 2014. 
  • Jesper Broeng, 22, backen som gör sin tredje säsong och utvecklas hela tiden.
  • Christoffer Anrén, 22, centern som skolades i Växjö som junior och nu gör tredje säsongen här.

– Sen är det ju kul att juniorer som forwarden Filip Barklund (åtta poäng på sex matcher) och backen Simon Forsmark tar för sig, säger Östlund.

Han lyfter också fram samarbetet med allsvenska BIK Karlskoga, där trion Joel Kirkki Edvin Lindström, Adam Björkman och Karl Jonsson samtliga började säsongen i Bik men nu finns i Hockeyettan.

Men på sikt då – hur tänker ni där?

– Ja, vi kan ju med gott samvete säga att vi är en etablerad klubb i ettan. Har vi gjort 16-17 raka säsonger eller vad är det? 

Som organisation är ni inte redo för ett kliv till?

– Nej, inte nu, inte här. Det måste jag vara ärlig att säga. Men det är klart att vi hela tiden vill framåt i utvecklingen.

Lindlöven vann seriefinalen mot Linden (5-2) i fredags och vilade i söndags.

I onsdag besegrade de tabelltrean Grums på bortais och leder nu serien med tre poäng.

Text: PeO Larsson

TV: Lindlöven-Linden 5–2 – se målen från seriefinalen. 

TV: Fräckisen – han LOBBAR in pucken från blålinjen