Markus Yngvesson. FOTO: FLYWOOD STUDIO

Spelarnas dom – han är Hockeyettans bäste domare: ”Beror nog på…”

Spelarna i Hockeyettan har sagt sitt.

Markus Yngvesson är ligan bäste domare.

Men vilken domare tycker han själv är bäst – och vilka spelare är trevligast och bäst på att tjafsa? 

Vi tog ett snack med en hockeytokig 26-årig från Gävle. 

Det finns 121 domare i hela Hockeyettan.

När ligasponsorn ATG nyligen redovisade sin stora enkät ”Spelarsnack” ställde de – bland annat – frågan till 182 spelare.

Vilken domare är bäst i Hockeyettan?

Markus Yngvesson vann en storseger. Han fick 12,7 procent av rösterna, tvåan landade på 6,1 procent.

– Det är såklart både hedrande och stort. Otroligt kul att få denna utmärkelse av spelarna, säger han ödmjukt. 

Varför är du så populär bland spelarna tror du?

– Oj. Nej, men det beror nog på ledarskap. Sättet att leda en hockeymatch, sättet att kommunicera med spelare och ledare, att ibland låta spelarna få presentera sin åsikt eller hur de ser på en situation. Jag försöker alltid vara positiv och och ha ett trevligt bemötande ute på isen, och såklart att jag även kan vara självkritisk till min prestation på isen.

Och kanske erkänna sina fel? Kan du beskriva något misstag som skett denna säsong?

– Absolut. Jag dömde Hudik-Enköping i Glysis i vintras och tog en hög klubba på en ESK-spelare, från min position på isen ser jag att klubban träffar ansiktet. Men på videon efteråt såg jag att den aldrig träffade. Så jag pratade med spelaren jag visat ut och berättade att jag tagit ett felaktigt beslut och bad om ursäkt. Han köpte det och respekterade att jag hade tagit ett felbeslut i den situationen.

Markus Yngvesson är bara 26 år, men har dömt ishockey i över tio år. Han började som distriktsdomare hemma i Gävle redan som 15-åring, gick hockeygymnasium med inriktning som just domare och har sedan klättrat uppåt i serierna år för år.

Han var linjedomare i Hockeyettan i sex säsonger innan han, inför säsongen 19-20, flyttades upp till Hockeyallsvenskan. Men det blev bara en säsong på linjen i Sverige näst högsta liga – för i somras valde han att satsa fullt ut som som huvuddomare och fick en plats i Hockeyettan.

– Det finns större förutsättningar för att vara huvuddomare till att kunna jobba med detta på heltid i framtiden. Jag vill satsa på huvuddomarrollen och ge det en ärlig chans till att försöka nå toppen.

Yngvesson, som alltså gör sin första säsong som huvuddomare, ingår i region väst och har har mest tilldelats matcher i västra och östra serien den här säsongen – och han backas upp av ett par riktiga legendarer i kåren.

Thomas ”Kuben” Andersson och Patrik ”Putte” Sjöberg, både före detta elitdomare från Gävle under många år och som nu jobbar som mentorer och dömarcocher, kommer ofta med inspel.

– De har ju varit förebilder för mig i många år så det betyder mycket att de är med och utvecklar, coachar,  stöttar, kommer med feedback till oss aktiva domare i hockeyettan.

Vad mer gör du för att utvecklas?

– Tittar på myckey hockey! Ser många matcher i Hockeyallsvenskan och SHL och kollar på hur domarna agerar, rör sig och behandlar situationerna på isen.  Sen såklart tittar jag alltid på mina egna matcher i efterhand. Analyserar min insats och mina bedömningar under matchen. Det är otroligt nyttigt för utvecklingen.  Utöver detta så handlar det om att hålla igång den träningen och den fysiska biten för att vara 100% redo till att orka varje match.

Civilt jobbar han fulltid som produktionsplanerare och inköpare på Trelleborg Sealing Solutions.

– Det fungerar just nu, men det är klart att det kan bli dåligt med sömn om man har en lång resa hem efter en vardagsmatch och ska upp och jobba tidigt dagen därpå.

Han hymlar inte heller om den långsiktiga målet: att bli huvuddomare i Sveriges högsta liga.

– Det är såklart en dröm, att få ha det här som yrke och blir proffsdomare i SHL.

Joel Hansson, domarchef på förbundet, är inne på samma linje.

– Frågan är inte om han kommer döma SHL. Frågan är när.

Text: PeO Larsson

De fick högst betyg i ATG:s spelaromröstning:

1) Markus Yngvesson, Gävle, 12,7 procent

2) Oscar Niklasson, Skövde, 6,1 procent

3) Jimmy Andersson, Rosvik, 4.4 procent

Fem snabba frågor med spelarnas domarfavorit:

* Vem är den bäste spelaren du dömt i ligan? 

– Det måste vara Markus Persson i Borlänge.

* Vem/vilka är trevligast?

– Hmmm, svår fråga. Det finns många lag och väldigt många trevliga lirare i ligan. De som först dyker upp i huvudet är Jim Jakobs (Borlänge), Filip Lander (Hudiksvall), Adam Lööf (Strömsbro) och Oliver Erixon (Borlänge).

* Vem är bäst på att tjafsa med er?

– Haha, rolig fråga! Emil Forsberg i Köping är ibland fram och sätter lite press. Men alltid med glimten i ögat. Emil är en erfaren spelare i ligan. Det händer ofta mycket runt honom. Han får ofta motståndarna att bli lite irriterade.

* Vem/vilka domare tycker du är bäst i ligan?

– Alexander Jidemo, en domare i ligan jag har stor respekt för.  Han har mycket erfarenhet, fin spelkänsla och kan ha bra tugg med spelarna. Det gillar jag hos en domare. 

* Bästa arenan/bästa fansen?

– Östersund är alltid trevligt att besöka. Fin arena och fansen kan trumma igång på läktarna.

 

Domarprofilen Anna Hammar: “Personangrepp är aldrig trevligt”