Victor Wänghult, nu uppe i 64 poäng. Svågern Markus Molin (till vänster) nådde som bäst 57 i Hockeyettan

Ligans poängkung Victor Wänghult: ”Att slå svågern var det viktigaste”

Victor Wänghult, 25, gör en supersäsong, snittar två poäng per match och är högvilt på marknaden. 

Vad Kumlas poängmaskin kanske är mest nöjd med?

Att han slagit svågerns poängbästa i ligan. 

– Det är det viktigaste, säger han och skrattar.

POÄNGLIGAN i hela Hockeyettan – klicka här!

Yes, vi vet, det har blivit en del stories om Kumla den här vintern. 

Men det är inte så konstigt om man har en superkedja som bjuder på hockeygodis gång på gång.

Trion Victor Wänghult (64), Daniel Lindberg (54) och Oliver Arle Östergren (49) har tillsammans gjort fantastiska 167 poäng.

167 poäng!

Vi måste börja där. Berätta om hemligheten. 

– Alla pratar lite om kemi och så och det är klart att vi har det. Men framförallt tror jag det beror på att vi ställer höga krav på varandra. Vi söker hela tiden nya utmaningar, vill hela tiden bli bättre och har en massa varianter både när det gäller teckningar och power play. Är det nån som har en sämre dag tar vi upp det direkt, vi vågar säga till varandra om det är för dåligt och det inte fungerar. Sen får vi ju ett oerhört stort förtroende också och får spela väldigt mycket.

Ja, synd att det inte mäts istid i Hockeyettan.

– Vi gjorde faktiskt det internt ett par-tre matcher tidigare i vintras, det var en match som jag klockade in på 28 minuter. Men jag skulle tro att vi snittar runt 25 minuter i vår kedja.

Superkedjan i alla ära,  det här ska handla mer om mannen som leder den – och som leder Hockeyettans poängliga i överlägsen stil.

Victor Wänghult har alltså gjort 64 poäng på 32 matcher – exakt två poäng i snitt – och spelar sitt livs hockey.

– Håller man det snittet för man ju vara nöjd, haha. Drömgräns? Ja, det vore ju häftigt att komma upp i 70 poäng, vi har fem matcher kvar så det får jag väl sikta på. 

– Nej, men för mig handlar det mycket om trygghet. Här får jag spela den hockeyn jag är bäst på, säger han ödmjukt.

Han fick ett genombrott just i Kumla 18-19 och poängsuccén då (55 poäng på 33 matcher) gav ett kontrakt med allsvenska Västervik. Tiden där blev dock aldrig som varken han eller Västervik tänkt sig (sju poäng på 37 matcher totalt).

– Jag lärde mig massor och utvecklades som människa, så det är inget jag ångrar. Men på isen gick det inte lika bra. 

Använde Västervik dig fel?

– Nej, det kan jag inte påstå. Jag startade skapligt på hösten, men hade en jäkla otur med skador. Jag hade dubbla frakturer (en i foten, en i revbenen) och missade många matcher, det var inte speciellt kul att sitta ensam på campingen i Västervik i sex veckor och inte kunna träna, det var det inte.

Parterna var överens om att inte förlänga avtalet och Wänghult hade anbud från tiotalet klubbar i Hockeyettan innan han bestämde sig för att ta en ny sväng i Kumla.

– Jag visste ju vad jag fick här. Jag och tjejen trivs bra i Örebro, hon jobbar och jag pluggar, och vi har en schysst lägenhet i stan. Det var så mycket som kändes rätt.

Hemkomsten har, som ni förstår, gjort Victor Wänghult attraktiv på marknaden – och tränaren och tränaren Erik Planeby satt och bet på naglarna 15 februari, när transferfönstret stängde.

Hur nära var det att du bytte klubb i vintras?

– Det var väl samma som i somras, det var runt tio klubbar som visade intresse. Men jag kände att det skulle vara bra mycket bättre än det jag har här i Kumla för att jag skulle flytta. Jag har ju avtal med dom och kände dessutom att det var lite fel läge att sticka nu när vi ligger där vi ligger i tabellen – vi vill absolut inte spela negativt kval – så det blev bäst så här. Det hade varit skillnad om vi hade säkrat kontraktet redan. 

Men du vill ändå uppåt framöver?

– Ja, jo, så är det väl. Att testa utomlands lockar om det funkar med alla bitar och det är klart att det vore kul att testa Hockeyallsvenskan igen, men jag samtidigt har jag också det väldigt bra här i Kumla. Vi får se helt enkelt, det kan bli klart om tre dagar eller tre veckor eller också händer inget förrän i sommar.

Och så var det ju det här med svågern också.

Markus Molin, 34, nu assisterande tränare i Östersund, gjorde 57 poäng för Valbo i divison ett säsongen 07-08. Den siffran har nu Wänghult passerat.

– Viktigt. Det ska han få höra nästa gång vi träffas, säger Wänghult och skrattar.

FOTNOT: Poängrekordet för en säsong i Hockeyettan har  Niklas Bröms, Nyköping. Han gjorde 81 poäng  på 40 matcher säsongen 2013-2014.

Text: PeO Larsson

19.00: SE GRUMS-KUMLA här!

Fem snabba frågor med ligans poängkung: 

* Seriens bästa keeper?

– Grums målvakt, en ung kille, har varit ett monster när vi mött dom. Men jag säger ändå Jonas Eneroth i Köping, han har gjort en jäkla massa svettiga räddningar när vi mött dom.

* Seriens största retsicka?

– De hade en i Linden förut som var duktig på att tjafsa, men han har slutat nu. Simon Brännvall i Lindlöven är en som försöker snacka, men han har inte lyckats så bra hittills, haha.

* Svåraste backen att möta?

– Karl Jonsson i Lindlöven, han var hos ett par matcher tidigare den här säsongen. Smart och följsam, svårt att ta pucken ifrån.

* En snygg pass eller ett snyggt mål?

– Passning, solklart. Det finns ingen som känns så skönt som att slå en passning som sitter på bladet och det blir mål.

* Om du tvingas välja – Lindberg eller Östergren?

– Haha, den är tuff. Men ok, då väljer jag Östergren. Lindberg skjuter hellre själv i en ”två-etta” än att ge mig pucken så jag får göra mål, även fast jag alltid låter honom göra mål. 

Victor Wänghults senaste match för Kumla: slår en drömpass till 3–3 och avgör sedan med 4–3 i förlängningen

Säsongens fräckaste mål i Hockeyettan?