Tidernas poängkung Björn Jonason i stor intervju: ”Det är det som driver mig”

14 säsonger. 503 matcher. 560 poäng.

Björn Jonason, 32, har imponerande siffror.

Men vi frågade också om ett annat nummer  – och fick ett oväntat svar.

Varför spelar han i nummer 10?

Möt tidernas poängkung Hockeyettan i en stor intervju om: 

  • Den bäste han spelat med: ”Gjorde lite vad han ville – när han blev förbannad”.
  • ”Det är grisarna med tugget man minns, inte de schyssta lirarna”. 
  • Drömmen med Huddinge: ”Det är det som driver mig”.

HUDDINGE-NYBRO 4–2 – se målen och höjdpunkterna här!

Första poängen kom med MB Hockey en vinterkväll 2007.

Den senaste förra veckan i slutminuterna mot Troja.

14 säsonger och 558 poäng däremellan kan nu Björn Jonason skryta med att han är Hockeyettans bäste poängplockare – genom tiderna.

– När man tänker efter så…ja, det är ju både häftigt och stort, säger han.

Huddinge-produkten har varit ute på en lite krokig resa innan han 2016 kom tillbaka till sin moderklubb och spelat divison ett-hockey för fem andra klubbar (MB, Visby/Roma, Nacka, Vimmerby, Åker/Strängnäs) innan han hittade hem 2016.

Och nu, efter två assist förra veckan mot Troja, är han alltså störst i ligan.

Minns du första poängen?

– Nej, men jag har ett hyfsat stark minne av första målet. Det var första säsongen i MB, jag var väl 20 bast,  och jag fick ett skottläge från kanten i andra perioden. Men jag minns inte vilka vi mötte eller hur matchen gick, haha.

Viktigaste poängen då? 

– Tror inte jag gjort någon riktigt viktig ”pinne”, faktiskt, eftersom jag inte varit med om något avancemang. Klart att jag avgjort många matcher, men ingen som betyder något i dag. Men ska jag säga något får det nog bli från juniorledet när vi tog upp M/B hockey i J20 Superelit och slog ut Tingsryd och Hammarby i kvalet. Där hade jag 3+2 på två matcher så jag väljer den matchserien.

Om du blickar tillbaka – när var du som bäst?

– Det var ett år i Vimmerby, tror det var andra eller möjligen tredje säsongen. Allt flöt på, jag var i kanonform och poängen ramlade in, men så bröt jag foten och jag vete sjutton, men jag hämtade mig aldrig riktigt efter det. Det hade varit kul att se hur långt jag nått om inte det hänt. 

När hade du som roligast?

– Oj. Jag har haft roligt hela vägen. Först åren i MB var grymma, då var hockeyn kanske inte lika viktig och vi var ett gäng unga killar som hade rätt skoj på kvällarna också tillsammans. I Nacka hade jag Lechtaler (Christian) som tränare och det var också jäkligt utvecklande. Vimmerby var grymt, jag blev oerhört bra mottagen direkt, kom in i gruppen och nådde en popularitet där nere som jag fortfarande tänker på rätt ofta, folket på stan uppskattade verkligen vad man gjorde för hockeyklubben. Åker var också speciellt, jag och Tony Lagerström gjorde en säsong tillsammans där och det var i stort sett ”dyk upp till match, gör vad ni vill, ni har fria roller”. Vi hade osannolikt kul då. Och nu är det ju Huddinge, som jag har som moderklubb och har oerhört stora känslor för. 

Har du aldrig varit nära spel i allsvenskan nån gång?

– Jag har haft ett erbjudande, från Almtuna under tiden jag var i Vimmerby. Det var faktiskt rätt nära att jag skrev på, kontraktet fanns på bordet, men av olika anledningar blev det inte så. Jag har varit med Oskarshamn och tränat ett par gånger också, men mer blev det inte.

Känns det bittert?

– Nejdå, jag är nöjd med min karriär ändå, och nu har jag insett att jag kanske inte håller nivån för spel i Hockeyallsvenskan.

Fast drömma får man ju, och det gör Björn Jonason.

– Jag har familj, schysst boende och ett bra jobb (säljare på ett IT-företag), mår bra och känner mig fräsch i kroppen. Men det som driver mig är att ta upp Huddinge i allsvenskan, det är min stora dröm hockeymässigt.

Sen skrattar han och lägger till:

– Sen, om jag får vara kvar då, är väl tveksamt. Haha.

Men allvarligt, ser du slutet på karriären?

– Nej, varför skulle jag? Jag ser ingen anledning till att lägg av nu, när allt stämmer så bra. Jag är mer komplett som spelare nu och drar nytta av min erfarenhet. Jag får ibland frågan hur länge till jag ska spela och brukar drämma till med ”tio år till”. Men nja, så länge kanske det inte blir. 

Men kalla fakta är att ”Björne”, vid 32 års ålder, står på 46 poäng och gör sin poängmässigt bästa säsong sedan 15-16.

– Ja, vad händer?!? Nej, men jag tror en anledning är vårt power play. Det har alltid varit ett signum för mig, jag har alltid fått spela mycket PP, men den här säsongen har jag kanske fått ännu mer frihet, fått styra ännu mer. Fast det är klart, det har blivit några enkla open net-poäng också, det har det.

En annan siffra som förknippas med Björn Jonason är tröjnumret.

Nummer 10.

Och nu berättar han, för första gången, om varför han spelar med 10 på ryggen. Och det blir en kärleksförklaring till hans uppväxt.

– Skrakvägen 10 i Huddinge, det var där jag växte upp. Från den dagen vi fick nummer på tröjorna skulle jag alltid ha tian, alltid. I början var det jag och en grannpojke som slogs om den, vi fick turas om, haha. 

– Men jag har haft ett jäkla flyt också, tian har i stort sett allltid varit ledig i den klubb jag kommit till. Första året i Vimmerby fick jag dock lira i sjuan, men sen försvann killen med nummer 10 och efter det har den hängt med. Samma alla gånger jag bytt klubb, när jag kommit till en ny klubb har det varit sån tur att ingen haft tian så den har blivit min, säger  Huddinges egen ”tio-poängare”.

FOTNOT: Huddinge vann onsdagens match mot Nybro (4-2), Jonason noterades för en assist och är nu uppe i totalt 561 poäng. 

Text: PeO Larsson


Fem snabba frågor med tidernas poängkung

* Bästa du spelat med?

– Skulle säga Tony Lagerström i Åkers. Han kunde åka och ”lalla” stora delar av matchen, men när han blev förbannad och ville visa vad han kunde gjorde han lite vad han ville. En grym spelare.

* Största ”grisen” du mött då?

– Jag vill inte namnge någon, men det finns hur många som helst. På nåt sätt ska de ändå ha respekt, de beter sig som svin på isen men är kanonbra killar när man träffas utanför isen. De gör sitt jobb, bara. Och jag själv vet ju att jag inte är någon ängel på isen, jag har gjort massor av dumma saker när det brunnit till där uppe. 

* Schysstaste spelaren? 

– Man kan inte vara schysst och bli ihågkommen. Det är poängspelare med drivet eller grisarna med tugget man minns.

* Bäste spelaren du mött genom tiderna? 

– Det får bli Fredrik Håkansson i Nyköping, han la nog av runt säsong 11-12, men jäklar så bra han var de åren innan han lade av. Han var kul att titta på från båset.

* Ligans tre bästa spelare den här säsongen?

– Enkelt. Kim Lennhammer (back, Huddinge), Rasmus Dahlberg Karlsson (forward, Huddinge) och Felix Liljegren (forward, Tyresö/Hanviken).

FAKTA: Topp fem poängligan genom tiderna 

Divison ett bytte inför säsongen 12-13 namn till Hockeyettan. Här är både grundseriematcher och play off inräknat. 

1) Björn Jonasson 561 (229+331)

Ålder: 32.  Matcher: 503. Klubbar i ettan: MB Hockey, Visby/Roma, Nacka, Vimmerby, Åker/Strängnäs, Huddinge.

2) Andreaz Persson 559 (220+339)

Ålder: 39. Matcher: 470. Klubbar i ettan: Enköping.

3) Lars Trygg 555 (266+289)

Ålder: 43. Matcher: 491. Klubbar i ettan: Skövde IK, Mariestad.

4) Marcus Eriksson 533 (226+307)

Ålder: 35. Matcher: 373. Klubbar i ettan: Vita Hästen, Troja-Ljungby.

5) Jonas Lindström 518 (183+335)

Ålder: 34.  Matcher: 575. Klubbar i ettan: Örebro, Kovland, Hudiksvall, Sundsvall.

Källa: EliteProspects.