Thu 22 Apr Slut
Hockeylag HHC 3
Hockeylag NYB 2
Thu 22 Apr Slut
Hockeylag MAR 2
Hockeylag TRO 3
Sat 24 Apr 16:00
Hockeylag TRO -
Hockeylag NYB -
Sat 24 Apr 16:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag HHC -

Kanadensiska lånen från vänster: Ethan Cardwell, Blake Murray och Jack Thompson FOTO: Privat

Sportchefen om de kanadensiska lånen: ”Det är bara kolla på ‘statsen’”

Surahammar hade ett tuff 2020, men har genomgått en sensationell förvandling 2021.

De gjorde ett tränarbyte, fick in tre juniorlån från Kanada och nu, efter 5-2 mot Kumla på söndagen, har de åtta raka segrar i ligan.

Vi ringde till Jörgen Mähler, sportchef i Surahammar, och bad om en förklaring  – och tog förstås ett snack om de kanadensiska “superlånen”.

TSurahammar-Kumla 5–2 – se målen här. 

Hur kommer det sig att de kom till er?

– Det var deras agent som hörde av sig och ville att de skulle spela, finns ju många agenter och agenturer där ute, men det här var ingen jag hört talas om.

De tre spelarna som lånades in är Blake Murray, Jack Thompson och Ethan Cardwell. Blake och Jack har spelat tillsammans tidigare i Sudbury Wolves, ett juniorlag i OHL. Även Ethan spelade i OHL innan han kom till Surahammar, där representerade han Barrie Colts.

Bägge juniorlagen har producerat en del NHL-stjärnor under åren. I Sudbury har bland annat Dale Hunter och Mike Foligno spelat under sina juniorår, båda har över 1000 matcher spelade i världens högsta liga. Från Barrie har spelare som nuvarande superstjärnorna Aaron Ekblad och Mark Scheifele spelat.

Kommer du ihåg när de kom över?

– Dom kom inför första omgången i januari, tror det var den tredje.

Efter att ha vart i Sverige en vecka och tränat med laget var det äntligen dags för match, den tionde januari kom Grums på besök till Surahallen. Det skulle inte ta lång tid innan juniorerna skulle visa upp sig och göra sina första poäng. Endast 50 sekunder in i deras första match satte Murray 1-0 efter att ha blivit framspelad av Cardwell och Thompson.

De har ju verkligen levererat sen de kom in, är de anledningen till varför ni har lyckats vända er trend från grundserien?

– Det är en kombination utav tränarbyte och att de andra spelarna kommit igång, men självklart har de varit med och bidragit det är bara kolla på deras “stats”.

Vad gör de om dagarna? Pluggar eller jobbar dom?

– De bor tillsammans i en lägenhet så de tränar tillsammans på förmiddagarna, eller ja inte varje förmiddag, sen tränar de ju med laget på kvällarna. Sen gör det väl sånt som alla andra gör, lagar mat, har tvättstuga och städar, haha.

Tvärsöver gatan i Surahammar bor en annan kanadensare, Blake Luscombe, som bott i Sverige sedan 2017 och gör sin första säsong i “Sura-tröjan”.

– Han har vart lite som en mentor för dem sen de kom, men nu har han sin flickvän över så då blir det inte lika mycket tid med grabbarna utanför hockeyn som innan.

Text: Lucas Pettersson

Sportchef Jörgen Mähler om lånen:

– Jack är väl den som spelar mognast utav de tre, han har anpassat sig till seniorhockeyn bra. De andra två (Blake och Ethan) är som de flesta unga spelarna, väldigt offensiva och gillar att spela i anfallszon.

FAKTA OM SUPERLÅNEN:

Jack Thompson, 18

  • Draftad av regerande Stanley Cup-mästrarna Tampa Bay Lightning 2020 i tredje-rundan
  • 17 poäng (9+8) på 15 matcher

Ethan Cardwell, 18

  • Lånet som gjort mest poäng utav de tre, 26 poäng (9+17) på 15 matcher
  • Kan komma att draftas i den kommande NHL-draften
  • Kommer från en riktig hockeyfamilj, hans pappa, morfar och farbror har alla spelat hockey på en hög nivå under sina karriärer.

Blake Murray, 19

  • Draftad av Carolina Hurricanes 2019 i sjätte-rundan
  • Gjort 21 poäng (6+15) på sina 13 matcher med Surahammar

Lista: 15 juniorer som imponerat i ligan

– Ludvig Levinsson, Hanhals
– Liam Dower-Nilsson, Hanhals
– Oliver Tärnström, Hanviken
– Lucas Feuk, Kalix
– Jacob Grönhagen, Dalen
– Ethan Cardwell, Surahammar
– Jack Thompson, Surahammar
– Blake Murray, Surahammar
– Hugo Gabrielsson, Halmstad
– Leo Lööf, Eskilstuna
– Marcus Brännman, Lindlöven
– Alexander Ljungkrantz, Strömsbro
– Calle Wäng, Hammarby
– Theodor Pistek, Köping
– Viljami Juusola, Teg