Sandberg vill hålla nollan

Bois målvakt Tobias Sandberg är just nu i en grym form. Med ett mål insläppt i de två senaste matcherna så har han verkligen gett chansen att vinna matcherna. Ikväll så siktar han mot perfektion, att hålla sin första nolla i allettan. Om detta, men också om man som målvakt frivilligt släpper luckor och mycket annat kan ni lösa om i denna intervju med Bois suveräna sista utpost.

Grym form du är i just nu!

Ja jag håller med! Det var lite tufft första matchen mot Troja efter uppehållet, men senaste matcherna har känts tryggt och bra.

Du har släppt ett mål i vardera i de sista två matcherna, det var väl ändå omöjliga mål?

Jag vill ta alla, men speciellt mot Troja med 2-3 minuter kvar, men han får till en drömträff, så det skottet är det bara att hylla honom för. Men det har gått jättebra de senaste två matcherna, även om man aldrig är nöjd med att släppa in ett mål. Då spelar det ingen roll hur det går till, om det är ett friläge eller ett skott från mittzonen, går det in har man misslyckats.

Hur ser du på din säsong?

Lite rörig och annorlunda säsong utan publik och med flera uppehåll. Först har man ingen match på ett bra tag, sedan väldigt tätt. Så lite rörigt upplever jag. Och jag är en vanemänniska och då har det påverkat lite, annars hade jag ljugit. Men det har blivit bättre och bättre på slutet tycker jag. Det är både roligare och tuffare efter jul. Även om många pratar om att det är en lättare serie innan jul så tycker jag det blir enklare att spela efter. Man kommer mer in i matchen som målvakt. Innan jul så äger man ofta matcherna så man knappt får ett skott på sig och så kommer ett kanonläge från ingenstans.  I allettan är det jämnare spel och man får mer att göra och då blir det också enklare. Så före jul är jag inte nöjd, men efter jul är jag ändå det.

Något som varit upp och ner är lagets form, det är sällan så många segrar i rad men också sällan mer än en eller max två förluster i rad…

Jag håller med, det har varit så hela säsongen. Vi har spelat bra 2-3 matcher och sedan gör vi en sämre insats. Men det kan vara så när man har ett yngre lag och många som inte känner varandra. Tidigare år har vi haft rätt många kvar och då är det kortare startsträcka, i år har vi fått börja om och då tar det längre tid. Men visst hade vi velat vara jämnare och vinna allt, men samtidigt har vi visat flera gånger att när vi varit på topp så kan vi slå alla lag. Men vi vet ju hur stor skillnad det är på att vara bra och jättebra, gör vi som vi ska så vinner vi matcherna, men det har varit lite upp och ner. Men exakt vad det beror på vet jag inte.

Samtidigt måste man säga att framför allt försvarsspelet tagit stora kliv framåt!

Ja det är som du säger, efter jul blir det ofta målsnålt och då gäller det att ha ett bra försvarsspel. Det var som senaste mot Dalern, de har mycket puck och snurrar i anfallszonen, men vi har ändå bra koll. De får inte många avslut i farliga lägen, då är det tryggt och det blir inte många insläppta. Det ska vi vara nöjda med och bygga vidare på.

Samtidigt så har anfallsspelet gått i baklås de senaste matcherna med 1,1 och 0 mål gjorda!

Jo det vet vi om, vi har inte gjort så många mål vi vill göra de senaste matcherna. Vi har haft svårt att komma till lägen också. Visst hade vi velat göra fler mål, annars är det svårt att vinna matcher. Vi behöver bli vassare framåt och framför allt ta tillvara lägena när de dyker upp, som i powerplay till exempel. Så lite mer mål framåt måste vi göra för att vinna.

Vad nöter ni för att det ska lossna?

Vi nöter grundspelet, spelvändningar och hur vi ska komma in i anfallszonen. Att nöta spelidé, följer vi grundspelet så skapar vi mycket framåt och kommer göra mål. Sätta tryck i anfallszonen.

Hur tacklar ni då returmatchen mot Dalen imorgon?

Vi hade lite av en defensiv gameplan senast, imorgon ska vi försöka vara lite aggressivare och ta tag i matchen, vi vill gärna vinna och då måste vi skapa mer. Vi ska utnyttja dom lägena vi får, det var inget av lagen som inte fick så många lägen senast, så det gäller att utnyttja när man får två mot ettor och tre mot tvåor.

Blir det första nollan i allettan imorgon för din del?

Ja det vore skönt, det hade suttit fint!

 

När jag ändå hade Tobias på tråden så passade jag också på att fråga lite specifika målvaktsfrågor:

En del vill att backarna ska täcka alla skott de kan, andra vill ha fritt synfält till pucken. Hur vill du ha det?

Det är lite från situation till situation. Det bästa är ju att inga skott kommer fram, men allt kommer inte gå täcka av, och då är det viktigt att få fri skottlinje och att vi håller dom utanför farliga områden i skottsektorn. Så det går inte säga att det alltid är samma. Kommer det skott utanför boxen så ska jag ta dom, då får de gärna ge mig fri sikt, men samtidigt är det bäst med skott som inte når mål. Så skott i rätt lägen får de släppa, men i skottsektor får de gärna täcka.

Det har varit en hel del straffar det senaste. Vad är ditt mindset när det blir straffar?

Att vara lugn. Jag kan inte påverka så mycket, utan det gäller att ta det lugnt och läsa deras drag. Att de får göra första draget. Sedan pratar många att man ska lära sig straffskyttarnas varianter, men jag vill ha det rätt öppet så man inte låser sig och kanske blir ställd om de gör något annat.

Försöker du komma ut långt eller stannar du inne i målet?

Det handlar om vinklar och avstånd, ju närmare pucken, desto svårare hitta luckor, så så nära som möjligt och vänta ut dom.

Vad har du för råd till straffskyttarna: Är det bästa att skjuta eller att dra målvakten?

Mot Troja gick tre skott in och inget var på dragning. Sedan kan det bero på isen också, men ofta är det lite svårare att ta skott från bra lägen. Då är det svårare att göra mål på än en lång dragning, då räcker det ofta att få dit ett benskydd eller en handske. Så ett skott är bättre!

Du är ju en lite mindre målvakt, gör det att det blir annorlunda, att du blir snabbare i sidled än en större? Jag tänker att en stor målvakt kanske är lättare att dra och har mindre luckor att skjuta på?

Jag tror det är en förutfattad mening att stora målvakter är orörliga, det handlar mer om att läsa spelet. Det händer så fort så man måste läsa spelet och hamna rätt i situationerna annars är man chanslös. Är man två meter lång och står fel så går skottet in ändå. Så det handlar om att läsa spelet och komma dit pucken kommer.

Släpper ni luckor för att täppa igen när skottet kommer?

Nej inte medvetet. Men samtidigt så vet man var luckorna finns, man vet att här kommer det finnas en lucka, och då vet man att skotten kommer gå där. Men inte med mening, utan mer att man vet var dom finns.

Ett klassiskt målskytteknep är att sätta dom i gubbhörnet, alltså nära stolpen i en höjd över benskyddet (så kallad pilsnerhöjd, 33cm). Hur täcker man ett gubbhörn?

Det handlar om att försöka täcka mycket och stå rätt, Får han den i gubbhörnet och rätt så är det svårt. Det gäller att inte gå ner för tidigt, och vara med, men visst är det svårt. Men det är många mål också som sitter där, det spelar ingen roll vilken liga man tittar på. Det är en svår yta att täcka.

Kryssen då?

Det finns inte så mycket luckor som man tror när man står på läktarna, kommer man nära pucken så är inte luckorna så stora. Så även om det ser så stort ut så är dom inte det, kryssen är inte så stora, så det går att täcka dom. Sedan beror det på hur skottet kommer, men är man snabb med händer så har man en plock och stöt rädda med.

Ofta tar den på klubbskaftet, är det tur?

Inte varje gång, absolut inte, utan den ligger i en bra linje och då tar den där på, så det är inte bara tur. Har man den mot isen så täcker den klubbkrysset bra. Men visst är det tur vissa gånger, men inte alltid.

Hur tränar man snabbheten på plocken, tränar man bordtennis?

Inte jag. Jag är urkass på alla bollsporter, det är ringen jag kan vinna på ibland, men annars är jag värdelös så jag håller mig ifrån det där.

Hur tränar du då snabbhet?

Jag tror återigen att det handlar om att läsa spelet. Man läser att avslutet kommer att komma där och då är man på väg redan innan han skjuter, man är där innan.

Det låter som man måste vara väldigt tänkande som målvakt! Är alla målvakter sådana?

Målvakter är ett speciellt släkte ska du veta, alla har olika både tankesätt och hur man är på isen, det finns ingen röd tråd.

Så alla är inte stöpta i samma form?

Visst många spelar med v-stilen, så det kanske är rätt samma, men alla målvakter har sina egna tips och trick. Jag och Melvin är båda rätt moderna målvakter till exempel, men har ändå rätt olika spelstil och tänker olika sätt och vill rädda på olika sätt, det är unikt för alla målvakter.

 

Av Krister Holm

Foto Anna Engström