FOTO: Peter Olsson

TV: Talangens PP-show – slår till med nytt drömpass

Här gör han det igen.

Liam Dower Nilsson bjöd på en ny, magisk drömpassning när Hanhals besegrade Tranås.

– Vi har en två-tre varianter, men det mesta kommer spontant, säger talangen och skrattar. 

Hockeyettans egen Gretzky?

Liam Dower Nilsson, 17, skrattar till.

Jämförelsen med den störste, som serverade så många drömpass från positionen bakom mål under sin karriär, är såklart orättvis.

Men det finns i alla fall en liten, liten sak de har gemensamt.

– Jag trivs där i den positionen, leta luckor, hitta lösningar, vara kreativ. Men Gretzky? Nja, jag har såklart koll på vad han gjort och så, men kan inte säga att jag tittat speciellt mycket på honom.

I går, i viktiga streckmötet mot Tranås, var det alltså dags igen.

Liam Dower Nilsson serverade Ludvig Levinsson öppet nät i power play efter en läcker bakom-ryggen-pass bakom målburen. 

Det var tredje gången den här säsongen som pucksnillet från Borås svarade för en drömpassning, i special-positionen, till en sopren lagkamrat.

– Ja, jo, det har gått hem några gånger. Vi har två-tre varianter vi kan köra, men vilken det blir beror ju såklart mycket på hur motståndarna ställer upp sig. Men det är så klart kul att det funkar ibland, säger han.

Vet ens lagkamraterna om vilken variant som kommer?

– Haha. Nej, men de litar på att jag ska sköta min uppgift i PP. 

Hur mycket träning ligger det bakom?

– Det är klart vi ”gnuggar” på sånt här på träningar, och jag tror att själva spelförståelsen också är sånt man man kan träna upp, faktiskt. Köra mycket teknik och smålagsspel och sånt. Jag tittar också oerhört mycket på hockey och snappar upp saker här och där.

Liam Dower Nilsson är en glad och positiv tonåring – som pluggar på distans och bor med pappa och brorsan i Göteborg – som just nu njuter av hockeylivet.

Men hösten var mörkare, med nedstängda juniorserier och klent med istid i Frölundas SHL-lag.

– Det har varit tufft. Inget J-slutspel förra året, inget i år. Så, ja att jag fick komma till Hanhals i januari och spela betyder verkligen mycket för mig. Det kändes rätt på en gång, säger Frölunda-talangen.

Han hann faktiskt debutera i SHL i höstas. 2 december mot Växjö – och den matchen kommer han aldrig glömma.

Matchstraff – i andra bytet.

Dower Nilsson skulle slå en puck på volley, men klubban träffade Lakersbacken Tim Erixon olyckligt rakt i ansiktet. 

– Ja, vad ska jag säga? Det ser ju ut som jag yxhugger honom rakt i ansiktet. Jag var väl övertaggad och ville visa upp mig, det är en på miljonen att just det hände. Men på en kamerarepris ser man faktiskt att jag träffar pucken först, jag ville ju slå den på volley och få den på mål.

– Men vad sjutton, nu kan jag bara skratta åt det och gå vidare. Även om jag vet att det kommer förfölja mig ett bra tag, haha.

Liam Dower Nilsson har nu gjort 9 poäng (2+7) på tio matcher i södra vårserien och de knappa två månaderna i Hanhals har varit succéfyllda. Trots det har löftet inte fått någon egen matchtröja – han har spelat i fyra (!) olika nummer i år: 77, 57, 62 och 17.

Har du inte fått en egen tröja än?!?

– Hanhals har väl ont om pengar så jag har fått ta nån tröja från nån som varit skadad eller sjuk eller inte varit med just den matchen. Haha. Nejdå, men det är inget problem alls. Det är bara härligt att få vara med och lira, det har ju varit en jäkla speciell säsong. 

Text: PeO Larsson

***

Hanhals ligger just nu tvåa i den jämna, södra vårserien. 

1) Halmstad 32

2) Hanhals 28

3 Kalmar 27

4) Tranås 26

Ettan går till play in, tvåan och trean säkrar nytt kontrakt och lag 4-7 spelar kvalspel om två platser i Hockeyettan 21-22.

TABELLER i alla serierna – klicka här. 

GUIDE: Det här gäller i vår i Hockeyettan