FOTO: Martin Ericsson

Mörrums dröm – ett tronskifte i Blekinge: ”Skulle betyda mycket”

Länsderby i Karlskrona kväll.

Och Mörrum har nu en gyllene chans att få till ett tronskifte i Blekinge. 

– Vi har varit lillebror i så många år, det skulle betyda mycket får våra fans att bli störst här nere igen, säger veteranen Marcus Paulsson, 37.

Derbyt KHK-GoIS i Allettan södra i kväll är speciellt.

Självklart för att det spelas utan publik, men kanske framförallt för att det kan bli ett maktskifte i Blekinge-hockeyn, där KHK varit det största och mest framgångsrika laget sedan våren 2008, då lagen bytte plats i seriesystemet efter ett dramatiskt kvalspel, där KHK gick upp i ettan och GoIS åkte ned i tvåan. 

Marcus Paulsson, om någon, vet vad det betyder.

Han är uppfostrad och skolad i Mörrum GoIS, han har spelat tre säsonger i Karlskrona HK.

– Mörrum är så klart laget i mitt hjärta. Men jag har varit runt så mycket att det finns plats för fler lag i det där hjärtat.

Faktiskt även Karlskrona HK, värsta rivalen till hans BoIS. 

– Jo, absolut. Jag hade några fina säsonger där, jag spelade nåt år med Joel Kellman och Alexander Bergström och det var grymt kul. Det finns många i KHK:s organisation, gamla lagkamrater och fans som jag verkligen respekterar. Jag hade två fina säsonger och ett extrem tuff år där, men jag avslutade min tid i KHK med kärlek och kommer alltid tänka tillbaka på tiden där med en skön känsla i kroppen. Jag har fortfarande vänner där, Nicke (Niklas Johansson, centerveteranen) och jag har en mycket bra kontakt och hörs av då och då.

Han flyttade hem till Blekinge – efter utflykter i bland annat Malmö, Färjestad och Davos – sommaren 2016 och valde då alltså SHL och Karlskrona, som ligger cirka sex mil från Mörrum. 

Så här med lite distans – hur var reaktionerna då?

– Det var nog känsligt för några, det fanns personer som knappt ville prata med mig och vände mig ryggen. Gick man på Best Western kunde det komma fram personer och peka på klubbjackan och muttra ”Du har fel kostym på dig”, haha. 

Förekom det några hot eller andra otrevligheter?

– Nej, inget sånt. Och många visade också respekt för mitt val. Jag flyttade hem med familjen, och fick möjlighet att spela hockey på högsta nivå i en klubb nära mitt hem. Det var så mycket som stämde in just då.

Men då är då och nu är nu – och Paulsson är sedan 2019 tillbaka i fadershuset och har svarat för en ny toppsäsong i ligan och leder hela poängliga i Allettan södra.

– Jamen, det har stämt rätt bra. Vi har en bra kedja med Adam Bäckstrand och Jesper Hultberg och jag känner mig stark och fräsch i kroppen. Jag vill vara med och leverera och det tycker jag hela vår kedja gjort efter nyår. 

Han fortsätter: 

–Jag tycker verkligen vi HAR ett bra lag och att vi fick in Åkesson (Adam, back) och Owesson (Filip, forward) gjorde slagstyrkan ännu bättre. Jag tror vi kan ställa till det lite för en hel del lag om vi tar oss till slutspel. 

Du är 37 år. Hur länge får vi se dig spela?

– Jag har ett år kvar på kontraktet så minst en säsong till i alla fall. Jag tror att så länge inte motivationen tryter kan jag spela vidare på den här nivån. Den dagen jag inte hänger med längre, eller orkar jobba mig ur formsvackor som kommer, är det dags att sluta. Sen får man ju också lära sig att träna, och spela, smartare när man blir äldre. Det är inte helt oviktigt, tror jag.

Vad skulle det betyda för BoIS-fansen att bli större än KHK?

– Det skulle betyda mycket, vi har varit lillebror i så många år nu. Men det gäller att inte tänka på det när det är match, då måste vårt fokus vara på just den, inte på att det är KHK på andra sidan.  

Han fortsätter:

– För mig personligen är det inget ”hatderby” som många säger. Det är mer hatkärlek på nåt sätt. Men det är klart att som Mörrum-produkt får många lära sig att KHK är ett lag man vill slå, alla dagar i veckan. 

Lider du, som gammal spelare, rent av med KHK?

– Säg så här: De hade väl ganska stora förväntningar på den här säsongen, att de skulle upp direkt och så. Men ettan är en riktigt tuff serie, med många bra spelare och lag, så det kan ta längre tid än man tror att ta sig uppåt. 

Vet du, förresten, när var Mörrum bäst i länet senast?

– Det måste vara bra många år sedan..?

Svaret är alltså 2008. 

Nu, 13 år senare, kan det ske igen.

  • UPPDATERING: Mörrum vann med 5-4 efter straffar.

Text: PeO Larsson

POÄNGLIGAN I ALLETTAN SÖDRA: 

1) Marcus Paulsson, Mörrum 21 (13+8)

2) Martin Thörnberg, Dalen 20 (9+11)

3) Henrik Neubauer, Dalen 20 (8+12)

4) Ville Heikkinen, Visby 17 (8+9)

5) Sebastian Borg, Nybro 17 (4+13)

TABELL-BOTTEN ALLETTAN SÖDRA:

7) Mariestad (13 matcher) 19 p

8) Mörrum (15 matcher) 16 p


9) Skövde (17 matcher) 14 p

10) Karlskrona (13 matcher) 13 p

Alla tabellerna – klicka här!