Fansens vardag: Så följer Thomas, 39, sitt Mariestad: ”Alltid matchtröjan på”

Utestängda från arenorna.

Men intresset, kärleken – och saknaden – till klubben finns där hela tiden. 

Här berättar hockeyfanset Thomas Johansson hur han följer laget i sitt hjärta.

TV: 19.00: MARIESTAD-LINDEN – se matchen här. 

Hockeyettan efterlyste förra veckan – på våra sociala konton – bilder och klipp från fansens vardag, denna märkliga säsong.

Och vi log minsann lite extra när det damp ned ett mejl från Thomas Johansson, 39, i Töreboda.

Där sitter han tillsammans med sonen Jack, 6, i Mariestads matchtröja och med massa BoIS-souvenierar i bakgrunden.

– Jag har aldrig spelat hockey själv, men alltid varit intresserad. Jag hängde med kompisarna när jag var kanske tio år, men första åren var man väl mer intresserad av att plocka puckar och tomburkar under läktaren, säger han och skrattar.

Intresset för själva sporten tog snart ett fast grepp om unge herr Johansson – och sedan dess har han varit fast och en inbiten supporter.

– Ja, det är inte många matcher man missat senaste åren, det är det inte. Vi bor i Töreboda (cirka 15 km utanför Mariestad) men åker in till varje match. Men, ja, inte i år då…

Nej, det är ju så.

Den här säsongen är ingen annan lik, men Thomas Johansson försöker stötta laget ändå på sitt eget sätt.

– Absolut. Jag köper ju soffbiljetter, jag köper 50-50-lotter, jag handlar souvenirer, jag har tv-abonnemang….jag tror jag lagt mer pengar på hockeyn i år än om jag hade fått gå på matcherna, haha.

Sen fyller han direkt på:

– Men vad du vad? Jag vann faktiskt ett årskort till nästa säsong på en av mina soffbiljetter. Nu hoppas man verkligen man får gå till hallen i höst också. Det var länge sen det sög så kraftigt i hockeytarmen som nu, när det är vår och avgörande matcher.

Hur ser du BoIS nu?

– Hemma, jag och farsan ser alltid matcherna i hop. Frugan och dottern sitter ofta i ett annat rum och pillar med sina mobiler.

Sonen då. Hur är intresset där?

– Hockeyn konkurrerar med bilarna. Han är intresserad, absolut, men de där små bilarna är kanske fortfarande nummer ett. Men då och då kommer han fram till tv:n och sätter sig och kollar. Han har ett jäkla minne i alla fall. Det var en match, när BoIS var sjuka i corona, och vi satt och tittade på…var det Nybro-Huddinge? I alla fall så kände han väl igen lagen och deras klubbmärken på tv:n och sa att ”dom där vann vi mot, dom där förlorade vi mot”. Det var lite roligt.

–…och han har alltid matchtröjan på sig, det är min gamla så den är dock lite stor. Jag får väl köpa en egen till grabben snart. 

När såg du själv senast en match live?

– Det var i kvalet mot Tranås förra våren, de stängde väl ned precis när det skulle bli en avgörande match.

Du har inte varit aktuell för en av de där åtta åskådar-biljetterna som släpps till varje match?

– Nej, de har väl gått till supporterklubben Oxarna, och det är ju helt rätt. De gör ett jäkla hästjobb under matcherna med trumman och sånger. De är väl bara åtta, men låter som 80. Det gör tv-upplevelsen så mycket bättre för oss som följer matcherna så.

”Fansen är själen i alla föreningar . Det är fansen som står kvar när spelare och ledare lämnar, så dom är ovärderliga . Här i Mariestad har vi fantastiska  supportrar som stöttar oss i både med- och motgång.  Vi längtar verkligen efter att få se och höra dom i arenan igen”. 

(Mariestads tränare Andreas Appelgren)

****

Härliga tider, kvalfyllda tider.
Vårens intrång betyder kval och slutspel i ishockey, lycka och ångest.
Men den här säsongen är inte som alla andra, det är ju publikfritt på landets arenor.
Nu vill vi veta hur ni, alla fans där ute i Hockeyettan, följer och stöttar era lag.
Hur ser ni matcherna? Vad har ni på er? Hur är pulsen hemma i tv-sofforna?
Skicka in era videos och bilder till oss!